Nieuws Prinsjesdag

Cristel van de Ven (VZN) over Miljoenennota: 'Versobering mkb-winstvrijstelling bittere pil'

Een 'zeer onaangename verrassing' voor zelfstandig ondernemers in de Miljoenennota, stelt VZN-voorzitter Cristel van de Ven: de mkb-winstvrijstelling wordt versoberd van 14 naar 12,7 procent.

Van onze redactie 19 september 2023

Prinsjesdag 2023 koffertje kaag

'Het koffertje' van demissionair minister Kaag van Financiën bevatte op Prinsjesdag een 'zeer onaangename verrassing' voor zelfstandig ondernemers, vindt de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Foto: ANP.

Lees ook: Miljoenennota: dit zijn de belangrijkste maatregelen voor ondernemers

De mkb-winstvrijstelling is een wettelijk vastgelegde aftrekpost op de winst van je bedrijf. Deze vrijstelling is van toepassing op alle ondernemers voor de inkomstenbelasting die winst maken uit hun bedirjf, ongeacht het aantal uur dat zij in de zaak stoppen. Ook zzp'ers kunnen die winstvrijstelling krijgen en 14 procent van de winst aftrekken, nadat deze is verminderd met de ondernemersaftrek. De Belastingdienst past deze automatisch toe bij de aangifte inkomstenbelasting.

Maar: dát wordt dus versoberd naar 12,7 procent.

Lees ook: Mona Keijzer (BBB) pleit voor lastenverlaging: 'Ondernemers zijn geen pinautomaat'

,,De versobering van de mkb-winstvrijstelling is toch een bittere pil bovenop alle lastenverzwaringen voor zelfstandig ondernemers van de afgelopen jaren", reageert VZN-voorzitter Cristel van de Ven, mede namens het Netwerk Zelfstandig Ondernemers (samenwerkingsverband van VZN, PZO-ZZP, VNO-NCW en MKB-Nederland). ,,Terwijl alle kosten stijgen en we juist in deze onzekere tijden willen dat er geïnvesteerd wordt in de toekomst van de onderneming en het ondernemerschap".

Via deze link lees je meer over ook andere maatregelen die ondernemers raken.

Lees ook: Ronald Kleverlaan (MKB Financiering): ‘Wacht niet met actieplan tot er een nieuw kabinet is’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws