Nieuws Prinsjesdag
Maurice Crusio als Minister van Schrappen: 'Regeldruk Den Haag is weer gegroeid, dat ga ik aanpakken'
"In mijn eerste jaar gaan we alle regels in kaart brengen, om daarna de regeldruk met 20 procent te verlagen. Ik ben ondernemer, geen politicus, en ondernemers lossen problemen op." Maurice Crusio is mede-eigenaar van een kapsalon en voorzitter van ANKO, de kappersorganisatie. Bovendien is hij in het Ondernemerskabinet de Minister van Schrappen of, formeler, van Regeldruk. Op het lijf geschreven, blijkt.
Het Ondernemerskabinet
De hoogste tijd voor een Ondernemerskabinet. Den Haag blijft te lang stil, dossiers stapelen zich op, duidelijkheid blijft uit. Het huidige kabinet is geformeerd op onder meer de bij onze redactie bekende visie en expertise van ondernemers, die dat ook breeduit willen uitdragen, en hun beschikbaarheid. Dit Ondernemerskabinet had uit nog tal van andere ministersposten kunnen bestaan, maar los van enthousiasme, was niet iedereen beschikbaar. Alle betrokkenen bij het Ondernemerskabinet doen hun uitspraken op persoonlijke titel.
Het Ondernemerskabinet is een symbolisch initiatief van De Ondernemer met het oog op Prinsjesdag 2022, lees er HIER meer over.
Maurice Crusio is mede-eigenaar van een kapsalon in Oudenbosch, waar ook zijn dochter werkt als vierde generatie kapper. Daarnaast is hij voorzitter van de Koninklijke Algemene Kappers Organisatie (ANKO), de branchevereniging van de kappers in Nederland. Uit hoofde van die functie nam Maurice ook in 2019 zitting in de Strategische commissie betere regelgeving bedrijven (SCBRB), om vanuit de ondernemers de overheid van advies te dienen inzake regeldruk.
'Halve dag per week bezig met onnodige regels'
,,Tijdens Rutte-3 is de regeldruk weer gegroeid, wat de samenleving 5 miljard euro extra kost. Niet alleen omdat het er steeds meer worden, ook omdat ze steeds complexer worden. Ik ben bijvoorbeeld met mijn zaak ongeveer een halve dag per week bezig met dat geleuter. Dat ga ik aanpakken. In mijn eerste jaar gaan we alle regels in kaart brengen, om daarna de regeldruk met 20 procent te verlagen. Ik ben ondernemer, geen politicus, en ondernemers lossen problemen op."
,,De vergaderingen van de SCBRB waren wat dat betreft teleurstellend. We zaten daar als ondernemers aan tafel met Directeuren Generaal van de ministeries. Alle ondernemers aan tafel hadden hetzelfde geluiden en allemaal hadden we de illusie dat er naar onze ervaringen werd geluisterd om het anders te doen, maar iedere keer was er wel een ambtenaar die zei 'Ja maar, dat kan niet want...' of 'Dat heeft met andere regelgeving te maken' of 'Dat is Europees'. Iedere keer is er wel iets. De tweede vergadering hebben we gevraagd: 'zijn er dingen die wel kunnen? Waarom zitten we hier eigenlijk?' Als je iedere keer maar weet te vertellen waarom dingen niet kunnen, kom je niet verder. En dat blijkt. Er komen alleen maar regels bij."
"In mijn eerste jaar gaan we alle regels in kaart brengen, om daarna de regeldruk met 20 procent te verlagen. Ik ben ondernemer, geen politicus, en ondernemers lossen problemen op"
,,Ik besef dat iedere nieuwe minister zegt 'iets in kaart te gaan brengen' om vervolgens vast te lopen in een woud van ambtenaren en nog meer regels. Maar dat is precies het probleem: er gebeurt niks. Net als in de strategische commissie: praten en praten, maar er veranderde niks. Terwijl het probleem groot is en vooruitgang in de weg zit."
Iemand in dienst te nemen? Te groot risico.
,,Wat zijn die problematische regels dan? Een voorbeeld. In mijn branche zijn veel kappers als zelfstandige zonder personeel aan de slag. We noemen ze trouwens ondernemers zonder personeel, maar dat terzijde. Die knippen een tijdje, krijgen een goede naam en zouden hun zaak kunnen uitbreiden. Maar dan komt het. Iemand in dienst nemen levert het risico op dat je bij ziekte een tweede jaar ook nog een deel uit eigen zak moet betalen. De ondernemer beslist dat het risico te groot is en besluit alleen verder te gaan. Het gevolg is dat de kapper zijn bedrijf niet ontwikkelt, waardoor niet alleen mogelijke arbeidsplaatsen verloren gaan, maar ook opleidingsplaatsen voor een volgende generatie kappers. Dit speelt niet alleen in mijn branche, maar veel ondernemers zien een te groot risico voor zich bij het aannemen van personeel. Vooral arbeidsintensieve sectoren, zoals de kappersbranche, worden onevenredig getroffen door deze regels. Vandaar dat ik wil dat het mkb de norm gaat zijn, niet de grote bedrijven of het politieke systeem."
,,Die cultuur moet ook veranderen. We moeten de echte wil hebben om het te veranderen en wij hebben die. We hebben gezegd dat we een doelstelling moeten hebben van een reductie van minstens 20 procent van de regeldruk. Dat bereiken we door in zeven of acht sectoren op te splitsen en daar een target aan te hangen. Zo maak je het probleem concreet. We moeten concreet hebben wat ons dwars zit."
Wet Minimumloon (WML)
,,Daarnaast is het in deze aankomende bizarre tijd van belang om de verhoging van de Wet Minimumloon (WML) te laten vergezellen door een franchise in de sociale verzekeringen. Er wordt gesuggereerd dat het een verhoging van 10 procent zou zijn, maar met de aanpassing van de uren (van 40 uur per week naar 36 uur per week) komt daar nog minstens 10 procent bij. Ook zou nu toch echt het verschil tussen bruto en netto loon eens verkleind moeten worden zodat werknemer en werkgever hier beter mee weg komen. De werkgeverslasten zijn echt té hoog, zeker in concurrentie met het buitenland."
,,Met deze maatregelen maken we het mkb sterk, innovatief en brengen we weer groei in de sectoren. En het mkb is tenslotte de grootste werkgever van Nederland.”
Het Ondernemerskabinet bijeen op het bordes van Paleis Soestdijk.
Op de foto v.l.n.r. onderste rij: 'Koning Willem-Alexander', premier Annemarie van Gaal, kabinetsadviseur Cor Molenaar.
Middelste rij links ministers Geertje Zeegers en Derrick Neleman, midden Miriam Staffhorst, Saskia Griep, Job van den Berg, en rechts Jan de Keijzer met voor zich Kim Trotz en Gert-Jan Dekker.
Bovenste rij v.l.n.r. ministers Cees van der Wel, Max Kranendijk, Frederiek van Ruiten, Maurice Crusio.
Lees ook: Opiniepanel geeft kabinet Rutte IV 3,3 als rapportcijfer