Nieuws Politiek

Kleine ondernemers geven de regering een 3,7 voor MKB-beleid

Kleine ondernemers zijn niet te spreken over het beleid vanuit de regering, blijkt uit de ondernemersenquête die SP-Kamerlid Renske Leijten in april is gestart. ,,De eerste resultaten schetsen een heel slecht beeld. Gemiddeld geven de deelnemers aan de enquête de regering een 3,7".

Van onze redactie 7 juni 2023

Premier mark rutte vvd tweede kamer

De regering komt er slecht vanaf bij kleine ondernemers, blijkt vooralsnog uit de SP-ondernemersenquête. Foto: ANP.

Doe mee: de ondernemersenquête voor kleine ondernemers is te vinden op www.sp.nl/ondernemersenquete. Deelname duurt hooguit 5 minuten.

,,Die 3,7 voor de regering komt vooral omdat kleine ondernemers niet het idee hebben dat regels en beleid wordt gemaakt vanuit wat het kleinbedrijf aan kan. Vooral over de tijd die het kost om aan regels te voldoen, is een doorn in het oog. Of het nu gaat om verduurzaming, financiering van investeringen, contact met overheden: het wordt gezien als nodeloos ingewikkeld en tijdrovend”, vertelt Renske Leijten.

"Er lijken andere regels te gelden voor grote bedrijven dan voor de kleine winkel op de hoek”

Ondernemer uit Groningen

In april startte Leijten namens de SP het onderzoek onder kleine en middelgrote ondernemers om beter inzicht te krijgen waar ondernemers tegenaan lopen bij het draaien van hun zaak. De vragenlijst is ontwikkeld met kleine ondernemers en met de uitkomsten wil het Kamerlid het perspectief van ‘de zaak’ op de agenda plaatsen.

'In de steek gelaten'

Uit de reactie van een Groningse ondernemer blijkt hoe wenselijk dat perspectief in de politiek is: ,,Veel van de kleine winkeliers bij mij in de stad Groningen voel(d)en zich in de steek gelaten door de regering...”, zegt de ondernemer. ,,Er lijken andere regels te gelden voor grote bedrijven dan voor de kleine winkel op de hoek.”

Bekijk hier ons eerdere video-interview met Renske Leijten (SP): 'Mensen snakken naar eerlijke politiek, ook ondernemers'

Het onderzoek van de SP loopt nog twee weken en zal uitmonden in heldere verzoeken aan de regering om in het beleid juist ook de kleine zaak in de gaten te blijven houden. Renske Leijten: ,,Deze eerste resultaten schetsen een heel slecht beeld. Het onderzoek loopt nog. Het is van groot belang dat ondernemers van zich laten horen en mee doen met onze enquête.”

De ondernemersenquête is te vinden op www.sp.nl/ondernemersenquete. Deelname duurt hooguit 5 minuten.

"Kleine ondernemers hebben niet het idee dat regels en beleid wordt gemaakt vanuit wat het kleinbedrijf aan kan", stelt SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten. Foto: ANP.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws