Nieuws Politiek

Wie is de nieuwe EZ-minister Micky Adriaansens en wat verwacht ondernemend Nederland van haar?

Vandaag is het kabinet Rutte IV beëdigd, na de langste formatie ooit. Maar liefst 360 dagen zaten er tussen de val van het oude kabinet en de installatie van het nieuwe. Misschien wel de opvallendste naam is die van Micky Adriaansens, de nieuwe minister van Economische Zaken. Wie is zij en wat verwacht ondernemend Nederland van haar?

Van onze redactie 10 januari 2022

Laatste update: 11 januari 2022 10:45

Micky Adriaansens minister ez 1

Foto: ANP.

Ze zou direct en vol ‘ja’ hebben gezegd, toen ze werd gevraagd als minister van Economische Zaken. Micky Adriaansens (57) zegt daarmee, in ieder geval tijdelijk, gedag tegen adviesbureau Twynstra en Gudde, waar ze nu acht jaar werkt. De afgelopen jaren was ze daar de hoogste in rang, ofwel voorzitter van de raad van bestuur.

Politiek nog maar kort actief

Daarvoor was ze al advocaat (eerst bij advocatenkantoor AKD, daarna voor zichzelf) en heeft ze een rits bestuursfuncties op haar naam staan, onder meer als directeur van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie. Als politicus is Adriaansens nog maar kort actief. In 2019 werd ze Eerste Kamerlid namens de VVD. In de Eerste Kamer kreeg ze het voorzitterschap van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming, arriveren vandaag voor de eerste ministerraad van het nieuwe kabinet Rutte-IV. Foto: ANP.

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

KHN: 15 januari kan de horeca veilig gefaseerd open

Vandaag bracht Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland, de gelukwensen over aan minister Adriaansens én nodigde haar uit om snel persoonlijk kennis te maken. ,,We willen liever vandaag dan volgende week om de tafel over het openen van de horeca vanaf 15 januari, met als gesprekspunt onze routekaart. Die is opgesteld op basis van kennis uit de afgelopen twintig maanden van horecaondernemers en we willen ermee aantonen dat we vanaf de 15e gefaseerd open kunnen. Kijk naar de landen om ons heen, dat kan hier ook."

Beljaarts benadrukt dat het bij de horecasector vaak over de financiële impact gaat, maar dat de sector ook zijn andere rol wil pakken. ,,Dat is onze sociaal-maatschappelijke rol en die willen we graag vervullen. Wat ons betreft kan dat op een verantwoorde en gezonde manier."

Waar hoopt hij op? ,,Wat uiteindelijk telt is resultaat. We zitten in een lockdown die niet nodig is als je het vergelijkt met andere Europese landen. Ons doel is zo snel mogelijk de deuren te kunnen openen."

Lees ook: 2G-plus voor horeca en winkels in Duitsland: straks ook hier?

INretail: winkels snel weer veilig open

In zijn jongste blog voor De Ondernemer vroeg INretail-directeur Jan Meerman zich nog hardop af waar minister Blok van Economische Zaken eigenlijk was gebleven. Meerman miste daadkracht en betrokkenheid bij de situatie van veel ondernemers van een minister die geen heil zag in het aanpassen van steunpakketten. Met een nieuw kabinet en een nieuwe minister van EZK aan het roer hoopt Meerman dat er snel iets verandert: ,,Geef de burger zijn vrijheid terug! Het land wil weer op een normale manier verder.”

Meerman noemt het een belangrijk signaal dat nu ook burgemeesters in de bres springen voor hun lokale ondernemers en het kabinet bestoken met brieven om te heropenen. ,,Wij helpen de nieuwe minister van EZK graag door zo snel mogelijk weer veilig open te gaan. Met een maximaal aantal klanten tegelijk in de winkel, afstand bewaren, het mondkapje en de gebruikelijke hygiënemaatregelen passen 56.000 winkels in Nederland een aanpak toe die een oplossing is voor de lange termijn en voorkomt dat we van lockdown naar lockdown gaan. Dat is belangrijk, want corona blijft voorlopig nog rondwaren en de mensen willen hun normale leven terug.” Meerman benadrukt dat als de situatie daar om vraagt kan worden geschoven met het maximum aantal bezoekers. ,,Op deze manier wordt het onderdeel van de corona-aanpak, is paniek bij toenemende besmettingen onnodig.”

Lees ook: Jeffrey (41) is het zat om stiekem klanten zijn schoenenzaak in te smokkelen: ‘Wij gaan open’

VZN: zzp'ers zijn wel degelijk ondernemers

Op de vraag wat Adriaansens beter moet doen dan haar voorganger Stef Blok is Cristel van de Ven, voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland, duidelijk. ,,Blok heb ik nooit kunnen betrappen op een visie of überhaupt een woord over zelfstandigen zonder personeel. De coronasteunmaatregel Tegemoetkoming Vaste Lasten komt uit de koker van EZ, maar die sluit niet aan bij de situatie van zelfstandigen. Dit zeggen wij al anderhalf jaar. Zo mag je werkadres niet hetzelfde zijn als je privéadres en moet je minimale vastelasten hebben van 1500 euro per kwartaal. Daar is geen oog voor geweest."

Van de Ven hoopt er daarom op dat Adriaansens helder krijgt dat er verschillende soorten ondernemers zijn. ,, Er zijn de grote multinationals en je hebt het mkb met de familiebedrijven. Maar er is nu een nieuwe en groeiende groep ondernemers: de zzp’ers. Dat zijn wel degelijk ondernemers en zij hebben ook ondersteuning nodig, maar die moet dan wel anders zijn dan die voor grote bedrijven."

Staat er al een kop koffie gepland? ,,Nog niet gepland, maar de uitnodiging is wel vandaag de deur uit gegaan."

UPDATE. Woensdagmiddag zit Koninklijke Horeca Nederland om tafel met minister Adriaansens. Algemeen directeur Dirk Beljaarts: ,,Dat de minister naar aanleiding van onze uitnodiging al op haar tweede werkdag met de horeca wil spreken, is een goed signaal."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws