liveblog Oekraine

Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

De effecten van de oorlog in Oekraïne krijgt steeds meer effect op het bedrijfsleven in Nederland en onze economie. In dit liveblog houden we je op de hoogte.

Laatste update: 1 april 2022 12:41

Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws, ook over Oekraïne. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Duizenden containers voor Rusland vast in haven Rotterdam

In de haven van Rotterdam staan duizenden containers met bestemming Rusland vast op de kades. Topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam schetste in een interview met persbureau Bloomberg de problemen waar de haven tegenaan loopt als gevolg van de sancties tegen Rusland vanwege de inval in Oekraïne.

Containers die voor Rusland zijn bestemd, mogen pas naar dat land vervoerd worden na uitgebreide inspectie om er zeker van te zijn dat de sancties niet overtreden worden. Voor een groot aantal goederen geldt een exportverbod, waaronder goederen die zowel voor burger- als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden, de zogeheten ‘dual-use-goederen'. Verschillende containerterminals en rederijen hebben aangegeven voorlopig geen vracht af te handelen die voor Rusland is bestemd.

Zorgen in sectoren met hoog energieverbruik door gestegen kosten

Bedrijven in sectoren met een hoog energieverbruik hebben zorgen over de kosten van gas en elektriciteit, die snel zijn gestegen. Brancheverenigingen Bouwend Nederland, Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) en Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) kunnen nog niet zeggen of er een toename van faillissementen zit aan te komen door de veel hogere kosten voor energie sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.

In de levensmiddelenindustrie wordt bijvoorbeeld veel energie verbruikt door industriële bakkers bij het maken van brood. Die sector is met de glastuinbouw, de industrie en de bouw het meest kwetsbaar voor de stijgende energieprijzen, volgens een sectorrapport van ABN AMRO. De sterk opgelopen prijzen voor gas en elektriciteit kunnen het Nederlandse bedrijfsleven tot wel 22 miljard euro kosten, berekenden economen voor de bank. FNLI, Bouwend Nederland en VNCI kunnen niet in bedragen zeggen hoeveel hun sectoren extra kwijt zijn.

ING volgt bunq en opent rekeningen voor Oekraïense vluchtelingen

De Nederlandse grootbanken kunnen niet achterblijven nu het 't kleinere bunq lukt in rap tempo bankrekeningen aan te maken voor Oekraïense vluchtelingen. Ook bij ING kunnen vluchtelingen nu een betaalrekening openen.

Ali Niknam, oprichter en ceo van bunq, zette vier weken geleden samen met Joris Beckers (Picnic) en Robert Vis (MessageBird) de stichting People for People op. Doel is om gevluchte Oekraïners te steunen. Inmiddels heeft bunq vele honderden rekeningen kunnen openen. Grootbank ING heeft op de website een pagina ingericht met informatie in het Engels en Oekraïens voor vluchtelingen.

Zelenski tegen Tweede Kamer: wees bereid tot boycot van Russisch gas

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Tweede Kamer opgeroepen open te staan voor een boycot van zowel gas als olie uit Rusland. Hij richtte zich donderdagochtend in een videotoespraak tot het parlement. Wat Zelenski betreft, moet alle handel met Rusland worden opgeschort. ,,Zodat je geen miljarden betaalt aan de oorlog."

Nederland heeft in EU-verband al harde sancties opgelegd aan Rusland, maar de import van olie en gas gaat nog wel door. Juist daaraan verdient Rusland het meest. Premier Mark Rutte zei onlangs dat een importstop op Russische olie wellicht snel kan worden geregeld. Maar nog te veel EU-landen zijn afhankelijk van Russisch gas om ook dat van de Europese markt te weren.

MyChannels Video ID: 294025

Oorlogsdreiging en sancties toegevoegd aan cocktail van problemen exporterende bedrijven

Voor drie op de vijf internationaal actieve bedrijven is de wereldhandel er de afgelopen maanden nog moeilijker op geworden. Een cocktail van handelsbelemmeringen, gebrek aan grondstoffen en materialen, personeelstekorten, lange levertijden en torenhoge inflatie vertroebelen de vooruitzichten tot ver in 2023. 

35 procent van de in Nederland gevestigde exporterende bedrijven ervaart de verstoringen inmiddels in sterke mate. Daarbij wordt nu ook oorlogsdreiging door 28 procent van de exporteurs genoemd als reden voor verslechterde bedrijfsvoering. Dat blijkt uit de jongste Monitor Internationale Handel en Logistiek van ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius.

De verstoringen bij import zijn groter dan de exportbelemmeringen. Nederland krijgt zijn goederen moeilijker hier. Vooral China en de VS worden genoemd als probleemleveranciers, met Rusland en Oekraïne als logische nieuwkomers.

FNLI: gasprijs hoger sinds invasie in Oekraïne, nog geen lege schappen supermarkten

De hoge energieprijzen waar ook producenten van levensmiddelen mee te maken hebben, raken nog niet aan de productie van eten. Bij de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) zijn zover bekend geen signalen binnengekomen dat bedrijven hun productie naar beneden toe moeten bijstellen. Wel dringt de organisatie erop aan dat Nederland met spoed de mogelijkheden gaat onderzoeken om met compensatie voor de gestegen energienota te komen.

De Belgische krant L'Echo meldde eerder dat bij de zuiderburen een op de drie voedingsbedrijven de productie wil verlagen, omdat ze de stijgende grondstofprijzen niet kunnen doorberekenen aan klanten. De FNLI erkent dat fabrikanten wel te maken hebben met forse stijgingen van de kosten. Zo is de gasprijs sinds de invasie in Oekraïne door Rusland met 90 procent gestegen. Ook grondstoffen als tarwe en zonnebloemolie zijn in rap tempo veel duurder geworden of zijn niet of nauwelijks te krijgen.

vakkenvullers albert heijn schappen

Afzetmarkten voor diensten: wat exporteerde Nederland in 2021 naar Rusland?

Nederland voerde vorig jaar voor 2,4 miljard euro aan diensten uit naar Rusland en voor 212 miljoen euro naar Oekraïne. Dat meldt transportorganisatie evofenedex op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat aangeeft dat ons land vooral diensten voor vervoer van goederen per pijpleiding zoals olie en gas aan Rusland leverde. Naar Oekraïne ging het vooral om zakelijke en technische diensten.

Met de export van 2,4 miljard euro was Rusland goed voor 1,2 procent van de totale dienstenuitvoer. Daarmee was Rusland nummer achttien op de lijst van grootste afzetmarkten voor diensten, net voor buurland Finland. Oekraïne was de nummer 56 op die lijst.

Ook Rabobank laat Rusland achter zich

Rabobank staakt al zijn activiteiten in Rusland. De Nederlandse bank, die vooral met dochterbedrijf DLL actief is in het land, is al begonnen met het vertrek uit Rusland. Rabobank zegt geen zaken meer te willen doen met een 'regime dat op agressieve wijze een ander soeverein land binnenvalt'.

Rabobank heeft relatief kleine zakelijke belangen in Rusland. DLL houdt zich vooral bezig met lease- en financieringscontracten voor landbouwmachines. De Russische activiteiten waren in maart goed voor ongeveer 300 miljoen euro aan lopende contracten.

Rabobank logo muur kantoor

Economisch vertrouwen eurozone zakt door Oekraïne-oorlog

Het economisch vertrouwen van consumenten en bedrijven in de eurozone is in maart sterk gedaald door de oorlog in Oekraïne. Vooral het vertrouwen onder consumenten nam deze maand flink af door de zorgen over de sterke prijsstijgingen. Door de Russische inval zijn onder andere de energieprijzen hard opgelopen, wat de inflatie verder aanjaagt.

Nederland was van de grotere economieën van Europa een positieve uitzondering. Ondanks een flinke daling van het consumentenvertrouwen nam het economisch vertrouwen deze maand licht toe. Zowel in de Nederlandse industrie als in de dienstensector steeg het vertrouwen ten opzichte van februari. Onder Nederlandse winkeliers verslechterde het sentiment wel. Frankrijk, Spanje en Duitsland lieten de grootste dalingen van het vertrouwen zien. Ook in Polen en Italië verslechterde het sentiment.

Douane: 'Steeds meer vertragingen in Rotterdamse haven'

De Nederlandse douane meldt op NPO Radio1 dat in de Rotterdamse haven nog 2000 containers staan die nader onderzocht moeten worden. Vanwege de sanctie tegen Rusland zijn veel extra controles nodig. Vervoer van containers naar Rusland is overigens bijna onmogelijk, bericht transportorganisatie evofenedex. Nog steeds komen er containers voor Rusland aan in de haven van Rotterdam.

De helft van de goederen betreft luxegoederen zoals bedoeld in het vierde pakket sancties. Hiervoor moet veel extra informatie worden opgevraagd om te kunnen bepalen of deze goederen onder de sancties vallen. Ook voor bedrijven die goederen terughalen naar hun bedrijfsvoorraad moet soms een controle worden ingesteld. Dit om te voorkomen dat bedrijven, nadat goederen geraakt zijn door een controleprofiel, alsnog besluiten de goederen niet uit te voeren.

haven rotterdam douane oekraine rusland

ProRail vreest tekorten aan treinrails door oorlog Oekraïne

ProRail weet niet of al het spooronderhoud en andere projecten zoals gepland kunnen doorgaan als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het wordt namelijk steeds onduidelijker of materialen zoals treinrails en dwarsliggers wel tijdig geleverd kunnen worden en wat ze zullen kosten, laat topman John Voppen weten. De afgelopen tijd is al de levering van in totaal 60 kilometer aan treinrails vertraagd.

Het bedrijf overlegt momenteel met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, andere publieke opdrachtgevers, aannemers en leveranciers over maatregelen die moeten zorgen dat werkzaamheden en aanbestedingen zoveel mogelijk door kunnen gaan. Tegelijkertijd inventariseert de spoorbeheerder welke projecten geraakt kunnen worden door de problemen. Behalve mogelijke leveringsproblemen zijn ook de sterk gestegen kosten voor materialen en energie een probleem voor het spooronderhoud. Daardoor is het niet altijd meer mogelijk voor aannemers om projecten uit te voeren tegen de eerder afgesproken prijzen. 

Festivalbranche begint nasleep van corona en oorlog in Oekraïne nu écht te voelen

Natuurlijk is er de vreugde dat alle remmen weer los kunnen. En natuurlijk is het heerlijk dat festivalorganisatoren weer mogen doen waar zij zo goed in zijn, maar het valt niet te ontkennen dat de volgende stapel hoofdpijndossiers zich alweer heeft aangediend: personeelstekort en stijgende kosten. 'Er is een acute stop in de aanvoer van hout en metaal, de prijs van frituurolie is met 80 procent gestegen.' Opnieuw een uitdaging voor festivalondernemers deze zomer. Lees hier het volledige artikel.

Festivalbranche nasleep corona oorlog oekraïne

KHN: Oekraïners willen aan de slag in de horeca

Oekraïense vluchtelingen hebben aangegeven in de horeca aan de slag te willen na enige rust en verzorging. Dat zegt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De sector kampt met een groot tekort aan personeel en KHN laat weten dat de Oekraïners een bijdrage zouden kunnen leveren. Vooral in de bediening zijn extra handen welkom. Het volledige artikel lees je hier.

Oekraïne horeca werk vluchtelingen KHN


Benzineauto ombouwen voor goedkoper gas: ombouwgarages draaien overuren

Nu de benzineprijzen door het dak gaan, laten veel mensen hun auto ombouwen voor goedkoper gas. Garages hebben er hun handen vol aan. Garagehouder en monteur Ad Kattestaart heeft inmiddels een wachtlijst van vier weken. ,,Door de hoge benzineprijzen gaan automobilisten op zoek naar alternatieven." Lees hier het volledige artikel.

Ombouwen auto naar lpg gas

LTO: eerst rust voor Oekraïners, pas daarna denken aan werken

Oekraïense vluchtelingen verdienen veiligheid en rust en pas daarna moet er aan werken worden gedacht. Dat zegt boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland. De sector, die kampt met personeelstekort, wil dat onder meer de huisvesting en administratieve zaken zoals een bankrekening eerst goed zijn geregeld. Daarnaast is het de vraag hoelang de Oekraïners in Nederland blijven.

,,Ze zijn meer dan welkom", zegt een woordvoerder van LTO. ,,De behoefte aan mensen is groot. Maar dit is niet de fase om vol in te zetten op 'kom hier nu werken'. De sector kampt met een fors tekort van zo'n 10.000 arbeidskrachten. LTO liet in februari weten dat de inzet van seizoensarbeiders van buiten de Europese Unie nodig is om te voorkomen dat de oogst van Nederlandse groenten, fruit, bloemen en planten in gevaar komt.

Ook deze Goudse kaasmaker in Colombia ontkomt niet aan gevolgen oorlog Oekraïne

De oorlog in Oekraïne speelt zich ver af van het Zuid-Amerikaanse Colombia. Toch merkt kaasmaker Tobias Rijnsdorp, oprichter van kaasmakerij HolaAndes in hoofdstad Bogotá, de gevolgen. Door globalisering zijn alle ketens aan elkaar geknoopt, stelt Rijnsdorp. ,,We moeten kunstmest importeren. Door de gestegen energieprijzen is deze duurder geworden. We halen uit Nederland kaascoating. Een container huren en verschepen met de coatings is door alles wat op de wereldmarkt gebeurt ook duurder geworden.”

Rijnsdorp begon zijn kaasmakerij in Colombia vijf jaar geleden. Inmiddels staan er twee en heeft hij ook nog eens twee raclette restaurants. ‘Ik bouw met HolaAndes aan een Goudse kaaskartel.’ Lees hier hoe hij zijn ondernemersavontuur in Colombia begon.

Tobias Rijnsdorp kaas in Colombia

Techniekbranche: kansen voor Oekraïners door tekort technische vakmensen

Het tekort aan vakmensen in de technieksector is groot. Er zijn dan ook volop kansen voor Oekraïense vluchtelingen, laat branchevereniging Techniek Nederland weten. ,,Dat geldt overigens voor alle zijinstromers", zegt een woordvoerder. Op dit moment is er een tekort van 20.000 werknemers in de sector.

Door de gestegen gasprijzen is de vraag naar warmtepompen en zonnepanelen toegenomen en daarmee ook de vraag naar personeel in de branche. Volgens Techniek Nederland worden mensen via de regionale Werkgeversservicepunten Techniek en het UWV begeleid naar een baan in de technieksector. Dat gebeurt onder meer met bijscholing. Ook Oekraïners zullen over het algemeen moeten worden bijgeschoold.

Olie hamsteren: waarom supermarkten beter zwijgen over de ‘oliecrisis’

Door de oorlog in Oekraïne dreigt er een tekort aan plantaardige olie, waardoor de consument massaal flessen zonnebloemolie inslaan. Nu de schappen leeg raken moet die op zoek naar alternatieven. Moeten we ons zorgen maken om andere oliesoorten die wellicht ook bijna op zijn? Volgens Wilco Jansen, hoofd communicatie bij groothandel Sligro Food Group, is dat allemaal schromelijk overdreven. ,,Mensen die in normale tijden nauwelijks zonnebloemolie gebruiken, hebben nu voor twintig jaar voorraad in de schuur gezet." Lees het volledige artikel op AD.nl.

oliecrisis zonnebloemolie hamsteren supermarkten

Door personeelstekort is er volop werk voor Oekraïense vluchtelingen

Door de oorlog in Oekraïne zijn miljoenen inwoners van dat land op de vlucht geslagen. Een deel van hen komt naar Nederland of is hier al aangekomen en kan waarschijnlijk relatief snel een baan vinden. Bedrijven hebben al tijden te kampen met een groot gebrek aan personeel en staan er in veel gevallen voor open om Oekraïners in dienst te nemen. Extra voordeel is dat het kabinet van plan is om het voor Oekraïners makkelijker te maken in Nederland aan de slag te gaan. Lees hier het volledige artikel.

Door personeelstekort volop werk voor Oekraïense vluchtelingen

Bierbrouwer Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland

Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland. Volgens de bierbrouwer is het onder de huidige omstandigheden niet meer mogelijk om langer op een rendabele manier in dat land actief te blijven. Het concern geeft aan vanwege het besluit waarschijnlijk een afschrijving van circa 400 miljoen euro te moeten doen.

Heineken kondigde vanwege de Russische inval in Oekraïne eerder al aan te stoppen met de productie en verkoop van zijn Heineken-bier in Rusland. Maar Heineken produceerde er ook veel lokale biermerken. Daarom was het bedrijf gaan nadenken wat het met al zijn Russische activiteiten wilde doen, is te lezen in dit artikel.

'Oekraïne begint met vervoer graan naar Europa via spoor'

Oekraïne is begonnen met het transport van graan en andere landbouwproducten naar Europa via het spoor, nu de zeehavens van het land zijn gesloten vanwege de oorlog. Dat schrijft het Oekraïense landbouwonderzoeksbureau APK-Inform. Oekraïne is een zeer belangrijke exporteur van graan, mais, zonnebloemolie en andere landbouwgoederen.

Volgens APK-Inform zijn de eerste ladingen van een paar duizend ton nu verstuurd via het spoor door het westen van het land naar Europa. Oekraïne grenst aan de EU-landen Roemenië, Slowakije, Hongarije en Polen. De autoriteiten denken dat maandelijks wel 600.000 ton graan met de trein naar Europa geëxporteerd kan worden, is in dit artikel te lezen.

graan koekraine bakkers


Eén wijk in Berlijn heeft meer Russische winkels dan heel Nederland, en daar gaat het niet goed

In de Berlijnse wijk Lichtenberg alleen al zijn meer Russische winkels dan in heel ons land zijn. De oorlog in Oekraïne zorgt er voor onrust onder ondernemers; er wonen tienduizenden etnische Russen. Klanten mijden Russische winkels. ‘Ik kom uit Letland en mijn moedertaal is Russisch. Wat kan ik er aan doen?’ Guy Hoeks, onze man in Berlijn, doet verslag.

berlijn fedora

Grote uitzenders gaan Oekraïners vanaf april aan werk helpen

Grote Nederlandse uitzendbureaus gaan Oekraïense vluchtelingen vanaf april aan werk helpen. Vanaf dan hoopt het kabinet voor Oekraïners een uitzondering te kunnen maken op de tewerkstellingsvergunning. Er is wel een meldplicht voor de werkgever en ze moeten ook in loondienst.

Onder meer Randstad en Otto Work Force gaan de vluchtelingen aan het werk helpen. Er zijn momenteel ongeveer 15.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in Nederland. Lees meer in dit artikel. 

oekraine uitzendbureaus hulp vluchtelingen


Duitse ondernemersvertrouwen hard omlaag door oorlog Oekraïne

Het vertrouwen van Duitse ondernemers is in maart hard gedaald door de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen. In februari nam de vertrouwensindex van onderzoeksinstituut Ifo juist nog flink toe door de hoop dat de piek van de omikrongolf in het land achter de rug was en de maatregelen om het virus in te dammen verder werden versoepeld.

"Het sentiment in de Duitse economie is ingestort", zei Ifo-president Clemens Fuest vrijdag in een verklaring. "Bedrijven in Duitsland verwachten moeilijke tijden." De index die het vertrouwen meet, staat nu op een stand van 90,8 tegen 98,5 een maand eerder. Het vertrouwen zakte daarmee tot het laagste niveau sinds januari 2021. Ook voor Nederland lijkt een dergelijk scenario denkbaar.

Boeren hamsteren veevoer vanwege oorlog in Oekraïne

Nederlandse boeren hamsteren veevoer uit vrees dat veevoerfabrikanten door de oorlog in Oekraïne minder kunnen leveren, schrijft het FD. Oekraïne en Rusland zijn belangrijke grondstoffenleveranciers van veevoer. Door de oorlog exporteren zij minder, waardoor de prijzen de laatste weken zijn opgelopen.

Sommige boeren melden al minder voer te krijgen dan besteld. Biologische boeren kampen met "nijpende" tekorten en vragen Den Haag vrijdag om vrijstelling van biologische normen. De beursgenoteerde voederfabrikant ForFarmers vreest dat het hamstergedrag de voorraadketen verder onder druk zet.

Wekenlange wachtlijst bij ombouwgarage: consument laat benzineauto ombouwen voor goedkoper gas

Autotechnici die benzineauto's ombouwen tot voertuigen die ook op het aanzienlijk goedkopere gas lpg kunnen rijden, hebben het druk. Het AD sprak met autotechnicus Ad Kattestaart, die inmiddels een wachtlijst heeft van vier weken. Ook de Vereniging Vloeibaar Gas (VVG) ziet een sterk hernieuwde belangstelling voor lpg.

,,Het voordeel van lpg is dat je je bestaande auto kunt ombouwen en je dus geen nieuwe auto hoeft te kopen. Als je wilt overschakelen naar elektrisch moet dat wel. Voor veel particuliere autokopers is dat nog niet interessant", aldus Hans Verhoeven, voorzitter van de VVG. 

Ook discounter Action ontkomt niet aan prijsverhogingen

Discountketen Action zal net als vrijwel alle andere winkelketens de prijzen moeten verhogen om de torenhoge inflatie het hoofd te kunnen bieden. Topvrouw Hajir Hajji benadrukt in gesprek met het ANP dat het voor de keten daarbij vooral zaak blijft om de goedkoopste te blijven. De winkelketen waarschuwde eerder al voor hogere prijzen als gevolg van de gestegen kosten voor transport in een periode dat de inflatie toch al hoog ligt. De oorlog in Oekraïne heeft de prijzen voor veel grondstoffen en goederen nog verder de hoogte in geduwd. ,,Niemand komt hier onderuit", aldus Hajji.

De oorlog heeft vooralsnog geen impact op het resultaat van het bedrijf. Hajji zegt attent te zijn op wat de inflatie doet met de reële inkomens van mensen, zoals het personeel van Action. Volgens haar ligt die bal niet alleen bij werkgevers, maar ligt hier ook een taak voor overheden.

Hajir Hajji, topvouw Action

Als EU van Russisch gas af wil, is een gezamenlijke inkoopstrategie nodig

De EU-lidstaten onderhandelen donderdag en vrijdag over het gezamenlijk inkopen van aardgas. lng en waterstof en presenteren waarschijnlijk aan het einde van de week een akkoord. Details over de gesprekken zijn niet bekend, maar analisten juichen het plan toe.

Het plan van de EU komt op een moment dat de gasprijzen torenhoog zijn en iedereen van het Russisch gas af wil, in de eerste plaats om Rusland geen geld te geven voor de oorlog tegen Oekraïne. Daarnaast wil het blok minder afhankelijk zijn van één partij die de gaskraan zomaar kan dichtdraaien. Lees het volledige artikel op Nu.nl.

Nog geen maand geleden had Olena een kapsalon in Kiev, nu punt ze Nederlanders bij

Het is nog geen maand geleden dat Olena Moroz (39) haar laatste klant knipte in Kiev. Ze had de haren van het tienermeisje nog met extra zorg in de krul geföhnd voor haar verjaardagspartijtje die avond. Daarna sloot ze de salon af, haalde haar twee kinderen van school en at met haar gezin. Zeven uur later vielen de eerste bommen. Lees hier het volledige artikel.

Olena kapper kiev oekraine werk arbeidsmarkt

Action vangt vluchtelingen op in het gebied tussen Polen, Tsjechië en Oekraïne

Ceo van Action, Hajir Hajji, licht vandaag haar duurzaamheidsstrategie toe. Ze stond ook stil bij de oorlog in Oekraïne. ,,Het jaar 2022 is begonnen met een tempo en een impact die onze medewerkers, leveranciers en partners opnieuw op verschillende manieren raken. De oorlog in Oekraïne treft ons allemaal – ieder op zijn eigen manier. We hebben ervoor gekozen om Unicef te steunen, en een actieve bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen in het gebied tussen Polen, Tsjechië en Oekraïne. We zijn ons er ook van bewust dat dit voor onze medewerkers en voor onze klanten impact kan hebben.”

De winkelketen waarschuwde eerder al voor hogere prijzen als gevolg van de gestegen kosten voor transport in een periode dat de inflatie toch al hoog ligt. De oorlog in Oekraïne heeft de prijzen voor veel grondstoffen en goederen nog weer sneller duur gemaakt.

KPN, T-Mobile en Vodafone: langer gratis bellen van en naar Oekraïne

Providers KPN, T-Mobile en Vodafone zullen ook na maart nog gratis bel- en sms-verkeer van en naar Oekraïne aanbieden. Dat zeggen de telecomaanbieders tegen NU.nl. Aanvankelijk waren de providers van plan om tot eind maart geen kosten te rekenen, maar dat nu wordt verlengd.

Klanten van de providers kunnen vanwege de oorlog in Oekraïne gratis bellen en sms'en van en naar Oekraïne. De telecomaanbieders zeggen dat de klanten zo beter contact kunnen houden met vrienden en familie die in het land verblijven.

Wat kun jij met jouw bedrijf doen voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne?

Wil je als ondernemer, met je bedrijf of met je medewerkers van betekenis zijn voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne? Veel mensen hebben daar behoefte aan. Je kunt doneren of je mensen vrijwilligerswerk laten doen tijdens werktijd. Hoe je dat als ondernemer fiscaal juist en effectief doet, lees je in dit artikel. 

Ondernemers eisen plek op bij aanpak Oekraïne crisis

Geef grote en kleine ondernemers een plek in de aanpak van de Oekraïne crisis. Het is de boodschap van ondernemer Ali Niknam, ceo van bunq, en Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL. Beide willen niet dat er weer een ‘soort OMT’ komt, waarin geen ondernemer te vinden is. ,,Bedrijven worden getroffen door de oorlog in Oekraïne, betrek ze dan ook bij de aanpak van de crisis die nu is ontstaan." Het volledige artikel lees je hier.

Ali Niknam van bunq

Nederland bevriest bijna 400 miljoen aan Russisch geld

In Nederland is inmiddels 392 miljoen euro aan Russische tegoeden en transacties bevroren, meldt minister van Financiën Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer. In totaal zijn 188 meldingen van banken, verzekeraars, andere financiële instellingen en trustkantoren binnengekomen. Instellingen waar vermogen en/of tegoeden van Russen zijn ondergebracht die op de sanctielijsten staan, moeten dit bevriezen, anders maken ze zich schuldig aan een economisch delict. Ook moeten ze melding maken bij de toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Klein deel ondernemers ervaart grote gevolgen sancties Rusland

Een klein deel van de bedrijven ondervindt grote gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van eigen onderzoek onder bijna 1400 Nederlandse ondernemers. Het gaat om gevolgen als hoge brandstofprijzen, producten die niet leverbaar zijn en terughoudendheid van kopers door de verder stijgende inflatie.

Slechts 7 procent van de ondernemers doet zaken met Rusland. De gevolgen worden wel breder gevoeld, vooral in de sectoren land- en tuinbouw, groothandel en logistiek. In de land- en tuinbouw voelt een derde van de ondernemers grote of zeer grote gevolgen. In heel Nederland gaat het om 8 procent van de bedrijven.

Als ondernemers de gevolgen voelen van de oorlog en de sancties, gaat het vooral om hogere energieprijzen (68 procent). Bijna zes op de tien noemt hogere inkoopprijzen van materialen, grondstoffen of producten. Ruim een kwart merkt dat materialen, grondstoffen en producten minder beschikbaar zijn.

40 procent van tuinders dreigt te moeten stoppen door gevolgen oorlog Oekraïne

Onder meer als gevolg van de hoge gasprijs dreigt 40 procent van de Nederlandse tuinders op korte termijn te moeten stoppen. Dat blijkt uit een analyse van onder meer de Rabobank, de belangrijkste financier van deze sector. De hoop is gevestigd op een regeling waarbij de overheid garant staat voor overbruggingskredieten.

Na enkele goede jaren voor de glastuinbouw is de situatie radicaal veranderd. Als gevolg van de Oekraïnecrisis schieten de prijzen van gas door het dak. Tegelijkertijd staan de prijzen onder druk doordat een deel van de vraag is weggevallen. De export naar Rusland en Oekraïne is volledig opgedroogd.  De crisis raakt de hele sector, of het nu een komkommerteler is of een rozenkweker. Lees het volledige artikel op AD.nl.

Glastuinbouw heeft te maken met opgedroogde export en hoge energieprijzen

CNV: verhoog onbelaste kilometervergoeding

Het kabinet moet de maximale onbelaste reiskostenvergoeding verhogen van 19 naar 23 cent per kilometer. Hiervoor pleit het CNV. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de koopkracht.

,,We krijgen tientallen meldingen binnen van leden voor wie het reizen naar het werk onbetaalbaar is geworden. De verwachting is dat dit ook na 1 april zo blijft. Daarom moet de belastingvrije fiscale vrijstelling omhoog", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. De 19 cent is volgens hem "al jaren niet toereikend". Door de oorlog in Oekraïne rijzen de gasprijzen de pan uit. ,,Het kabinet wil pas in 2024 de vrijstelling regelen, maar wij willen dat dit nu al ingaat. Je gaat naar je werk om geld te verdienen, niet om geld te betalen."

Ali Niknam (bunq) pakt huisvesting Oekraïners aan: 'Met ondernemende blik verschil maken'

De stichting People for People gaat een samenwerking aan met Takecarebnb. Doel is de capaciteit voor onderdak aan vluchtelingen vanuit Oekraïne snel op te schalen. People for People is een initiatief van de ondernemers Ali Niknam (bunq), Joris Beckers (Picnic) en Robert Vis (MessageBird). Om de stroom goed te huisvesten, moet er wel een degelijk crisisteam komen. Dat vindt bunq-oprichter Ali Niknam, 1 van de initiatiefnemers van People-for-people. De rol van het bedrijfsleven is daarbij volgens hem cruciaal.

Ali Niknam (bunq)


Groeiende zorgen bij ondernemers door sancties Rusland: haven en winkelstraat voelen de oorlog

De Nederlandse maritieme sector, de Rotterdamse haven en de winkelstraten hebben veel last van de sancties tegen Rusland. Dat leidt tot steeds grotere zorgen bij ondernemers, aldus brancheverenigingen. Ook de toeristische sector ziet een terugloop. Daarvan merken ondernemers in de Amsterdamse binnenstad veel effect, waar vooral rijke Russen hun geld doorgaans stukslaan. Lees hier het volledige artikel.

