Nieuws Prinsjesdag
Met vijf actiepunten zet zorgminister Max Kranendijk in Ondernemerskabinet nieuwe koers uit
Om de legio uitdagingen binnen de zorg het hoofd te bieden, schreef Max Kranendijk richting Prinsjesdag 2022 een kraakhelder beleid als Minister van Zorg. Een vijftal actiepunten presenteert Max, in het dagelijks leven een van de ondernemers achter het succesvolle Oma's Soep.
Het Ondernemerskabinet
De hoogste tijd voor een Ondernemerskabinet. Den Haag blijft te lang stil, dossiers stapelen zich op, duidelijkheid blijft uit. Het huidige kabinet is geformeerd op onder meer de bij onze redactie bekende visie en expertise van ondernemers, die dat ook breeduit willen uitdragen, en beschikbaarheid. Dit Ondernemerskabinet had uit nog tal van andere ministersposten kunnen bestaan, maar los van enthousiasme, was niet iedereen beschikbaar. Alle betrokkenen bij het Ondernemerskabinet doen hun uitspraken op persoonlijke titel.
Het Ondernemerskabinet is een symbolisch initiatief van De Ondernemer met het oog op Prinsjesdag 2022, lees er HIER meer over.
,,De zorg moet veel efficiënter worden door meer vertrouwen en verantwoordelijkheden aan de mensen te geven die op de werkvloer staan. Daarnaast zie ik in onze strijd tegen eenzaamheid onder ouderen dat onze jonge vrijwilligers een bijzonder waardevolle rol vervullen. In een ideale situatie voorkomen we eenzaamheid liever dan dat we het bestrijden en daarom zijn sociale ontmoetingsplaatsen eveneens ontzettend belangrijk.
,,Daarom stel ik deze punten voor: zorgspecialisten ontlasten door administratieve verplichtingen weg te nemen. Ouderen en jongeren samenbrengen in speciale woongroepen. Zorgpersoneel beter betalen. Investeren in betere buurtzorg. Sociale activiteiten vanuit de overheid stimuleren."
,,Sinds zo’n vijfeneenhalf jaar zijn we met Oma’s Soep bezig om eenzaamheid onder ouderen terug te dringen. Dat begon met kookdagen waarop onze vrijwilligers samen met ouderen soep maakten van groenten die anders weggegooid zouden worden. Dan doen we nu wekelijks in tien verschillende steden en het is overduidelijk dat aandacht deze ouderen goed doet. Gedurende de coronacrisis mochten we deze kookdagen alleen niet meer organiseren waardoor de eenzaamheid onder onze doelgroep juist weer enorm toenam. We zijn toen met onze soep langs ouderen gegaan en namen dan een kaartje en een cadeautje mee. Na afgifte maakten onze vrijwilligers dan ook nog even een praatje aan de deur. Op afstand natuurlijk. En dat maakte meer impact dan onze kookdagen waarop we besloten om na corona zowel kookdagen als bezoekjes aan huis structureel te organiseren."
'Er zijn duizenden ouderen die eenzaam zijn en we niet kennen'
,,Het is belangrijk om je te realiseren dat niet iedere oudere eenzaam is en je ze dus ook niet zomaar hebt gevonden. Gelukkig hebben we met veel van hen contact, maar er zijn er nog altijd duizenden waar we geen weet van hebben. Die nog ergens zielig thuis zitten en we graag willen helpen. Er is dus nog ontzettend veel werk te doen."
"Om eenzaamheid te voorkomen in plaats van te bestrijden, richten we woongroepen op waar zowel ouderen als jongeren wonen"
,,Gaat het over het signaleren van eenzame ouderen, dan is het belangrijk dat specialisten de tijd hebben om ze überhaupt te zien. Van huisartsen horen wij bijvoorbeeld weleens dat ouderen bij ze langskomen om maar een praatje te kunnen maken. Dat is het moment waarop wij in beeld komen. Het probleem is alleen dat specialisten een derde van hun tijd kwijt zijn aan administratieve werkzaamheden. Pure bureaucratie. Daar moeten én kunnen we vanaf. Binnen het Ondernemerskabinet hebben we er vertrouwen in dat zorgpersoneel en artsen hun werk goed doen. Die hoeven niet gecontroleerd te worden. Zij zijn degene met verstand van zaken, niet de beleidsbepalers."
Woongroepen oprichten
,,Om eenzaamheid te voorkomen in plaats van te bestrijden, richten we woongroepen op waar zowel ouderen als jongeren wonen. Bejaarden blijven op deze manier continu onder de aandacht van jongeren en zij krijgen daar op hun beurt een lagere huur voor terug. Deze betrokkenheid draagt bovendien bij aan hun sociale ontwikkeling. Op deze manier lossen we tegelijkertijd een groot deel van de personeelsproblematiek binnen de zorg op."
"Wij gaan sociale activiteiten veel meer stimuleren dan nu het geval is. Sociale ondernemingen en ook stichtingen die iets tegen eenzaamheid doen, kunnen voortaan bij ons aankloppen voor subsidies en/of financiering"
,,Door een einde te maken aan de bureaucratie en jongeren op bovenstaande manier met ouderen samen te brengen, houden we geld over om zorgpersoneel beter te betalen. Het slaat nergens op dat zij zo weinig verdienen terwijl er duizenden andere banen zijn die nauwelijks impact hebben op onze maatschappij."
Betere buurtzorg
,,Met dit beleid houden we ook geld over voor betere buurtzorg. Daar is in de afgelopen jaren flink op bezuinigd wat als gevolg heeft dat veel ouderen geen deur meer uit gaan. Helaas is ons klimaat ook niet geschikt om - net als in Frankrijk en Italië - dagelijks samen te komen voor een paar potjes jeu de boules en een fijn gesprek onder de zon. We moeten het hebben van sociale ontmoetingsplaatsen waar we Oma’s Soep kunnen maken, samen zingen of muziek kunnen maken. Het is ons inmiddels duidelijk dat deze groep mensen dan weer het huis uit komt."
,,Wij gaan sociale activiteiten veel meer stimuleren dan nu het geval is. Sociale ondernemingen en ook stichtingen die iets tegen eenzaamheid doen, kunnen voortaan bij ons aankloppen voor subsidies en/of financiering. Tot nu toe was het veel te moeilijk om initiatieven te starten en ging bijna alles buiten de overheid om. Met Oma’s Soep gaan we ondertussen door met het financieren van de sociale activiteiten voor eenzame ouderen door verse soepen en maaltijden naar uniek recept van oma in supermarkten te verkopen. Minimaal 50 procent van de winst wordt aan de sociale impact besteed."
,,In het Ondernemerskabinet voeren we bovenstaande plannen door zonder er eeuwig over te vergaderen, tientallen brainstormsessies te houden en denktanks op te richten. Niet lullen maar poetsen".
Het Ondernemerskabinet bijeen op het bordes van Paleis Soestdijk.
Op de foto v.l.n.r. onderste rij: 'Koning Willem-Alexander', premier Annemarie van Gaal, kabinetsadviseur Cor Molenaar.
Middelste rij links ministers Geertje Zeegers en Derrick Neleman, midden Miriam Staffhorst, Saskia Griep, Job van den Berg, en rechts Jan de Keijzer met voor zich Kim Trotz en Gert-Jan Dekker.
Bovenste rij v.l.n.r. ministers Cees van der Wel, Max Kranendijk, Frederiek van Ruiten, Maurice Crusio.