Nieuws Prinsjesdag

Toerisme-minister Saskia Griep in Ondernemerskabinet: 'Minder vliegen, en minder ver vliegen'

Als oprichter van reisorganisatie Better Places neemt Saskia Griep in het Ondernemerskabinet plaats in de rol van Minister van Toerisme. Een uitdagende taak, want hoe krijg je een branche die (ver) vliegen faciliteert zover om klimaatneutraal te opereren? En werkt het huidige plan van CO2-compensatie afdoende? Onze minister legt uit en licht toe.

Tijmen de Groen 18 september 2022

MyChannels Video ID: 328601

Het Ondernemerskabinet

De hoogste tijd voor een Ondernemerskabinet. Den Haag blijft te lang stil, dossiers stapelen zich op, duidelijkheid blijft uit. Het huidige kabinet is geformeerd op onder meer de bij onze redactie bekende visie en expertise van ondernemers, die dat ook breeduit willen uitdragen, en hun beschikbaarheid. Dit Ondernemerskabinet had uit nog tal van andere ministersposten kunnen bestaan, maar los van enthousiasme, was niet iedereen beschikbaar. Alle betrokkenen bij het Ondernemerskabinet doen hun uitspraken op persoonlijke titel.

Het Ondernemerskabinet is een symbolisch initiatief van De Ondernemer met het oog op Prinsjesdag 2022, lees er HIER meer over.

,,Ik wil heel graag dat er meer urgentie komt voor de grote uitdagingen waar we voor staan als reisbranche. We hebben net corona gehad, en dat heeft een enorme impact gehad, maar valt in het niet bij de problemen die in de komende jaren op ons af komen. We zullen dit samen moeten aanpakken. De oplossing is niet leuk, die gaat pijn doen."

,,Reëel gezien bestaat de oplossing die ik voorstel uit drie delen. Investeren in een verbeterd internationaal treinnetwerk, de mindset van consumenten omtrent reizen veranderen en het eerlijk belasten van vliegtickets."

Lees ook: Premier Ondernemerskabinet Annemarie van Gaal: ‘Afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen'

,,Het is heel lang de reisgedachte geweest dat hoe verder, hoe beter is. Voor veel jongeren, zeker in mijn eigen sociale hoog-opgeleide-amsterdam-bubbel ben je haast een buitenbeentje als je op je twintigste nog niét naar Colombia of Indonesië bent geweest. Terwijl dat niet normaal ís. Er is nog enorm veel te zien binnen Europa. Daarmee wil ik niet zeggen dat verder reizen helemaal niet meer kan, het biedt zeker toegevoegde waarde. Maar standaard op en neer vliegen naar verre bestemmingen kan niet de norm blijven. Ik verwacht dat daar geleidelijk al een verandering al in ontstaat. De voorlopende influencers op reisgebied die gaan al meer naar Macedonië of Slovenië in plaats van Azië of Latijns Amerika."

"Voor veel jongeren, zeker in mijn eigen sociale hoog-opgeleide-amsterdam-bubbel ben je haast een buitenbeentje als je op je twintigste nog niét naar Colombia of Indonesië bent geweest. Terwijl dat niet normaal ís"

,,Dus terwijl die langetermijnverandering er voorzichtig komt, dienen we als overheid een belangrijke rol te spelen om dit te faciliteren en verder aan te jagen. Ook voor reizen binnen Europa zijn er nog genoeg uitdagingen. Op dit moment is het zo dat een vliegticket naar Barcelona goedkoper is dan een treinticket van Amsterdam naar Maastricht. Dan snap ik heel goed dat je als jongere de keuze maakt om het vliegtuig naar Spanje te pakken in plaats van ons eigen land verder te verkennen. En als je met de trein naar Barcelona wil dan is het gewoon ingewikkeld, én heel duur."

,,Op die oneerlijke concurrentiepositie zullen we op twee manieren moeten ingrijpen. Er zal een boekingsplatform moeten komen waarbij je eenvoudig internationale treinen kunt boeken, zodat je op één plek de keuze hebt om alle treinreizen eenvoudig en snel te boeken."

Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'

"Daarnaast zullen we moeten kijken naar het belasten van vliegreizen. Op dit moment is het zo dat op kerosine geen accijns wordt geheven en op vliegtickets geen btw zit. Daarnaast is de internationale luchtvaart uitgesloten van het klimaatakkoord van Parijs. Dat is natuurlijk absurd en is niet langer houdbaar. Ja, dat doet pijn, maar als je op de langere termijn kijkt is het beter nu stappen te zetten dan te wachten tot het te laat is."

,,Los van dat we minder moeten vliegen, zullen we ook minder ver moeten vliegen. Recent hebben we (met haar bedrijf Better Places, red.) uitgerekend hoe groot de impact is van vliegen. Een vliegreis naar Chili is twintig keer zo belastend voor het klimaat als een vlucht naar Schotland. Niet alle vliegreizen zijn daarin even slecht. Met de extra inkomsten die uit deze benodigde belastingen gaan komen moeten we innovatie mogelijk gaan maken op luchtvaartgebied, want dat is heel belangrijk."

"Je kunt niet voor een paar euro een boom planten die de CO2-uitstoot compenseert"

,,Het alternatief dat vaak wordt genoemd is compensatie van de CO2-uitstoot van vliegreizen. Wij hebben lang gedacht dat dit een goede manier is om bewustwording te creëren. Dat je met een klein bedrag de uitstoot kunt compenseren door bomen te planten of te investeren in energiezuinige kooktoestellen. Recent hebben we bij Better Places dit alternatief afgeschaft. Er is namelijk geen wetgeving voor vrijwillige CO2-compensatie, geen regels voor hoe je de uitstoot compenseert en organisatie zijn niet transparant over wat ze precies compenseren".

,,Verschillende organisaties compenseren alleen de uitstoot van het landarrangement en geven een vakantie dan het stempel klimaatneutraal, terwijl de vlucht naar een verre bestemming wel tot 90 procent van de totale uitstoot van je vakantie veroorzaakt. Het compenseren werkt zo niet. Je kunt niet voor een paar euro een boom planten die de CO2-uitstoot compenseert. Een bijkomend probleem van CO2-compensatie is dat je het valse gevoel krijgt dat je gewoon kunt blijven vliegen zoals je gewend bent. De enige oplossing is minder (ver) vliegen.

,,Het belangrijkste tegenargument dat ik hoor, is dat vliegen met deze aanpassingen voor de elite wordt. Laat me daar duidelijk in zijn: vliegen ís al lang voor de elite. Ik heb liever dat vliegen iets voor de elite is dan dat straks het verwarmen van je huis voor de elite wordt".

Lees ook: Prinsjesdag 2022: dit is het Ondernemerskabinet

Het Ondernemerskabinet bijeen op het bordes van Paleis Soestdijk.

Op de foto v.l.n.r. onderste rij: 'Koning Willem-Alexander', premier Annemarie van Gaal, kabinetsadviseur Cor Molenaar.

Middelste rij links ministers Geertje Zeegers en Derrick Neleman, midden Miriam Staffhorst, Saskia Griep, Job van den Berg, en rechts Jan de Keijzer met voor zich Kim Trotz en Gert Jan Dekker.

Bovenste rij v.l.n.r. ministers Cees van der Wel, Max Kranendijk, Frederiek van Ruiten, Maurice Crusio.

Lees ook: Premier Ondernemerskabinet Annemarie van Gaal: ‘Afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws