Nieuws Personeel

Hoe bloot mogen benen en voeten deze nazomer op kantoor?

Zou het, nog een hele fijn, warme(re) nazomer? En wat dan als we juist weer op kantoor verwacht worden? Anne-Marie van Leggelo van Het Etiquette Bureau legt uit wat er dan wel niet kan qua kleding en schoeisel. Representativiteit dus. 'Slippers en sandalen zijn not done'.

Carin Röst (AD) 10 augustus 2021

Benen voeten slippers schoenen

Foto: Shutterstock.

Ook als de mussen van het dak vallen is het belangrijk om er representatief uit te zien op je werk, vertelt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau, het AD.Maar toch eerst: waarom is het belangrijk om je representatief te kleden op je werk?

,,Als je voor een bedrijf werkt, ben jij het visitekaartje. Als je je verzorgd kleedt, dichten mensen jou meer ­positieve eigenschappen toe. Zie je er chaotisch uit, dan zullen ze denken dat je ook chaotisch bent. De afgelopen jaren is kleding belangrijker geworden. Iedereen wordt steeds zichtbaarder. Als je online een interview geeft met een foto erbij of iets post op sociale media, dan ben je voor altijd te vinden. Zeker nu de zomers steeds vaker heet zijn, is het helemaal niet raar om een goede zomergarderobe te hebben.’’

Lees ook: Zeeman verkoopt voortaan ook tweedehands kleding

Hoe ziet de perfecte zomergarde­robe eruit?

,,Wat je op kantoor het beste kunt aantrekken, wisselt per bedrijf. Weet je niet hoe de dresscode is, check dit dan bij je leidinggevende. Een algemene regel is: kleed je niet te bloot. Spaghettibandjes, ontblote schouders en een te korte rok zijn een no-go. Een rok mag tot op de knie of net daarboven.

In Amerika is de suit short, een korte broek die je combineert met een net jasje, populair. In Nederland worden een korte broek en behaarde mannenbenen door de meeste zakenmensen niet gewaardeerd. Twijfel je, kies dan liever voor een lange broek.’’

,,Zomerse printjes kun je beter achterwege laten, want die leiden af. Dan loop je het gevaar dat iemand niet onthoudt wat je zegt, maar zich wel herinnert dat je een bloemetjesblouse droeg. Achter een scherm zijn drukke patronen zeker geen goed idee, omdat ze voor flikkerend beeld kunnen zorgen"

Hoe kunnen we er in een hittegolf netjes uitzien tijdens een videovergadering?

,,Bij videobellen is comfortabel prima. Wat je onder tafel aan hebt, maakt niet zo uit. Als je tenminste zeker weet dat dat niet in beeld komt. Zonnebrillen horen niet in een zakelijke setting. Ook niet in je haar. Ook blote schouders horen niet, maar blote armen mogen wel. Als je zwabberarmen hebt, zorg dan voor een iets langere mouw. En let erop dat je geen zichtbaar decolleté hebt. Als het heel heet is, komt opgestoken haar frisser over dan los haar. En voor de mannen: altijd lange mouwen. Houd je van gel, wees daar dan matig mee. Een wetlook is niet zakelijk.’’

Voor wie naar kantoor gaat, hoe bloot mogen benen en voeten?

,,Slippers en sandalen zijn not done. Tenzij je bij een creatief bureau werkt waar het mag. Tenen worden vaak geassocieerd met sexy. Draag ook geen peeptoe, een schoen met open voorkant waardoor je de tenen ziet.

Ga je echt zakelijk gekleed, zorg dan voor een dichte pump. Een slingpump kan ook, dat is een schoen met een open hiel. Draag hierbij geen panty, dat ziet er minder mooi uit, maar doe dat bij andere outfits liever wel. Er zijn dunne zomerpanty’s van 8 denier. Die zijn veel minder warm.’’

Lees ook: Broers en vader Ros bedenken (sport)pantalon die ook op kantoor kan en mag

Mogen hawaïprints op een blouse?

,,Zomerse printjes kun je beter achterwege laten, want die leiden af. Dan loop je het gevaar dat iemand niet onthoudt wat je zegt, maar zich wel herinnert dat je een bloemetjesblouse droeg. Achter een scherm zijn drukke patronen zeker geen goed idee, omdat ze voor flikkerend beeld kunnen zorgen.

Voor 80 procent van de kantoren geldt dat je je beter ingetogen kunt kleden. Een felle kleur kan wel, maar liever niet met een druk patroon. Het loont om te investeren in goede, zakelijke kleding. Koop liever een paar duurdere, mooie stoffen in neutrale kleuren die goed ademen, zoals linnen, en lang meegaan. Passende kleding zorgt ervoor dat iedereen zich prettig voelt en ze maken communicatie duidelijk en makkelijk."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws