Nieuws Prinsjesdag

Premier Ondernemerskabinet Annemarie van Gaal: ‘Afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen'

Ze is niet alleen de eerste vrouwelijke premier van Nederland, maar ook de eerste leider van een heus Ondernemerskabinet. Annemarie van Gaal staat richting Prinsjesdag voor daadkracht en aanpakken. ‘Hou toch op met al die commissies. Doe er wat aan.’

Jonathan van Noord 18 september 2022

MyChannels Video ID: 328594

Het Ondernemerskabinet

De hoogste tijd voor een Ondernemerskabinet. Den Haag blijft te lang stil, dossiers stapelen zich op, duidelijkheid blijft uit. Het huidige kabinet is geformeerd op onder meer de bij onze redactie bekende visie en expertise van ondernemers, die dat ook breeduit willen uitdragen, en beschikbaarheid. Dit Ondernemerskabinet had uit nog tal van andere ministersposten kunnen bestaan, maar los van enthousiasme, was niet iedereen beschikbaar. Alle betrokkenen bij het Ondernemerskabinet doen hun uitspraken op persoonlijke titel.

Het Ondernemerskabinet is een symbolisch initiatief van De Ondernemer met het oog op Prinsjesdag 2022, lees er HIER meer over.

,,Wat ik tot nu toe heb gehoord over de Prinsjesdagplannen bevalt me niet zo. Ondernemers worden geraakt, bijvoorbeeld door de stijging van het laagste tarief van de vennootschapsbelasting. Met tal van crises die moeten worden opgelost, heb ik het idee dat dit kabinet juist uitblinkt in het níét aanpakken en zelfs loszingen van de samenleving."

,,Ik had gehoopt op een meer vooruitziende en ambitieuze blik. Juist nu hebben we echt een leider nodig die de stip aan de horizon weet te schetsen en zegt: hier gaan we heen. Er zullen wat pijnscheuten komen onderweg, maar dit is voor ons allemaal het beste."

"Waar ik al tien jaar voor pleit, is de afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen. Ik wil een simpel inkomstenbelastingsysteem met een heel hoge belastingvrije voet van zeg 25.000 euro per jaar"

,,Onlangs sloeg ik bijvoorbeeld de krant open en las ik over de chaos op Schiphol. Minister Harbers (van Infrastructuur en Waterstaat, red.) laat een onafhankelijk bureau onderzoeken wat er nu precies misgaat. Dan denk ik: jongens, dat weten we toch! Hou toch op met al die commissies. Doe er wat aan."

,,Daarom heb ik drie speerpunten waarvoor 'mijn kabinet' zich hard zal maken. Waar ik al tien jaar voor pleit, is de afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen. Ik wil een simpel inkomstenbelastingsysteem met een heel hoge belastingvrije voet van zeg 25.000 euro per jaar. De vermogensbelasting kan dan best wat omhoog gaan, maar voor mensen met een laag en middeninkomen moet iedere gewerkt uur ook daadwerkelijk meer opleveren. Het kan toch niet zo zijn dat we nog steeds in een land leven waar het voor sommige mensen honderden euro’s meer oplevert om in de bijstand te blijven, dan om te werken?"

Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'

,,Een ander punt is het afschaffen van al die wolligheid. Denk aan beleidsbrieven van zestien pagina’s, die ook makkelijk op een half A4’tje passen. Het is niet alleen tijdrovend voor de minister en al die ambtenaren eromheen die zo’n brief controleren en corrigeren, maar denk ook aan de tijd van de Kamerleden die zo’n brief moeten lezen. De overheid moet kort en bondig formuleren, zodat alles voor iedereen te begrijpen is. Het taalgebruik mag ook best een beetje daadkrachtiger."

'We moeten af van het kiezen van ministers uit het adressenboekjes van de coalitiepartners"

,,Als derde punt vind ik dat we we af moeten van het kiezen van ministers uit het adressenboekjes van de coalitiepartners. Nu lijkt het bijna alsof gevraagd wordt: weet jij nog iemand die minister van Volksgezondheid wil zijn? Bedenk ook even dat slechts twee procent van de bevolking lid is van een politieke partij. Dan kan het toch niet zijn dat we alleen maar ministers kiezen uit deze veel te kleine vijver? Een zakenkabinet lijkt mij ook wel wat. Met bijvoorbeeld een ondernemer op Economische Zaken en een officier op Defensie. Dat zijn mensen die denken in oplossingen en niet de problemen koesteren. Het liefst mensen die niet gewend zijn om naar de mond van de partij te praten en juist creatief durven te denken. Want daarvoor moet je bij het huidige kabinet niet zijn."

Lees ook: Prinsjesdag 2022: dit is het Ondernemerskabinet

Het Ondernemerskabinet bijeen op het bordes van Paleis Soestdijk.

Op de foto v.l.n.r. onderste rij: 'Koning Willem-Alexander', premier Annemarie van Gaal, kabinetsadviseur Cor Molenaar.

Middelste rij links ministers Geertje Zeegers en Derrick Neleman, midden Miriam Staffhorst, Saskia Griep, Job van den Berg, en rechts Jan de Keijzer met voor zich Kim Trotz en Gert-Jan Dekker.

Bovenste rij v.l.n.r. ministers Cees van der Wel, Max Kranendijk, Frederiek van Ruiten, Maurice Crusio.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws