Nieuws Regio

De volgende ­generatie verzorgd achterlaten

Na het plotselinge overlijden van Joop de Groot, oprichter van De Groot ­Bewerkingsmachines in Rosmalen, stonden zoon Ruud en zijn vrouw Jolanda er ­alleen voor. Vader en zoon hadden wel gesproken over bedrijfsovername, maar niets vastgelegd.

Babette Margés | De Ondernemer i.s.m. Witlox Van den Boomen 19 juni 2017

De groot rosmalen

Ruud de Groot vertelt over de moeilijke periode tijdens de overname. „Mijn vader is overleden in 2009. De crisis was net begonnen. Er was niets geregeld, dus er was veel onduidelijkheid, bijvoorbeeld over de waarde van het bedrijf. Uiteindelijk heeft het drie jaar geduurd voordat de fiscus een aanslag stuurde. Die onzekere tijd was niet fijn. Gelukkig heeft Witlox Van den Boomen ons er doorheen ­geloodst.’’

Goede verstandhouding

Het echtpaar werd wakker geschud. ­Jolanda: „Door die ervaring hebben wij besloten het voor onze kinderen tijdig goed te regelen. Vorig jaar was het zover. Onze kinderen van 23 en 21 jaar zijn nu oud genoeg om te weten wat ze willen. De oudste wil later graag eigenaar worden, de jongste wil in het ­bedrijf aan de slag. Het is belangrijk voor de goede verstandhouding tussen broer en zus om dit vast te leggen. Niet alleen vanwege de familiebanden speelt duidelijkheid over overname een rol, ook voor het bedrijf is het beter.”

De onderneming, die machines maakt voor de bewerking van hout, kunststof en aluminium, heeft negentig medewerkers in dienst. Ook zij zijn positief over de opvolging. Jolanda: „Ze zien dat er jong bloed in de organisatie komt en dat dat innovaties met zich meebrengt. Er wordt nagedacht over de toekomst.”

Continuïteit

Bij veel familiebedrijven staat continuïteit hoog in het vaandel. Ruud: „We zijn niet van snel geld verdienen. We kijken altijd naar de lange termijn. De winst stoppen we terug in het ­bedrijf. Ook tijdens de crisis zijn we blijven ­investeren, in software en marktverbreding. We willen een gezond bedrijf ­achterlaten voor onze kinderen.”

„Veel beslissingen nemen we thuis aan de keukentafel. Dat gaat een stuk ­sneller en soepeler dan bij een niet-familiebedrijf’’, zegt Jolanda. ,,Een keer per jaar houden we een officiële familievergadering met een expert van Witlox Van den Boomen.”

Dit interview is gemaakt in samenwerking met Witlox Van den Boomen. Kijk voor meer informatie op wvdb.nl.

Foto: Van Assendelft Fotografie

De verstandhouding ­tussen broer en zus moet goed zijn

Ruud de Groot, De Groot ­Bewerkingsmachines