Nieuws Prinsjesdag
Gert-Jan Dekker, Minister van Circulariteit in Ondernemerskabinet: 'BTW op hergebruik afschaffen'
Gert-Jan Dekker is een bijzondere ondernemer. Hij runt Rataplan, een onderneming zonder winstoogmerk. Met Rataplan baat hij 30 kringloopwinkels uit, alsmede fietsenstallingen op NS-stations. Het bedrijf heeft twee doelstellingen: het bevorderen van hergebruik en het verschaffen van werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het Ondernemerskabinet is hij Minister van Circulariteit.
Het Ondernemerskabinet
De hoogste tijd voor een Ondernemerskabinet. Den Haag blijft te lang stil, dossiers stapelen zich op, duidelijkheid blijft uit. Het huidige kabinet is geformeerd op onder meer de bij onze redactie bekende visie en expertise van ondernemers, die dat ook breeduit willen uitdragen, en hun beschikbaarheid. Dit Ondernemerskabinet had uit nog tal van andere ministersposten kunnen bestaan, maar los van enthousiasme, was niet iedereen beschikbaar. Alle betrokkenen bij het Ondernemerskabinet doen hun uitspraken op persoonlijke titel.
Het Ondernemerskabinet is een symbolisch initiatief van De Ondernemer met het oog op Prinsjesdag 2022, lees er HIER meer over.
,,Nederland is nog steeds een zeer welvarend land. Dat zien we in onze kringloopwinkels. Ik zie gelukkig dat de tijden aan het veranderen zijn. Waar mensen zich in het verleden schaamden voor spullen die al eens gebruikt zijn, zie ik dat het nu hip wordt. De nieuwe generatie hecht niet aan spullen. Hoeft geen auto te hebben om status te verkrijgen. Het is geweldig om bij de inbreng te kijken. Als je ziet wat voor spullen je allemaal binnenkrijgt, dan besef je dat we het hier nog altijd goed hebben."
,,Ik wil dit stimuleren door de BTW op hergebruik en in kringloopwinkels af te schaffen. Nu moeten we voor de tweede of soms wel derde keer BTW heffen op een product, terwijl dat geen toegevoegde waarde meer heeft gekregen."
Lees ook: Succesvol ondernemen en de rafelrandjes: Gert-Jan Dekker, Rataplan
,,Tegelijkertijd zie je dat ons model onder druk staat. Om het weer aan de hand van mijn bedrijf te laten zien: we maken smalle marges. Als die marge 5 procent is, is het veel. Als dan de huren 10 procent omhoog gaan, het gas wordt vier keer zo duur en de lonen gaan tien procent omhoog, dan snap je wel dat we een spannende tijd tegemoet gaan."
,,We moeten arme gezinnen stutten. Dat besef ik terdege. We moeten nu die arme gezinnen ondersteunen die het gas niet meer kunnen betalen. Maar steek dat alsjeblieft zo snel mogelijk in verduurzaming. Als je nu niets gaat doen aan verduurzaming, dan blijf je ze uitgeven. Laat de woningbouwcorporaties zonnepanelen plaatsen en warmtepompen. Miljarden worden er nu uitgegeven aan steun, maar dat is dweilen met de kraan open. Maak de energievoorziening circulair, dan zijn we minder verslaafd aan energie."
"Het volgende probleem: we hingen aan het infuus van Rusland, maar we hangen nog steeds aan het infuus van China. Er is geen warmtepomp hier te krijgen. Daar moeten we ook onafhankelijker van worden"
,,En dan kom je bij het volgende probleem: we hingen aan het infuus van Rusland, maar we hangen nog steeds aan het infuus van China. Er is geen warmtepomp hier te krijgen. Daar moeten we ook onafhankelijker van worden. Haal daarom de productie terug naar Europa, want straks hebben we het volgende probleem aan de hand. We kunnen dat heus allemaal produceren in Europa, maar laten onze zekerheid dicteren door China."
,,Tegelijk we moeten ook de makkelijke kansen verzilveren. Hoe hard laten we auto's rijden in Nederland? Waarom moeten we 's nachts nog 130 rijden? Waarom maken we de trein niet goedkoper in plaats van duurder? Zo worden we minder afhankelijk van die auto's. En van vliegtuigen ook, met de machtige lobby die daarachter zit. Deze nieuwe ministersploeg is los van die lobby".
"Het is belachelijk dat we geld geven aan bedrijven als Tata Steel en niet onze bevolking helpen met hun verduurzaming"
,,Verder vind ik het belachelijk dat we geld geven aan bedrijven als Tata Steel en niet onze bevolking helpen met hun verduurzaming. Aan de andere kant snap ik dat Keulen en Aken niet op een dag gebouwd zijn en dat we bedrijven moeten helpen met het beperken van hun uitstoot. Dat ze niet in een keer kunnen overstappen van ga naar waterstof. Een duivels dilemma. Daarom alleen subsidie als er een duidelijke duurzaamheidsagenda bij zit."
Mentaliteitsverandering in bedrijfsleven
,,In een circulaire economie is ook oog voor de mensen. De mensen die aan het werk zijn. Bij ons in de kringloopwinkels werken mensen met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt. Die werken niet achter in het magazijn, maar voor in de winkel. Daardoor kunnen ze zien waarom ze doen wat ze doen. Ze horen erbij. Het levert betrokken medewerkers op die zich inzetten om de wereld een beetje beter te maken. Dat vergt een mentaliteitsverandering in het bedrijfsleven. Daar ga ik me voor inzetten.”
Het Ondernemerskabinet bijeen op het bordes van Paleis Soestdijk.
Op de foto v.l.n.r. onderste rij: 'Koning Willem-Alexander', premier Annemarie van Gaal, kabinetsadviseur Cor Molenaar.
Middelste rij links ministers Geertje Zeegers en Derrick Neleman, midden Miriam Staffhorst, Saskia Griep,Job van den Berg, en rechts Jan de Keijzer met voor zich Kim Trotz en Gert-Jan Dekker.
Bovenste rij v.l.n.r. ministers Cees van der Wel, Max Kranendijk, Frederiek van Ruiten, Maurice Crusio.