Nieuws Regio
Bastiaansen Modestad: 53 medewerkers helpen 124.000 klanten
Na een fikse verbouwing afgelopen voorjaar, waarbij het hele winkelinterieur is afgevoerd, heeft familiebedrijf Bastiaansen Modestad in Bavel zijn assortiment opnieuw uitgebreid. Nieuw in de winkel: een horecagelegenheid. Kan de klant even bijkomen van het shoppen.

Geert (54) en Henneke (51) Bastiaansen hebben net een grote restyling van hun winkel achter de rug, van Bastiaansen Modestad. En nu al weten ze dat dit niet hun laatste verbouwing was.
Waarmaken
,,Er zijn nog genoeg ideeën, maar eerst moeten we ons opnieuw waarmaken in deze winkel", zegt Geert terwijl hij in zijn eigen horecagelegenheid, de nieuwste aanwinst in de winkel, een kopje koffie drinkt. De ruimte heeft de sfeer van een huiskamer en is ingericht in de stijl van de jaren 60, compleet met rotantafeltjes. ,,We waren op zoek naar iets wat niet standaardhoreca uitstraalt. Zo zijn we op deze stijl uitgekomen. We zijn alle retrowinkels langs geweest voor fauteuils en stoeltjes uit die tijd. Vervolgens hebben we daar stoffen bij gezocht. Uiteindelijk zijn deze stoeltjes veel duurder dan designstoeltjes, maar ach, dit vinden wij nu eenmaal leuk."
Lees ook: Medewerkers langer en breder inzetbaar houden. Zo pak je dat aan
Keihard werken
Het typeert de zorgvuldigheid en het enthousiasme van het echtpaar, in combinatie met ondernemersgeest. Tijdens de laatste verbouwing is de winkel gewoon open gebleven. Dat was mede dankzij de inzet van het personeel mogelijk. Op de vraag of het ze weleens wakker hebben gelegen van financiële kwesties, luidt het antwoord: natuurlijk. ,,Mijn ouders hadden vroeger ook een bedrijf en dat is een keer misgegaan", zegt Henneke. ,,Daar heb ik toen al veel van geleerd. Het is en blijft altijd spannend. De komende jaren is het voor ons ook weer keihard werken." Geert valt haar bij. ,,Je kunt de verdiende centjes wel op de bank laten staan, maar dat is feitelijk geen ondernemen. Het moet wel spannend blijven."
Interesse
Geert was de jongste zoon in een ondernemersgezin. Zijn ouders hadden een winkel in meubels, maar zijn interesse ging uit naar mode. Zijn moeder kocht daarom in 1987 een pand in het centrum van Bavel en Geert ging daar enthousiast aan de slag. Bij de kassa staat nog altijd een schaaltje met bananenschuimpjes; zijn ouders hadden bij de kassa in hun meubelzaak ook altijd een schaaltje met bananenschuimpjes staan. Geert: ,,Dat is nu een beetje ons handelsmerk."
Verbeteren
In 1993 nam Geert samen met Henneke de zaak officieel over. Geert is creatief, terwijl Henneke zich ontfermt over de structuur en overzicht houdt. Sinds de overname hebben ze ongeveer elke vier jaar verbouwd. Alleen tussen de laatste verbouwing en die ervoor zit een groter gat; de voorlaatste verbouwing was zeven jaar geleden. ,,Je moet jezelf altijd willen verbeteren", aldus Geert. ,,Elk jaar staat de teller weer op nul en begint de wedstrijd opnieuw. Je wilt toch aan het eind van het jaar een plus pakken in de omzet. Het gaat tenslotte om financiële resultaten."
Tulpmouwen
Elk succesverhaal heeft een keerzijde, niet alle beslissingen pakken even goed uit. ,,Jaarlijks heb ik 10 procent aan foute inkoop", zegt Henneke. ,,Vaak zijn het kledingstukken waarmee we net iets te veel op de mode vooruitlopen. Dit jaar is velours voor mannen en vrouwen erg in trek. En tulpmouwen zijn hot. Maar dat weet je niet zeker als je op de beurs staat."
Inkoop
De inkoop van alle collecties wordt door vier mensen gedaan. ,,Het heeft vaak te maken met talent, iemands gevoel voor mode en trends. Toch wordt er geen onderscheid gemaakt tussen inkopers voor de diverse afdelingen, zoals kinderkleding, luxury of jeans. We doen het met elkaar. We luisteren naar klanten en medewerkers."