Sancties tegen Rusland voor steeds meer ondernemers voelbaar


Rutte vindt het te vroeg voor een olieboycot van Rusland

De Europese Unie kan op dit moment nog niet zonder olie en gas uit Rusland, zei premier Mark Rutte op bezoek in Litouwen. Dat land vindt dat er meer sancties tegen de Russische oliesector moeten komen om het te straffen voor de inval in Oekraïne.

De EU moet van het Russische olie en gas af, zei Rutte na een gesprek met de Litouwse president Gitanas Nausėda. ,,Zo spoedig mogelijk, maar we kunnen dit niet morgen doen." Te veel lidstaten van de EU zijn volgens hem nog afhankelijk van energie uit Rusland. Tijdens de top van Europese leiders deze week zal gesproken worden over een mogelijke olieboycot van Rusland.

Door de oorlog in Oekraïne steeg de gasprijs de afgelopen tijd sterk. Op enig moment kostte gas zelfs 345 euro per megawattuur. Onder meer de dreiging van sancties van het Westen en dreigementen van Rusland om de gaskraan dicht te draaien zorgden voor zenuwen bij gashandelaren.

Afhankelijkheid van Rusland bij exporteurs en importeurs beperkt

Voor de meeste Nederlandse bedrijven die handelen met Rusland is dat land een relatief kleine markt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgezocht dat iets minder dan één op de twintig bedrijven die importeren of exporteren met Rusland voor meer dan de helft van de handelswaarde afhankelijk is van dat land. Wanneer wordt gekeken naar specifieke producten dan kan de afhankelijkheid wel groter zijn. In totaal waren er vorig jaar ruim drieduizend Nederlandse bedrijven die goederen exporteerden naar Rusland, vooral groothandels en ondernemingen in de machine-industrie. 

Voor drie op de tien bedrijven die exporteren naar Rusland geldt dat ze voor ten minste één productgroep voor minstens de helft afhankelijk zijn van Russische klanten. Dit betreft vooral groothandelsactiviteiten in bloemen en planten, plus bepaalde machines, computers en software. Bij de import gaat het bijvoorbeeld om de olie-industrie en de groothandel in chemische producten.

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): impact oorlog veel groter dan corona

De impact van de oorlog in Oekraïne is economisch vele malen groter dan de impact van de coronacrisis. Dat stelde de voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Jacco Vonhof vertelde zich in eerste instantie zorgen te maken over de humanitaire ramp. ,,Maar vervolgens denk je wel, we hebben net de coronacrisis gehad. Dan krijgen we nu het Russische oorlogsvirus." Lees er meer over via deze link.

jacco vonhof mkb nederland blog 2020 10 05 115012

FD: 80 miljard aan vermogen Russische ondernemingen in Nederland

In Nederland staat ruim 80 miljard euro aan vermogen geparkeerd dat te koppelen is aan Russische ondernemingen, meldt het Financieele Dagblad op basis van eigen onderzoek. Meer dan de helft daarvan is gelieerd aan een handjevol oligarchen en bedrijven die op de sanctielijsten staan van de Europese Unie. Daaronder ook staatsbedrijven, zoals industrieel concern Rostec en oliemaatschappij Rosneft, waarvan de bestuursvoorzitters zijn bestraft. Van de Russische propagandamachine tot kunstmest, van Poetins oorlogsbank tot staatstelecom, een belangrijk deel blijkt vanuit Nederland te worden bediend, zo laten de cijfers zien.

Het contrast met de tegoeden die Nederland tot nu heeft bevroren onder de sancties is groot: Nederlandse banken, trustkantoren en andere instellingen hebben volgens De Nederlandsche Bank vooralsnog 200 miljoen euro aan Russisch tegoed geblokkeerd.

Omgaan met bizarre benzineprijzen: 'Norm van 19 cent verlamt werkgever'

Niet wachten tot de overheid een hoger bedrag per kilometer onbelast toestaat, niemand verplichten om op kantoor of juist thuis te werken en niet langer met de hand op de knip ondernemen. Edward Belgraver laat er in dit interview als ceo van Verloning.nl geen misverstand over bestaan dat werkgevers de bizar hoge brandstofprijzen - een van de effecten van de oorlog in Oekraïne - moeten accepteren om het werkgeluk van hun personeel optimaal te houden.

,,De door de overheid gestelde vergoedingsnorm van 19 cent per kilometer heeft ervoor gezorgd dat we als ondernemers op dit vlak totaal niet meer flexibel zijn”.

Minister Van Gennip tegen werkgevers: 'Geef Oekraïners warm welkom'

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid roept werkgevers op om Oekraïense vluchtelingen die graag aan de slag willen 'een warm welkom' te heten. Het kabinet kondigde eerder deze week aan dat deze mensen vanaf 1 april geen tewerkstellingsvergunning nodig hebben, is te lezen in dit artikel.

Lege schappen dreigen in supermarkten: 'Heet hangijzer is prijsstijging zonnebloemolie uit Oekraïne'

Voedselfabrikanten willen met supermarkten opnieuw om tafel om te onderhandelen over de prijzen van hun goederen. Als ze niet meer worden betaald, zullen producten mogelijk niet meer in de schappen liggen. Dat stelt supermarktexpert Sebastiaan Schreijen van de Rabobank.

,,Iedereen zal wel terug moeten naar de onderhandelingstafel”, reageert hij in dit artikel.. ,,De huidige kostenstijgingen zijn niet meegenomen in de afspraken die de supermarkten en leveranciers de afgelopen maanden hebben gemaakt.”

Kaviaarhandel met Rusland én Oekraïne: Rotterdamse ondernemer in de problemen

Geen kaviaar meer te koop bij Albert Heijn? Door de oorlog kan de Rotterdamse ondernemer John Simoskie (op de foto hieronder) die de supermarkten bevoorraadt met de delicatesse, geen producten meer leveren. Zijn kaviaar wordt gemaakt in Rusland én Oekraïne.

,,Terwijl steden worden kapotgemaakt, en misschien wel familieleden doodgeschoten, denk ik niet dat iemand daar nog aan de handel denkt. Ik weet het niet, maar ik ga het ze ook niet vragen”, zegt Simoskie vastberaden in dit artikel.

John Simoskie handel kaviaar oekraine rusland

Hoteleigenaren stellen honderden kamers beschikbaar voor Oekraïense vluchteling

Corendon heeft 175 kamers beschikbaar gesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. In het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp is plek voor zo’n 375 mensen. Het bedrijf volgt daarmee het voorbeeld van vele andere hotels die kamers beschikbaar stellen voor de betreffende Oost-Europeanen. Van der Valk sluit zich aan met kamers in 75 hotels door het land. 

Lees hier meer.

Gevluchte Oekraïners kunnen bij deze bedrijven direct aan de slag

Bedrijven gaan gebukt onder flinke kostenstijgingen door de oorlog in Oekraïne. Is het dan alleen maar ellende? Nee, de Oekraïners die naar Nederland komen, kunnen een oplossing zijn voor het schrijnende tekort aan personeel, menen deze ondernemers.

TUI en Transavia waarschuwen dat vliegvakantie duurder wordt door brandstofprijzen

Vliegvakanties zijn duurder geworden als gevolg van de hogere brandstofprijzen, zo meldt reisorganisatie TUI. Het gaat nog om een stijging in 'beperkte mate', meldt een woordvoerder. ,,En in hoeverre de prijs stijgt verschilt ook per reisdoel; Europa of een verre bestemming." Concrete bedragen zijn niet te noemen, omdat de prijs van een vliegvakantie van meerdere factoren zoals bijvoorbeeld vraag en aanbod afhankelijk is.

Ook Transavia laat weten de effecten van de oorlog in Oekraïne te zien en alles op alles te zetten om de reizen zo betaalbaar mogelijk te houden voor de 'gewone Nederlander'. Zowel TUI als Transavia sluit niet uit dat mensen die al geboekt hebben achteraf nog moeten bijbetalen. Het gaat hier dan om een brandstoftoeslag. Op dit moment is daar echter nog geen sprake van, zo wordt gemeld. ,,De benodigde brandstof is voor een deel al ingekocht, het zogenoemde hedgen, maar dit dekt niet de volledige hoeveelheid benodigde brandstof voor komende zomer", aldus TUI. Transavia: "naheffing is niet wat we willen, maar het zou een gevolg kunnen zijn."

EU pakt schatrijke zakenlieden rond Poetin aan

De Europese Unie treft opnieuw een reeks strafmaatregelen tegen Rusland voor diens oorlog tegen Oekraïne. Het inmiddels vierde sanctiepakket raakt Russen en bedrijven en organisaties die bij de invasie betrokken zijn, maar ook de Russische economie, meldt huidig EU-voorzitter Frankrijk. Onder de gestraften zijn opnieuw meerdere rijke zakenlieden uit de kring rond president Vladimir Poetin. Ook wordt de Russische handel en toegang tot luxegoederen geraakt.

Eerder publiceerden we over onder meer de schatrijke Russische zakenmannen Vagit Alekperov (op de foto, eigenaar van Heesen Yachts en LUKoil) en Denis Shtengelov, eigenaar van HAK Groenten, dat onderdeel is van zijn KDV Group.

heesen yachts shipyards alekperov poetin oekraine oorlog

Beleggen in kernenergie of wapens niet langer taboe door oorlog Oekraïne

Beleggen in de wapenindustrie en kernenergie was not done. Maar door de oorlog in Oekraïne staan keuzes volop ter discussie.

Grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars trekken hun geld terug uit Rusland. Vorige week meldde Aegon nog zich terug te trekken uit het land. De vier grootste pensioenfondsen kondigden die stap al eerder aan. Ook banken brengen hun aanwezigheid in Rusland steeds verder terug. Probleem is wel dat Rusland buitenlandse beleggers verbiedt hun bezittingen te verkopen. Vooralsnog zitten de grote institutionele beleggers dus nog vast met hun geld. Lees het volledige artikel op AD.nl.

