Nieuws Regio

Culemborgse ondernemer (85) in revue over eigen HEMA-vestiging

Een revue over de winkel die hij een halve eeuw geleden in Culemborg begon, Jan Okhuizen kan de humor er wel van inzien. Donderdag is de 85-jarige ondernemer een van de hoofdrolspelers tijdens de feestelijke viering van 50 jaar HEMA in zijn stad.

Bram van Schaik | William Hoogteyling 1 oktober 2019

Hema Okhuizen revue Culemborg

Ondernemer annex revuester Jan Okhuizen (85) met zijn dochter Esther.

,,Ja, het is machtig mooi dat ze dit doen”, zegt Okhuizen in het AD. ,,Maar ik ga niet uitgebreid in de spotlights staan. Zo zit ik niet in elkaar. Niemand van ons eigenlijk. We hoeven niet zo nodig op de voorgrond.”

Niettemin belooft het een bonte avond te worden in theater De Fransche School. Want 50 jaar HEMA is een initiatief van de inmiddels vermaarde Roos van Culemborg. Deze culturele stichting van oud-predikant Rieks Hoogenkamp houdt wel van een beetje reuring. Onder het motto ‘De Roos leeft mee met de Culemborgse middenstand’ wordt het halve eeuwfeest van het warenhuis van de familie Okhuizen opgeluisterd met een revue waarin de stichter van het bedrijf wordt geïnterviewd, samen met zoon Joost, de huidige eigenaar, en kleinzoon Tim, inmiddels de vijfde generatie in de Okhuizen-dynastie.

Eerder te zien op Oerol

Daarnaast brengt acteur Maurits van Brakel een onderdeel van zijn HEMA-show die eerder te zien was op Oerol. De Limburgs/Culemborgse zanger Harold Konickx en Jan Jaap Sorber laten hun ballades over de HEMA horen, wordt het verhaal Het mooiste meisje van de HEMA verteld en worden gedichten voorgedragen – poëzie is vanaf de start de rode draad van de Roos. Historicus Bert Blommers duikt in het verleden van het familiebedrijf, onder meer met oude prentbriefkaarten. En op het filmdoek zijn gedeeltes van de musical DE HEMA te zien.

''Ik heb ingevoerd dat klanten hun geld terugkregen als iets niet goed was''

Jan Okhuizen, ondernemer en revuester

Wringen

Na zijn vader Kees en opa Jan, die eind negentiende eeuw een bloemenzaak in de Lekstad begon, is Jan Okhuizen (1933) de derde generatie. In 1959 schoof hij aan in het familiebedrijf. Op de adressen Oude Vismarkt 3-5, enkele van de panden die de familie bezit, begon hij op franchisebasis een UNIC-warenhuis. Deze formule van een toenmalige Belgische winkelketen bleek uiteindelijk niet de beste keus. ,,Nederlanders en Belgen hebben verschillende smaken. Dat ging wringen.’’

HEMA ging in 1969 open

Dus stapte hij na tien jaar over naar een andere franchise, die van de in 1926 opgerichte Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, kortweg HEMA . ,,Op 20 juni 1969 gingen we open. Het was hard werken de eerste jaren, vakantie deden we niet aan. De verhouding met het hoofdkantoor was prima. Pas na een jaar ondertekenden we het franchisecontract, dat was erbij ingeschoten. Zoiets kon toen nog.”

Dat hij alle economische stormen heeft overleefd, is volgens hem mede te danken aan de klantenbinding. ,,Ik heb ingevoerd dat klanten hun geld terugkregen als iets niet goed was. Dat was toen niet gebruikelijk. Gaandeweg zijn ook andere HEMA’s het gaan doen.” En wijzend naar dochter Esther: ,,Zij heeft veel aandacht voor de klanten. Kent veel mensen, weet veel.”

Lees ook: Geen echte rookworst, wel tompouce: hoe wereldmerk Hema Dubai wil veroveren

Speelser en ludieker

Esther Okhuizen (1965) werkt officieel 28 jaar bij de firma, die ook vestigingen in Montfoort en het Betuwse Lienden heeft. ,,Maar op mijn twaalfde zat ik al achter de kassa. Je rolt er vanzelf in.” Vader en dochter – zoon Joost is met vakantie – prijzen het merk om zijn standvastigheid en constante kwaliteit. ,,In het begin was het alleen oerdegelijk, later zijn ze speelser en ludieker geworden”, zegt senior, terwijl hij een hip model fluitketel uit de keuken haalt. ,,Dat laatste bevalt me wel.”

Hij is nog vrijwel dagelijks bezig met de zaak, maar dan uitsluitend administratief. ,,Ik loop elke dag wel even in de winkel. Dan zeg ik gedag maar bemoei me verder nergens mee.” Esther lachend: ,,Dat mag hij niet meer van ons.’’