Blurring
Om het 'spannend' te houden in de winkel, wordt gewerkt met blurring, het toevoegen van branchevreemde artikelen aan de afdeling. Verder worden de collecties in de rekken regelmatig vernieuwd en is er wekelijks aanvoer. Zo winkelen klanten telkens in een andere omgeving. Ook weersomstandigheden zijn van invloed op de inrichting van de winkel, zoals een vroege herfst dit najaar. ,,Er zijn genoeg factoren waar we geen invloed op hebben. Elke dag is anders. Dat hoort bij het ondernemerschap", aldus Geert.
Prijzen
Hun ondernemerschap heeft inmiddels al meerdere prijzen opgeleverd. Onlangs kregen zij bij de Dutch Retail Experience Award de publieksprijs en de tweede prijs van de vakjury voor 'de bestaande ondernemer die zich blijft vernieuwen, inspeelt op de trends van nu en zich onderscheidt door langdurige klantenbinding'. ,,We doen dit niet alleen, we zijn met 53 medewerkers. Zeker in het seizoen en in de weekends draaien alle medewerkers diensten op de vloer. In de winkel wordt het geld verdiend. Ook mensen achter de schermen weten hoe dat voelt", legt Henneke uit. Dankzij interne trainingen worden klanten op een uniforme manier benaderd. De medewerkers zeggen keurig goededag, maar benaderen de mogelijke klant pas actief als deze een kledingstuk in handen neemt. ,,Wij gunnen de klant de tijd rustig rond te kijken", zegt Geert. ,,Mensen kopen niet altijd iets en dat hoeft ook niet. Dat komt dan een volgende keer weer. We verzorgen bij diverse ondernemers de bedrijfskleding, maar iedere ondernemer is natuurlijk welkom bij ons. Uiteindelijk is kleding voor 85 procent uitstraling en voor 15 procent inhoud. Voor een ondernemer is dat heel belangrijk."
Vergadering
Om de week wordt een floormanagementvergadering gehouden en de andere week een managementteamvergadering. Met zo'n groot personeelsbestand is het belangrijk dat afdelingen informatie uitwisselen en goed kunnen samenwerken. ,,De lijnen zijn kort", zegt Joyce Rovers van marketing en communicatie. ,,Als een medewerker op de vloer ziet dat een merk achterblijft in de verkoop, wordt mij gevraagd via Facebook of andere sociale media daar aandacht aan te schenken."
Expertise
Bijna alle expertise heeft Bastiaansen Modestad in huis. De verschillende winkelafdelingen zijn net eigen winkeltjes, maar werken tegelijkertijd wel heel nauw samen. Elke schakel in de organisatie is belangrijk. ,,Onze marketingmedewerkers zijn bijvoorbeeld veel beter op de hoogte van de mogelijkheden op het gebied van sociale media. Daar maken wij graag gebruik van", zegt Henneke. En dan het verhaal over een roltrap. Er staat een fraaie glazen lift in het midden die klanten geruisloos van de eerste naar de vijfde laag brengt. Maar geen roltrap. ,,We hebben altijd nieuwe dromen. Een van de eerste was een roltrap, want het symbool van groei en grootte. Alleen nam die te veel ruimte in beslag. Vandaar de keuze voor een lift. Maar we moeten dat nog vaak horen van onze klanten."
Volgende generatie
Een familiebedrijf onderscheidt zich van andere bedrijven door het hebben van familie. Dat betekent dat er onherroepelijk een moment komt om rond te kijken in de volgende generatie. Is er belangstelling? Zo ja, is degene ook geschikt om het bedrijf over te nemen? In dit gezin gaat het om één dochter en drie zoons, allen twintigers en momenteel studerend, werkend en woonachtig in Amsterdam. Dat ligt toch een eindje bij Breda vandaan. Wie komt er terug en wanneer? ,,Kiezen voor een familiebedrijf is kiezen voor een bepaalde manier van leven", zeggen Geert en Henneke. ,,Het bedrijf gaat altijd door en meestal voor. Onze kinderen zijn daarmee opgegroeid en daaraan gewend. We streven samen hetzelfde doel na, maar dat levert regelmatig pittige discussies op, want we zijn niet hetzelfde."
Privé
Samen wat meer tijd doorbrengen privé is een stille wens van het echtpaar. Als ze enkele dagen weg zijn, laten ze het bedrijf met een gerust hart achter in handen van de medewerkers. Iedereen weet wat hij of zij moet doen en brengt dat met hetzelfde enthousiasme in de praktijk als de Geert en Henneke. Als eigenaar moet je de winkel echt kunnen en willen loslaten. ,,Misschien zijn wij daar nog niet helemaal aan toe. Wellicht dat een volgende verbouwing een goed moment is", besluiten zij lachend. Zeker is wel dat een van de kinderen wordt betrokken bij de volgende stap in het winkelbedrijf. Maar wie en wanneer? Dat blijft nog even de vraag.