Russische super VkusVill vertrekt uit Nederland vanwege de oorlog

De Russische supermarktketen VkusVill, ook bekend als VKUS, sluit de deuren in Nederland vanwege de oorlog in Oekraïne. ,,Deze wereldramp kent echt alleen maar verliezers… Aan alle kanten, op alle fronten en is nu zelfs onze winkel fataal geworden", schrijft de onderneming in een verklaring op een eigen website.

VkusVill had hier nog maar vier filialen, drie in Amsterdam en een speciale zuivelwinkel in Bussum, en richtte zich op de verkoop van gezonde, verse producten. In Nederland was het bedrijf georganiseerd als Nederlandse bv. Maar omdat daarachter een Russische investeerder zat, is het volgens de onderneming toch niet meer mogelijk om op lange termijn te blijven bestaan. Navraag bij een van de winkels leert dat deze inderdaad gesloten is en ook niet meer opengaat. Verder wilde niemand commentaar geven.

Hoge brandstofprijzen drijven taxichauffeurs tot wanhoop

De almaar stijgende prijzen aan de pomp drijven taxichauffeurs in Nederland bijna tot wanhoop. Want terwijl de brandstofkosten oplopen, blijft het metertarief gelijk. En door corona zíjn er al veel minder taxiritjes. De gevolgen zijn heftig. Lees hier waarom taxichauffeurs de stijgende benzineprijzen niet kunnen doorberekenen aan de klant. 

Taxichauffeurs in de problemen door stijgende brandstofprijzen

Bloemensector haalt met benefietveiling geld op voor Oekraïne

De bloemensector heeft ruim 165.000 euro opgehaald voor steun aan Oekraïne. Dat gebeurde met een speciale benefietveiling op de klokken van Royal FloraHolland. Bij de bloemenveilingen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en Eelde werden voor Giro555 bijna 700 partijen geveild. Daarbij zouden kopers zich van hun goede kant hebben laten zien door goede prijzen te betalen voor de aangeboden bloemen en planten.

Volgens FloraHolland steunt de bloemensector het door Rusland binnengevallen Oekraïne in totaal voor zeker 250.000 euro. Vorige week hebben diverse kwekers namelijk al op eigen initiatief bloemen en planten geveild voor Giro555. Daarmee was ruim 41.000 euro gemoeid. Dan zou ook nog sprake zijn van een bijdrage in de vorm van transactiekosten van kwekers en kopers ter waarde van ruim 14.000 euro. FloraHolland heeft besloten om het bedrag aan te vullen tot tweeënhalve ton.

Lege schappen dreigen in supermarkten

Voedselfabrikanten willen met supermarkten opnieuw om tafel om te onderhandelen over de prijzen van hun goederen. Als ze niet meer worden betaald, zullen producten mogelijk niet meer in de schappen liggen. Dat stelt supermarktexpert Sebastiaan Schreijen van de Rabobank.

Volgens de Rabo-expert zullen de gesprekken ditmaal onder een ander gesternte plaatsvinden dan eerder dit jaar. Heet hangijzer is volgens hem de extreme prijsstijging van zonnebloemolie, waarvan Oekraïne de belangrijkste leverancier is. In veel producten, van koek en chips tot margarine, is dit verwerkt. Lees hier meer over de mogelijke gevolgen als supermarkten weigeren meer te betalen aan de leveranciers.

Mogelijk lege schappen in supermarkten als supers wiegeren meer te betalen aan voedselfabrikanten

Beautymerk Weleda stopt per direct zakelijke activiteiten in Rusland

Het Nederlandse schoonheidsmerk Weleda stopt de leveringen aan haar Russische vestiging in Moskou. Ook zijn alle marketingactiviteiten in Rusland gestopt en is de webshop offline gehaald.

Weleda veroordeelt het optreden van Rusland in Oekraïne. Het bedrijf stelt dat 'de zorg voor de eigen medewerkers in Oekraïne en Rusland absolute prioriteit heeft'. Waar mogelijk krijgen zij hulp. Daarnaast steunt Weleda organisaties die nu humanitaire hulp verlenen in Oekraïne met geld en hulpgoederen.

VNO-NCW: oorlog Oekraïne toont noodzaak meer waterstof

De oorlog in Oekraïne en de klimaatcrisis laten volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW zien hoe belangrijk het is om snel meer groene waterstof te gaan produceren. Om de doelen op dit gebied te halen, moet Nederland echter alle zeilen bijzetten en morgen al beginnen, stelt de organisatie.

Waterstof wordt vooral voor de industrie gezien als een cruciale schone energiebron van de toekomst. Het kan bijvoorbeeld aardgas vervangen in industriële processen. Daarmee kan waterstof bijdragen aan het verkleinen van de afhankelijkheid van Rusland op energiegebied. Het grootste voordeel van waterstof is dat bij het gebruik geen broeikasgassen vrijkomen. Hoe schoon waterstof echt is, hangt ervan af hoe die wordt gemaakt. Waterstof maak je met water en elektriciteit. Die stroom moet dus schoon worden opgewekt, bijvoorbeeld door windmolens, om de waterstof 'groen' te kunnen noemen.

The Wall Street Journal: 'Rusland dreigt bezit westerse bedrijven te confisqueren'

Russische autoriteiten dreigen bezittingen van buitenlandse bedrijven die zich uit Rusland willen terugtrekken, in beslag te nemen of kritische bestuurders te arresteren. Dat meldt The Wall Street Journal maandag op basis van ingewijden, waardoor een volgende stap lijkt te worden gezet bij het aanpakken van westerse bedrijven in Rusland. Volgens de Amerikaanse zakenkrant zijn er via telefoontjes, brieven en fysieke bezoeken onder meer dreigementen uitgegaan naar Coca-Cola, McDonald's, maker van consumentenproducten Procter & Gamble, IBM en KFC-moederbedrijf Yum Brands.

De ondernemingen hebben zelf nog niet gereageerd op het bericht, of weigerden te reageren. Volgens de krant zou tenminste één van de bedrijven vanwege de waarschuwingen de communicatie tussen het eigen hoofdkantoor en de tak in Rusland voorlopig hebben beperkt, uit bezorgdheid dat e-mails of sms-berichten tussen collega's door de Russen worden onderschept.

EU verbiedt onder meer export van luxueuze goederen naar Rusland

De nieuwe sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten tegen Rusland zullen de Russische economie nog verder raken. Dat zeggen kenners van het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. De nieuwe sancties vanwege de oorlog in Oekraïne zijn vooral gericht tegen de handel van Rusland. Welke sancties de EU precies oplegt, lees je in dit artikel. Zo verbiedt de EU de export van luxueuze goederen naar Rusland en wordt de import van Russisch ijzer en staal verboden. 

Verffabrikant AkzoNobel blijft wél actief in Rusland

AkzoNobel blijft voorlopig actief op de Russische markt. Dat doet het bedrijf zolang westerse sancties dat toelaten, stelt AkzoNobel in een verklaring over de oorlog in Oekraïne.

De verfproducent zegt zich verantwoordelijk te voelen voor zijn personeel in Rusland en Oekraïne en dat hun veiligheid en welzijn het allerbelangrijkst is, is te lezen in dit artikel over hun keuze.

akzonobel vergrootglas

Lingeriemerk Hunkemöller stopt verkoop in Rusland

Lingeriemerk Hunkemöller stopt met de verkoop van bh's en ander ondergoed in Rusland vanwege de inval in Oekraïne, meldt de keten. Het merk heeft sinds 2018 zeventien winkels in en rond Moskou. Ook de Russische webshops zijn sinds vrijdag gesloten, bevestigt het merk na berichtgeving door vakblad RetailTrends.

Hunkemöller meldde eerder al dat het vanwege de inval in Oekraïne door Rusland de komende tijd geen nieuwe winkels opent in het land. Het merk haalt de ,,huidige omstandigheden, die mensen wereldwijd en de toeleveringsketen en handelsvoorwaarden ernstig treffen" aan als reden voor het stilleggen van de verkoop. Hoelang de fysieke en onlineverkoop plat blijft liggen, kon het merk nog niet zeggen.

Rabobank heeft voor 400 miljoen euro aan banden met Rusland

Rabobank had in januari voor 400 miljoen euro aan banden met de Russische markt. Het grootste deel daarvan liep via een dochteronderneming die landbouwmachines leaset. De bank had ook nog voor 100 miljoen euro aan banden met Oekraïne. Rabobank is niet actief op de Belarussische markt.

De bank heeft daarnaast ongeveer 0,2 procent van zijn totale aandelenportefeuille belegd in Russische aandelen. Eerder maakten de andere grote Nederlandse banken ABN AMRO en ING al bekend hoeveel geld ze uit hebben staan in de landen die actief betrokken zijn bij de oorlog in Oekraïne. Bij ABN AMRO gaat het om 50 miljoen euro aan banden met de Russische markt. Bij ING gaat het om grotere bedragen. 

rabobank gebouw utrecht

Situatie schatrijke Russische eigenaar Heesen Yachts wordt 'met argusogen gevolgd'

Al bijna vijftien jaar is Heesen Yachts uit Oss in handen van de schatrijke Rus Vagit Alekperov, overigens ook eigenaar van LUKoil. Nimmer kraaide er een haan naar, maar nu Vladimir Poetin op oorlogspad is, zijn tijden veranderd. Ook de Osse wethouder voor economische zaken voelt zich opeens een tikkeltje ongemakkelijk. Een paradepaardje van het lokale bedrijfsleven is immers eigendom van een schatrijke Rus die mogelijk binnenkort op de sanctielijst van de Europese Unie komt te staan. 

Kabinet gaat accijnzen op brandstof per 1 april verlagen

Het kabinet trekt 2,8 miljard euro uit voor koopkrachtherstel dit jaar, meldt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad. Van dat geld krijgen mensen met lage inkomens 800 euro voor de energierekening, in plaats van de 200 euro die eerder was toegezegd.

Ook gaan de accijnzen op brandstof per 1 april omlaag. Daarmee hoopt het kabinet een deel van de klap op te vangen van de hoge prijzen. Het btw-tarief op energie gaat per 1 juli omlaag.

