Prinsjesdag

Hoogleraar Eijffinger: 'Kabinet moet problemen mkb snel oplossen. En dat gaat ook gebeuren'

 
hoogleraar eijffinger kabinet moet problemen mkb snel oplossen en dat gaat ook gebeuren
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Een plafond voor de energiekosten,lonen die omhoog gaan, belasting die verlaagd wordt: de Miljoenennotazit vol met compensatiemaatregelen maar het mkb komt ermaar bekaaid van af, vindt ook hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger.

Lees verder onder de advertentie

De bakker, de slager: ze zaten gisteren allemaalop het puntje van de stoel. Zou er in de plannen van het kabinet omde burgers van Nederland tegemoet te komen iets voor hen bij zitten?Nee, was de harde conclusie aan het einde van Prinsjesdag. In totaalwerd 25 miljard aan compensatiemaatregelen ingepland, maar niets voor het mkb. Nog niets. Volgensemeritus hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg Sylvester Eijffinger gaat er bij de steunpakketten nog welwat bij komen voor het bedrijfsleven.

,,Dat kan niet anders. Gaat ook wel gebeuren, hoor. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland gaf het ook al cryptisch aan: wehebben al gesproken over het mkb. Alleen dat moet nog verderuitgewerkt worden”, zegt Eijffinger in zijn analyse. ,,Alleen, endat klinkt een beetje pedant, is dat voor het kabinet inde huidige context met de stijgende energieprijzen en alle andereproblematiek, een beetje klein bier. Dus het wordtwel opgelost.”

'Boosheid van Jacco Vonhof terecht'

Eijffinger gaat een stapje verder: ,,Het móet ook worden opgelost, vind ik. Mkb'ers hebben het heel moeilijk. Zeker als ze een bedrijf hebben dat veel energie gebruikt, zoals bakkers. Als we toch over steunpakketen in de orde van 25 miljard praten, dan kan compensatie van het mkb er gezien de lage staatsschuld die we hebben ook nog wel bij.”

Lees verder onder de advertentie

Dathet niet al in de Miljoenennota is opgepakt, laat zien wat deprioriteiten van het kabinet zijn, meent Eijffinger. ,,Het geeft aandat het mkb in het Haagse spel niet erg veel invloed heeft. Ik merktedat ook aan de rede van Jacco Vonhof in de Koningshoeven. Dat was eenbeetje boze rede. Dat begrijp ik, want je bent boos als je nietgenoeg invloed hebt kunnen uitoefenen op het proces. Ik vind dieboosheid terecht. Het mkb moet gecompenseerd worden.”

Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'

Prijsplafond niet objectief te maken

Verderis Eijffinger niet ontevreden over wat het kabinet aan plannenaankondigde. ,,De stijging van het minimumloon, de stijging van deAOW, de verlaging van de accijnzen: dat is heel erg goed. Ik hadalleen de energieprijzen generiek gecompenseerd. Dat was ook eerst debedoeling, maar het kabinet heeft met stoom en kokend water eenprijsplafond ingevoerd. Dat heeft niet mijn voorkeur. Wat is een'normale' situatie? Een gezin met twee kinderen? Welk soort huis? Datis niet te objectiveren.” Eijffinger heeft daarom als econoom een voorkeur voor een generieke maatregel als het inperken van de energiebelasting.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Coalitie wil plafond energierekening vanaf 1 november

Inflatie ook volgend jaar hoger dan geraamd

IsEijffinger optimistisch over het herstel van de economie door dezemaatregelen? Het CPB noemt een inflatie van net onder 10 procent voordit jaar en gaat uit van 2,6 inflatie volgend jaar. ,,Dat gaan weniet halen, vermoed ik. Aanvankelijk was de voorspelling 4,3 procentinflatie en dat ligt meer in de lijn der verwachtingen. Dat komtvooral door wat monetair economen inflationary overhang noemen. Alsje inflatie hebt gedurende een wat langere periode, komen erlooneisen. Kijk naar de NS. Dat verspreidt zich als een olievlek, duser komen meer loonstijgingen aan. Daarna gaan ondernemers die kostendoorberekenen in hun prijzen. Terecht, want die moeten ook hun margehalen. Dat maakt het heel moeilijk om de inflatie gelijk terug tedringen.”

Datheeft ook invloed op de verwachte koopkrachtstijging. Die gaatvolgens Eijffinger niet gehaald worden. ,,Die 3,9 procentkoopkrachtstijging gaat niet worden gehaald.”

Lees verder onder de advertentie