Nieuws Prinsjesdag
Horeca in reactie op kabinetsplannen: 'Afbouw financiële steun zorgt voor dubbele klap'
Horecaondernemers gaan er in de plannen van het kabinet een klein beetje op vooruit, maar dat neemt niet weg dat bóvenop het derde steunpakket extra maatregelen nodig zijn om schulden, kosten en lasten te herstructureren. Dat zegt Landelijk voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de plannen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd. KHN dringt bovendien aan op controle van de huidige coronaregels en op communicatie: een campagne ‘Veilig Uitgaan’.

Jongeren op het terras van restaurant Tulp in Amsterdam. Foto ter illustratie: ANP.
KHN meldt in een bericht aan de leden dat het kabinet nog geen aanvullende steunmaatregelen heeft uitgewerkt bovenop het derde steunpakket. Er is wel geld gereserveerd. Die extra maatregelen zijn bijvoorbeeld nodig voor de periode dat een onderneming door coronamaatregelen niet kan exploiteren. Denk aan nog steeds gesloten nachtclubs en seizoenhoreca zoals strandtenten.
Lees ook: Waarom Koninklijke Horeca en Staat het niet eens zijn geworden: voorzitter Robèr Willemsen legt uit
Landelijk voorzitter Robèr Willemsen van KHN: ,,De horeca gaat dit najaar opnieuw een moeilijke periode tegemoet. Perspectief voor veel sectoren in de branche ontbreekt nog. Hotels, congressen en evenementen doen het zonder zakelijke boekingen slecht. Cafés en restaurants hebben door de verschillende anderhalvemetermaatregelen te maken met minder gasten en beperkte capaciteit en clubs en nightlife-bedrijven zijn nog steeds gesloten. De horeca is een veerkrachtige sector, al is het de vraag wanneer landen toerisme weer actief promoten, grootschalige evenementen en congressen weer zullen plaatsvinden en het consumentenvertrouwen toeneemt."
Foto onder: Robèr Willemsen, Landelijk voorzitter KHN:
Grote zorgen om afbouw compensatie loonkosten
Willemsen: ,,Op Prinsjesdag werd aangekondigd dat burgers en horecaondernemers er door een kleine lastenverlichting wellicht iets op vooruitgaan. KHN is voorzichtig positief over de berichten over een derde noodpakket maar verbeteringen zijn absoluut noodzakelijk om de branche de komende periode te laten overleven. Juist in het laatste kwartaal van dit jaar en begin volgend jaar is het kabinet voornemens de financiële steun (NOW3) af te bouwen. Dat zal een procyclisch effect hebben op de horeca, met andere woorden: een dubbele klap. Die weerstand heeft de sector eenvoudigweg niet en de afbouw van de loonkostencompensatie baart ons dan ook grote zorgen.”
Subsidie voor aanpassen bedrijfsvoering
Volgens Willemsen zijn vier aanpassingen cruciaal voor een toereikend noodpakket. De transitievergoeding moet via het UWV naar de werknemer en niet via de horecaondernemer. Zo wordt het eigen vermogen van bedrijven niet verder uitgehold en kunnen faillissementen en nog meer ontslagen worden voorkomen. Eindafrekening van de steunmaatregelen moet gebeuren op basis van jaaromzet en kosten in 2020. Dit is vooral van belang voor bedrijven waar omzet en kosten niet gelijkmatig over een jaar zijn verdeeld. Verder: maak het voor het mkb (niet alleen horeca) gemakkelijk om subsidie aan te vragen voor het aanpassen van de bedrijfsvoering. En tot slot: een uitkoopregeling of extra bijdrage voor bedrijven (evenementen, clubs, nightlife) die echt niet kunnen exploiteren door het coronavirus.
Verlaag (tijdelijk) de btw
Op de korte termijn zou (tijdelijke) verlaging van de btw kunnen helpen bij het opkrikken van het vertrouwen van klanten. In Duitsland geldt voor hotels, restaurants en catering tot 31 december 5 procent btw en voor de restaurants en catering in de eerste helft van 2021 7 procent. Oostenrijk heeft tot einde 2020 de btw voor gastvrijheid op 5 procent gezet, inclusief dranken. Een voorstel van de KHN voor verlaging van de btw in Nederland, bijvoorbeeld per november of 1 januari 2021, ligt ter voorbereiding bij de Tweede Kamer. Nu is de btw in de Nederlandse horeca deels 9 procent en deels 21 procent.
''Zijn de coronamaatregelen in de horeca allemaal nog even effectief? Waar kan het minder streng?''
Evalueer de huidige coronaregels voor de horeca
KHN vraagt naast de financiële zaken ook aandacht voor een evaluatie van alle op de horeca gerichte coronamaatregelen. Zijn die allemaal nog even effectief? Waar kan het minder streng? En waar kan de handhaving beter, zonder de verantwoordelijkheid alleen bij de ondernemer te leggen?
Lees ook: Dirk Beljaarts (KHN) roept op: 'Vier feestjes in horeca in plaats van thuis'
Een landelijke campagne ‘Veilig Uitgaan’
Communicatie gaat ook een belangrijke rol spelen. Een landelijke campagne ‘Veilig Uitgaan’ - als het aan KHN ligt uitgezet door de overheid - moet consumenten duidelijk maken hoe de coronaregels worden toegepast en wat hun eigen verantwoordelijkheid is. Nog steeds blijven veel klanten weg vanwege onduidelijkheid en angst. Daarnaast pleit KHN voor een grootschalige campagne direct na de coronacrisis om Nederland voor buitenlandse toeristen weer op de kaart te zetten. De infrastructuur is er via het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).