Overheid stopt met verzekeren export naar Rusland

Bedrijven die exporteren naar Rusland, Belarus en Oekraïne kunnen geen beroep doen op de exportkredietverzekering die de Nederlandse overheid aanbiedt. Per geval wordt beoordeeld of deze nog in aanmerking komt voor volledige dekking. Dat laat Atradius Dutch State Business weten aan BNR. Atradius DSB verzekert in opdracht van het ministerie van Financiën langlopende, dure exporttransacties, die door private partijen te riskant worden bevonden.

Nieuwe verzekeringen voor export naar Rusland, Belarus en Oekraïne worden niet meer afgesloten, laat een woordvoerder van Atradius DSB weten. ,,Formeel gezien hanteren wij verschillende niveaus voor de landen waar wij dekking op bieden. Voor Belarus en Rusland geldt nu: alleen dekking bij uitzondering. Maar in de praktijk betekent dit dat er geen nieuwe verzekeringen worden uitgerold."

Tarweprijzen door oorlog torenhoog: 'Brood gaat zeker meer dan 4 euro kosten'

Onder meer bakkers en brouwers balen als een stekker van de torenhoge tarweprijzen. Bakkers spreken de verwachting uit dat over enkele weken de broodprijs boven de 4 euro gaat uitkomen. Maar toch, die prijsstijging één op één doorberekenen aan de klant, dat vindt niet iedereen even kies, is te lezen in dit artikel. 'Je kunt je afvragen of je nog zes soorten meergranenbroden moet aanbieden, of het ook met minder kan?'

bakker oven broodverspilling drastisch verlagen

Limousineverhuurbedrijf zet vrijgezellenparty's en bruiloften opzij voor Oekraïne

Vrijgezellenparty's, bruiloften, gala's. Daarvan moet Michael de Vries het hebben als eigenaar en chauffeur van zijn Tilburgse limousineverhuurbedrijf Splendeur. Zondag ziet zijn transport er echter heel anders uit. ,,We rijden in een bus met aanhangwagen erachter naar de Pools-Oekraïense grens. Mijn vriendin Marissa is de hulpgoederen al aan het inzamelen.” Lees meer in dit uitgebreide artikel.

michael vries splendeur limousineverhuur

Europese Commissie: in 2027 af van Russische brandstof

De Europese Unie kan het al in 2027 zonder aardgas en andere fossiele brandstoffen uit Rusland stellen, denkt de Europese Commissie. Eerder deze week hield zij het nog op "ruim voor 2030" en noemde zij alleen gas. Voorzitter Ursula von der Leyen legde de leiders van de 27 EU-landen, op een top bijeen in het Franse Versailles, donderdagavond de plannen van de commissie voor om de EU los te maken uit de greep van haar voornaamste gasleverancier.

Rusland is nu nog goed voor 45 procent van het gas dat de unie invoert en levert ook olie en kolen. Binnen een jaar kan de EU af van twee derde van het gas dat het van Rusland betrekt, zei Eurocommissaris Frans Timmermans dinsdag.

Volkswagen-topman Diess: 'Schade oorlog kan groter zijn dan schade corona'

De economische schade als gevolg van de oorlog in Oekraïne kan voor de Europese economie nog wel eens veel erger zijn dan de schade als gevolg van de coronapandemie. Daarvoor waarschuwt Herbert Diess, topman van autoconcern Volkswagen in de Financial Times.

Volkswagen-topman Diess wijst onder andere op de forse prijsstijgingen voor grondstoffen en materialen als gevolg van de oorlog. Daarnaast is de toevoer van energie onzekerder geworden. Lees zijn volledige analyse in dit artikel.

Moederbedrijf Peugeot, Fiat en Opel stopt leveringen aan Rusland

Autoconcern Stellantis, het moederbedrijf van merken als Peugeot, Citroën, Opel en Fiat, stopt met de export van auto's naar Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Daarmee volgt Stellantis het voorbeeld van andere grote autoconcerns zoals Volkswagen, Mercedes-Benz, Toyota Motor en BMW. Via deze link lees je een overzicht van tal van andere bedrijven die al dan niet tijdelijk in Rusland stoppen.

Ook de import vanuit Rusland wordt gestaakt, aldus Stellantis. Het bedrijf heeft een autofabriek in Kaloega, ten zuidwesten van Moskou, in samenwerking met Mitsubishi. Daar worden jaarlijks circa 11.000 bestelbusjes gebouwd. Er werken ongeveer 2700 mensen.

Stellantis had eerder gezegd dat het stilleggen van die fabriek alleen de werknemers zou raken en niet de Russische regering. Het bedrijf heeft daar wel last van tekorten aan onderdelen, waardoor de fabriek toch gedwongen kan worden om dicht te gaan. Andere autobouwers hebben al wel Russische fabrieken stilgelegd.

Uniqlo sluit Russische kledingwinkels alsnog na sociale druk

Kledingketen Uniqlo sluit alsnog de deuren van zijn 50 filialen in Rusland vanwege de inval van Oekraïne. Eerder wilde de Japanse eigenaar Fast Retailing daar niet aan, omdat kleding een levensbehoefte zou zijn die het bedrijf de Russische bevolking niet wilde ontnemen. Maar daar komt het concern nu op terug.

'Fast Retailing is sterk tegen elke vorm van vijandigheid', staat in een nieuwe verklaring. 'We veroordelen alle vormen van agressie die de mensenrechten schenden en het vreedzame bestaan ​​van individuen bedreigen." Het bedrijf spreekt van een tijdelijke sluiting van zijn Russische winkels. Andere grote modeketens, bijvoorbeeld H&M en Zara, besloten eerder al om voorlopig te stoppen met hun verkopen in Rusland, is te lezen in dit overzicht aan bedrijven.

Twentse ondernemers doneren trailers vol hulpgoederen voor Oekraïne

Twentse ondernemers steken de mouwen uit voor Oekraïne. Razendsnel verzamelde transportbedrijf TFL Logistics uit Losser in samenwerking met ondernemersclub Klavertje4 uit Oldenzaal zeker zeven trailers bomvol spullen voor het oorlogsgebied. Hulp kwam van alle kanten. Houdbaar eten, drogisterijproducten, babyspullen, kleding en meer: nog voor het weekend vertrekt een laatste vracht gedoneerde hulpgoederen richting de Poolse hoofdstad Warschau. Vanuit daar zorgen vrijwilligers dat de spullen naar plekken in Oekraïne gaan. Lees hier het volledige artikel.

Peter Gillis (Massa is Kassa) biedt vluchtelingen 4000 bedden in zijn vakantieparken

Als het moet kan vakantieparkenmagnaat Peter Gillis, bekend van de SBS6-serie Massa is Kassa, in korte tijd vierduizend bedden leveren voor de opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Zeshonderd daarvan op Prinsenmeer dat nu leegstaat. 

Tot zijn eigen verbazing is hij nog niet benaderd door de gemeente Asten, waarin het park ligt. Waar het aan ligt weet de eigenaar van Oostappen Groep Vakantieparken niet. ,,Ik heb gemaild met de Astense gemeentesecretaris. Ik kan zo al zeshonderd vluchtelingen huisvesten op Prinsenmeer, dat staat toch leeg nu. Maar ik heb er niets meer over gehoord." Lees het volledige artikel op de website van De Gelderlander.

Boycots op thuismarkt voor bedrijven die in Rusland blijven: 'Discussie te zwart-wit'

De lijst van bedrijven die vertrekken uit Rusland of de handel ermee stilleggen groeit dagelijks: Shell, Microsoft, Apple, internationale accountants als PWC, Nike, Mastercard, Disney, Volkswagen, Ikea, Netflix en vele tientallen andere bedrijven trokken de Russische stekker er al uit. Wie nu nog zaken doet met Rusland, steunt Poetin en zijn oorlog. Bedrijven krijgen zelfs te maken met boycots op de thuismarkt als ze niet vertrekken. Lees hier het volledige artikel.

Boycot dreigt op thuismarkt bedrijven die zaken doen met Rusland


VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen voor onderschatting effecten oorlog op economie

Er is een serieus risico dat we de economische gevaren van de oorlog in Oekraïne flink onderschatten. We zitten in een energie- en grondstoffencrisis die versterkt wordt door problemen in de logistieke ketens, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland naar aanleiding van de nieuwste CPB-cijfers.

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: ,,De energieprijzen zijn op hoogtes die we nooit eerder hebben gezien. Dit raakt veel bedrijven hard. Bovendien zien wij dat de import van belangrijke grondstoffen vanuit Rusland, Oekraïne en Belarus tot stilstand komt en dat ook voor grondstoffen de prijzen huizenhoog zijn daar waar ze wel beschikbaar zijn. Het lijkt er op dat in de prognoses vooral nog sterk naar de directe economische verbondenheid met Rusland is gekeken, terwijl de indirecte effecten van de oorlog alle bedrijven raken en in rap tempo toenemen.''

Supermarkten en kappers sturen miljoenen in euro's en goederen naar Oekraïne

Supermarktketens als AH en Jumbo laten zich van hun meest humanitaire kant zien. De grootgrutters sturen voor vele miljoenen in goederen en geld naar Oekraïne. Ook de kappers van Brainwash hebben een gezamenlijke actie opgezet

Uslu tegen cultuursector: steun kritische makers in Rusland

De Nederlandse cultuursector moet kritische, onafhankelijke makers, denkers en organisaties in Rusland blijven steunen, vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). Ook blijft Nederland "ruimte bieden" aan individuele Russische en Belarussische kunstenaars in Nederland, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Wel roept het kabinet de cultuursector op om de formele samenwerking met Russische en Belarussische instellingen voorlopig te staken. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) deed vrijdag een soortgelijke oproep aan Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Uslu schrijft hoe Nederland vorm kan geven aan initiatieven om steun te bieden aan kunstenaars en denkers, niet alleen in Rusland en Belarus maar ook in Oekraïne. Ook wil ze kijken hoe Nederland onafhankelijke Oekraïense journalisten en kunstenaars kan opvangen en ondersteunen.

Van en naar Rusland en Oekraïne: dit zijn de miljarden achter import en export

De import van en export naar Oekraïne en Rusland krijgt een enorme klap. Maar hoeveel gas importeren we (van Rusland) en hoeveel graan (van Oekraïne) komt, of kwam, er eigenlijk onze kant op? Een handig overzicht

Ook Heineken laat Rusland achter zich

Heineken stopt met de productie en verkoop van Heinekenbier in Rusland. Dat kondigde het bedrijf zojuist zelf aan in een persbericht. En dat doet de bierbrouwer uit protest tegen de Russische invasie van Oekraïne. Heineken produceert in Rusland ook veel lokale biermerken en gaat nadenken over wat het met al zijn Russische activiteiten wil doen.

Steeds meer westerse bedrijven stoppen - al dan niet tijdelijk - met hun activiteiten in Rusland. Een overzicht lees je hier.

horeca lockdown opening bier voorraad ab inbev heineken

Koopkracht kan volgens CPB mede door oorlog meer dan 3 procent afnemen

De koopkracht van Nederlanders kan mede door de oorlog in Oekraïne dit jaar met meer dan 3 procent terugvallen. Dit heeft het Centraal Planbureau (CPB) becijferd. Als gevolg van het conflict gaan de energieprijzen namelijk fors omhoog. En de extra stijging van de energieprijzen komt bovenop een toch al forse inflatie in de nasleep van de coronapandemie.

Het CPB heeft verschillende scenario's opgesteld. In het zwaarste scenario zakt de koopkracht met gemiddeld 3,4 procent. Het middelste scenario dat het planbureau ook gebruikt voor zijn grote nieuwe economische raming gaat uit van 2,7 procent koopkrachtdaling. In een lichter scenario zou ook een koopkrachtafname van 0,6 procent denkbaar zijn.

Oorlog Oekraïne: kabinet in 'crisisstand'

Het kabinet gaat formeel in de crisisstand vanwege de oorlog in de Oekraïne en mogelijke effecten daarvan voor ons land, stelt premier Mark Rutte. Parlementair verslaggever Niels Klaassen van het AD licht in deze video toe wat dat precies betekent.

MyChannels Video ID: 288745

Rum-ondernemer schenkt alle winst van speciale rumfles aan slachtoffers Oekraïne

Rumdistilleerderij Spirited Union viert deze week zijn vijfjarig jubileum op een wel heel bijzondere manier: met een speciale non-profit fles, waarvan alle winst wordt gedoneerd om de oorlogsslachtoffers in Oekraïne te helpen. ,,We vonden dat we dit moesten doen”, zegt ondernemer Ruben Maduro.

Freedom Spice Rum, zo heet de speciale fles die de Amsterdamse liquor-startup Spirited Union op de Giro 555-actiedag voor Oekraïne heeft gelanceerd. Een robuuste rumfles met een geel-blauw etiket, als evidente verwijzing naar de vlag van het door Poetin belegerde land. Lees meer in dit artikel.

Ruben Maduro Spirited Union rum gin drank

Ook McDonald's, Starbucks, Coca-Cola en PepsiCo stoppen in Rusland

Grote winkelketens die hun activiteiten in Rusland staken, volgen elkaar in rap tempo op. McDonald’s sluit er voorlopig alle 850 vestigingen vanwege de Russische invasie van Oekraïne, zo maakte het bedrijf vanavond bekend. Niet veel later volgden ook Starbucks, Coca-Cola en PepsiCo.

Cosmeticagigant Estée Lauder sluit alle eigen winkels en stopt met het verzenden van producten naar retailers in het land. Rusland is goed voor 2,7 procent van de totaalomzet van het bedrijf. Ook de Britse modeketen Next sluit de (online) deuren, eerder deed onder meer ook IKEA hetzelfde. Lees in dit artikel meer over retailers en andere merken die Rusland - al dan niet tijdelijk - achter zich laten.

mcdonalds rusland oekraine gesloten

CNV doet oproep aan bedrijfsleven: laat personeel thuiswerken bij hoge benzineprijs

CNV roept bedrijven en werkgevers op ruimhartig te zijn met thuiswerken vanwege de hoge brandstofprijzen. Tegelijk vindt de vakbond dat de reiskostenvergoeding van personeel dat wel naar het werk moet komen zo snel mogelijk moet worden verhoogd. Volgens CNV wordt het anders voor velen onbetaalbaar om naar het werk te gaan. Lees hier het volledige artikel.

CNV roept bedrijfsleven op personeel te laten thuiswerken vanwege benzineprijs


Groei Nederlandse economie zwakt flink af door oorlog in Oekraïne

De groei van de Nederlandse economie zwakt flink af door de oorlog in Oekraïne. Dat voorzien economen van de Rabobank. Dit komt volgens hen doordat de prijzen van voedsel en energie door de oorlog verder stijgen en ook langer hoog zullen blijven. Daarnaast zorgen de sancties tegen Rusland en vrijwillige boycots van bedrijven voor een minder snelle groei van de Nederlandse export.

In een nieuw kwartaalrapport gaan de economen uit van 3,1 procent economische groei dit jaar, gevolgd door 1,2 procent groei volgend jaar. Vorig jaar ging de economie nog 4,8 procent vooruit.

Glastuinbouw verder onder druk door sterk stijgende gasprijs

De Nederlandse glastuinbouw komt nog verder onder druk te staan door de almaar stijgende gasprijs. Brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland waarschuwt dat de productie geraakt wordt en dat bedrijven omvallen als gevolg van de extreem hoge prijzen voor gas door de oorlog in Oekraïne en zorgen over verstoringen van de Russische gasleveringen.

De sector kampt al langer met hoge energieprijzen, maar de doorlopend stijgende prijzen komen er "behoorlijk bovenop", zegt een woordvoerder van Glastuinbouw Nederland. Vanwege de hoge energiekosten kunnen telers kassen gaan uitschakelen of minder belichting gaan gebruiken, waardoor er minder wordt geproduceerd. De effecten zijn volgens haar wel verschillend per bedrijf want een deel van de sector heeft al energie ingekocht tegen lagere tarieven, maar andere bedrijven worden nu geconfronteerd met nog hogere prijzen. 

Glastuinbouw Nederland wil dat de overheid de huidige subsidieregeling voor het gebruik van aardwarmte snel aanpast. Duurzame energie als aardwarmte is duurder dan aardgas. Om het aantrekkelijk te maken om te verduurzamen, wordt het verschil in kosten tussen duurzame energie en gas vergoed. Maar omdat gas veel duurder is geworden, is dat verschil steeds kleiner en krijgen duurzame tuinders minder subsidie.

Glastuinbouw onder druk door stijgende gasprijs

Shell trekt zich helemaal terug uit Rusland

Shell vertrekt helemaal uit Rusland. Het olie- en gasconcern maakte al eerder bekend zijn investeringen in olie- en gaswinningsactiviteiten in het land te verkopen, maar stopt nu ook met de ongeveer vierhonderd tankstations in het land. Ook zal Shell geen olie en gas meer kopen die afkomstig is uit Rusland.

Shell zegt direct te stoppen met het aankopen van Russische olie. Lopende contracten zullen niet vernieuwd worden. Vorige week kochten oliehandelaren van Shell wel een partij Russische olie die met een flinke korting werd aangeboden. Het bedrijf kreeg daarop veel kritiek.

Aegon investeert niet meer in bedrijven in Rusland en Belarus

De Nederlandse verzekeraar Aegon zal geen nieuwe investeringen meer doen in bedrijven in Rusland en Belarus vanwege de oorlog in Oekraïne. Het Nederlandse concern laat weten hiervoor ook zijn beleid voor verantwoord beleggen te hebben aangepast.

Aegon heeft momenteel nog voor 27 miljoen euro aan algemene beleggingen in Rusland uitstaan, maar wil gezien de huidige uitzonderlijke omstandigheden kijken naar opties om die af te bouwen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Sancties tegen Rusland duwen Nederland richting recessie

De economische sancties van de westerse landen raken Rusland hard. Maar we schieten ook in onze eigen voet: de oorlog in Oekraïne dreigt Nederland in een recessie te duwen, zo waarschuwen economen in het AD. Consumenten en bedrijven zullen de nadelige gevolgen van prijsstijgingen zeker twee jaar voelen.

Het wordt steeds duidelijker dat de sancties ook ons hard raken. Zakendoen met Rusland is door de sancties onmogelijk. Ondernemers zien afzetmarkten wegvallen en consumenten beginnen de razendsnel stijgende prijzen in hun portemonnee te voelen: de benzineprijzen gaan door het dak, evenals de energierekening.

Ook bedrijven voelen die hogere energieprijzen. Vooral energie-intensieve bedrijven als kunstmestproducenten, zinkproducenten en bijvoorbeeld glastuinders zien hun kosten omhoog vliegen. En het gaat niet alleen om olie en gas. Lees het volledige artikel op AD.nl.

MyChannels Video ID: 288663


KPN, Vodafone en T-Mobile blokkeren zes Russische mediawebsites

Nederlandse internetaanbieders blokkeren zes Russische mediasites, laten verschillende providers dinsdag desgevraagd weten aan Nu.nl. Maandag heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) hen laten weten dat ze vijf sites van RT en de site van Sputnik mogen blokkeren. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de EU-sancties tegen Rusland.

ACM heeft de providers zes websites doorgegeven die geblokkeerd mogen worden. Het gaat om de adressen van RT English, RT UK, RT Germany, RT France, RT Spanish en de site van Sputnik. Woordvoerders van VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile laten weten de sites te blokkeren. Lees het volledige artikel op Nu.nl.

Ook grootste accountantskantoren EY en Deloitte trekken zich terug uit Rusland

De grote accountantskantoren EY en Deloitte trekken zich terug uit Rusland vanwege de Russische invasie van Oekraïne. Daarmee volgen ze branchegenoten PricewaterhouseCoopers (PwC) en KPMG en keert de hele zogeheten 'big four' van de accountantswereld Rusland de rug toe.

Deloitte stelt in een verklaring dat het niet langer actief zal zijn in zowel Rusland als Belarus, waar het in totaal ongeveer 3000 medewerkers heeft. Dit komt erop neer dat de onderdelen van de firma in die landen worden losgekoppeld van het wereldwijde kantorennetwerk. EY heeft meer dan 4700 mensen werken bij zijn activiteiten in Rusland. 

KPMG heeft meer dan 4500 werknemers in Rusland en Belarus en stelde al dat het beëindigen van de werkrelatie met hen, van wie velen al tientallen jaren deel uitmaken van KPMG, ongelooflijk moeilijk is. Bij PwC gaat het om ongeveer 3700 medewerkers in Rusland.

Actiedag Giro555: ruim 106 miljoen euro voor Oekraïne

Nederland heeft met de landelijke actiedag van Giro555 een bedrag van ruim 106 miljoen euro opgehaald voor Oekraïne. Dat werd bekendgemaakt in het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne dat werd uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS 6.

Gedurende de actiedag op maandag is zo’n 85 miljoen euro opgehaald voor Giro555, waarmee de teller in totaal op ruim 106 miljoen euro is gekomen. Verschillende radio- en televisiezenders deden aan de actiedag mee. Bovendien heeft het kabinet nog eens 15 miljoen euro bijgelegd, maakte minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bekend. Met de opbrengst bieden hulporganisaties noodhulp zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater aan getroffen Oekraïners.

actiedag giro555 oekraine

Geen LUKoil, HAK en wodka meer: moeten we alle Russische producten boycotten?

Gaan we massaal Russische producten boycotten nu Poetin er een puinhoop van maakt? De consument is een gewoontedier, en weet vaak helemaal niet wat er Russisch is. Een informatief ‘made in Russia’ ontbreekt, dus er lijkt weinig aan de hand voor LUKoil en HAK. Dat is anders voor wodka zoals die van Stolichnaya, die Gall & Gall en Dirck III al uit de fysieke en virtuele schappen haalden.

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels schreef er deze expertblog over, en durft de hashtag 'ruslanddoetnietmeermee' wel aan.

lukoil rusland boycot poetin

Baksteen door etalage supermarkt ‘Hallo Rusland’

Terwijl Nederland geld inzamelt voor Oekraïne, raapte Arthur Badaljan de scherven van zijn etalageruit bij elkaar. Zijn supermarkt Priwet Rossia, oftewel Hallo Rusland, werd door de oorlog van Poetin plots een doelwit.

Twee maanden geleden nam eigenaar Arthur Badaljan de supermarkt in Amsterdam over. Priwet Rossia wordt steevast gevuld met producten uit allerlei Slavische landen: Polen, Georgië en Armenië onder andere. En ja, ook Russische boodschappen kunnen hier worden gedaan. Net als Nederlandse en Duitse, trouwens. Zelf heeft de eigenaar Armeense familie. Lees hier het artikel op AD.nl.

supermarkt hallo rusland oorlog oekraine

Bedrijven in Rusland staan voor ‘duivels dilemma’: ‘Je laat ook je werknemers in de steek’

Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, ziet dat Nederlandse bedrijven worstelen met de Russische sancties. ,,Het is een duivels dilemma. De maatschappelijke druk op de bedrijven is groot. De sancties zijn erop gericht Poetin en zijn kliek te raken, niet het Russische volk. Wat doe je dan als bedrijf dat actief is in de volksgezondheid of voeding?’’

Bedrijven staan niet alleen voor een financiële, maar ook voor een morele afweging, benadrukt Thijssen. ,,Als je vertrekt laat je ook je werknemers in de steek. Die raken werkloos. Of je loopt het risico dat een vriendje van Poetin het bedrijf overneemt. Maar als de politiek de keuze maakt, staan ondernemers daarachter. Ze zijn bereid de financiële pijn te nemen. Het gaat hier om vrede en veiligheid.’’

ingrid thijssen vno ncw

Russische eigenaar oer-Hollands HAK 'heeft geen banden met Poetin'

De Russische zakenman Shtengelov, eigenaar van het oer-hollandse HAK Groenten, stelde al afgelopen zomer rond de overname van het bedrijf geen politieke banden met Rusland (lees: Poetin) te hebben. Hij staat ook niet op de EU-lijst van personen voor wie sancties gelden, zijn bedrijf KDV ook niet.

,,HAK is gewoon HAK gebleven”, zegt een woordvoerder van HAK in dit artikel. ,,Vrijwel al onze groenten worden nog altijd binnen een straal van 125 kilometer van onze fabriek in Giessen geteeld en daar verwerkt.”

Stijgende gasprijzen en duurder brood: de oorlog in Oekraïne valt onze winkelstraat binnen

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne naderen in rap tempo de Nederlandse winkelstraat. Brood, maar ook pizzabodems en pasta’s worden duurder nu de aanvoer van granen uit Oekraïne en Rusland ernstig worden verstoord. Nederlandse boeren in Oekraïne, maar ook de bakker in de straat zijn de dupe. Want weet: Oekraïne en Rusland vormen de ‘graanschuur’ van de wereld. Ze zijn goed voor meer dan een kwart van de tarwe-export van de wereld. Lees in dit artikel alles over de effecten op ook onze winkelstraat.

Bakkerij Gebr  Niemeijer in Amsterdam    Jean Pierre Jans

Oorlog in Oekraïne: ‘Handel met het uur ingewikkelder’

De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland raken ook het Nederlands bedrijfsleven. Maar de steun voor de sancties is groot. ,,Dit is een kleine prijs die we betalen als je het vergelijkt met de prijs die het Oekraïense volk betaalt’’, zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, in dit artikel. 

Het is al dagen een gekkenhuis bij VNO-NCW vanwege de vele vragen van ondernemers en de steeds veranderende situatie. Maar toch draait de organisatie soepel ziet Thijssen. ,,Het lijkt op het begin van de coronapandemie. Toen was ook veel onduidelijk. Je merkt dat er ervaring is met dit soort situaties.’’

Zorgen bij Nederlandse superjachtbouwers nu Russische miljardairs geen 'boot' bestellen

De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland raken indirect ook de bewierookte Nederlandse superjachtenindustrie. Bedrijven houden rekening met minder opdrachten van Russische miljardairs. De Europese Unie en de Verenigde Staten jagen met zware sancties op de bezittingen van deze rijkaards, waaronder hun luxe jachten en onroerend goed, is te lezen in dit artikel.

Heesen Yachts oekarine rusland oorlog boten oligarchen

Hoe tech-ondernemer Anatoliy Babic zijn geboorteland Oekraïne wil helpen vanuit Nederland

Oekraïners in Nederland zetten zich in voor hun vaderland. Zo ook tech-ondernemer Anatoliy Babic. Ooit mede-oprichter van tech-startup SciSports en tegenwoordig zelfstandig mathematical entrepreneur, maar dat werk moet nu even wijken. De Oekraïense whizzkidis een actiewebsite gestart waarmee geld wordt ingezameld voor goede doelen in het door oorlog getroffen land. Lees er hier alles over.

Hoe de Amsterdamse Zuidas Poetin in de kaart speelde

Advocatenkantoor Houthoff staat bij insiders al jaren bekend als Kremlinkantoor. Na de Russische invasie van Oekraïne verdedigde de firma in eerste instantie de rechten van zijn Russische clientèle, maar onder de toenemende druk gaf Houthoff donderdag zijn Kremlinpraktijk alsnog op. Wie zijn de Russische cliënten van Houthoff, en heeft het kantoor met zijn diensten reeds bestaande sancties overtreden? De Volkskrant publiceerde er dit artikel over.

zuidas advocaten poetin houthoff

Scheepsbouwer Damen stopt levering schepen aan Rusland voorlopig

Scheepswerf Damen Shipyards stopt de levering van schepen aan Rusland. De scheepsbouwer uit Gorinchem had nog verschillende contracten voor onder meer vissersboten en werkboten voor de Russische markt. Damen gaat ook geen nieuwe scheepsbouwcontracten meer aan voor schepen die aan Rusland geleverd worden.

Het besluit heeft volgens een woordvoerder een "stevige impact" op het bedrijf, dat geen precieze cijfers wil noemen. ,,Het gaat om een aanzienlijk bedrag."

Transportondernemers vrezen nog groter personeelstekort door oorlog in Oekraïne

In de zoektocht naar goedkope arbeidskrachten is de transportsector afhankelijk geworden van Oekraïense truckers. Die willen zo snel mogelijk naar hun familie, blijkt op truckerstandplaats Hazeldonk. Transportondernemers vrezen een nog groter personeelstekort.

Transportondernemers als Laurens Smeets zien nu al het effect in hun roosters. Van zijn negentig Oekraïense chauffeurs vertrokken er zeven naar huis, nog eens twaalf zitten juist vast in Oekraïne en kunnen niet terug naar Nederland reizen. Een lot dat volgens cijfers van de internationale transportorganisatie IRU zo’n 12.000 Oekraïense chauffeurs heeft getroffen. ,,Dat betekent dat materiaal stilstaat bij de grenzen en we moeten er rekening mee houden dat het erger gaat worden", aldus Smeets in dit artikel.

Topmannen bunq, Picnic en MessageBird slaan handen ineen voor Oekraïne

De ondernemers Ali Niknam (bunq), Joris Beckers (Picnic), en Robert Vis (MessageBird) hebben een stichting opgericht om opvang te bieden aan vluchtelingen die als gevolg van de oorlog in Oekraïne het land uit proberen te vluchten.

People for People is in het leven geroepen nadat de steunbetuigingen en hulpverzoeken massaal bij bunq binnenstroomden als reactie op een LinkedIn-bericht dat Niknam afgelopen weekend plaatste. De stichting gaat vluchtelingen uit zowel Oekraïne als Rusland helpen waar ze kan. Er wordt momenteel onderzocht welke hulpacties het meest effectief zullen zijn. Lees hier alles over de actie van de drie ondernemers.

Familie IJzerman deelt pakketten uit aan Oekraïnse truckers

MyChannels Video ID: 288145

Waar in het hele land spullen worden ingezameld voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, zag oud-vrachtwagenchauffeur Niels IJzerman een groep dichterbij huis die te lijden heeft onder het conflict: vrachtwagenchauffeurs uit Oost-Europa. Hij plaatste een oproep op Facebook en binnen no-time werd hij overladen met spullen. ,,Dit is een oorlog van één man, niet van deze mensen.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws