Regio

Gijs Ruhof (18) scoort met Vondelkoeken naar oud Deventers familierecept

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Jonge Almelose ondernemer Gijs Ruhof timmert aan de weg met het bakken en verkopen van Vondelkoeken volgens een oud recept van zijn opa. Die verkocht ze vooral in Deventer en omgeving, maar kleinzoon Gijs is hard bezig ze op veel meer plaatsen aan de man te brengen. In Almelo, maar ook in Goor, Nijverdal en Amsterdam. En ook in België liggen ze nu in de vitrines van met name speciaalzaken. Dat schrijft de Tubantia, editie Hengelo.

Lees verder onder de advertentie

Het had niet veel gescheeld of het geheime recept was verloren gegaan. Opa, Frans Ruhof, wilde het eigenlijk niet prijsgeven en was zelfs van plan het mee te nemen in zijn graf. "Hij heeft ze altijd gebakken en verkocht vanuit zijn brood- en banketbakkerij aan de Joost van den Vondellaan in Deventer, vandaar de naam. Maar ook na zijn pensionering bakte hij ze nog. Het recept heeft hij altijd zorgvuldig verborgen gehouden. Ook nog toen hij twee jaar geleden zelf stopte met bakken. Maar na lang zeuren van mijn kant was hij toch bereid het mij te leren", vertelt kleinzoon Gijs, die het recept op zijn beurt zorgvuldig bewaart in een kluis. Van oorsprong komt het overigens uit Raalte, waar bakker Hein van de Luycken het na de Tweede Wereldoorlog bedacht. In de jaren zeventig werd het speculaas verder ontwikkeld..

Speculaas

Het bijzondere van Ruhofs speculaas is dat de koeken krokant van buiten zijn en zacht van binnen. "Het is niet zo maar een recept. Het gaat om speciale ingrediënten en de samenstelling luistert heel nauw. Gebruik je bijvoorbeeld de verkeerde soort bloem, weet je niet wat er gebeurt", vertelt de jonge ondernemer, die er verder niet veel meer over kwijt wil dan 'dat er geen over E-nummers in voorkomen'.

Lees ook: Horecabazen boeken extra omzet en gaan verspilling tegen met app Too Good To Go

Lees verder onder de advertentie

Familierecept

In september vorig jaar besloot Gijs, die een bakkersopleiding volgde, er werk van te maken. Achter de kapsalon van zijn moeder op de hoek Ootmarsumsestraat/Sluiskade Zuidzijde richtte hij een kleine bakkerij in en begon de Vondelkoeken samen met zijn vader aan de man te brengen. Via Facebook, maar ook op markten en braderieën bijvoorbeeld. En dat sloeg nogal aan, zo blijkt ook uit de reacties op de facebookpagina. 'Wat ben ik blij Gijs, dat jouw opa zijn recept aan jou heeft overgedragen!', is een van de veelzeggende reacties.

Deegmachine

Gijs heeft de oude deegmachine van zijn opa inmiddels vervangen door een moderner exemplaar, net als de oude oven. "In de oven van mijn opa kon ik maar 9 kleine of 6 grote koeken bakken. In de nieuwe is plaats voor 32 kleine of 16 grote. En er zijn nu al zoveel orders binnen voor na september, als de tijd voor speculaas aanbreekt, dat ik er een oven bij moet kopen om aan de vraag te kunnen voldoen", vertelt de jonge Almeloër. Ook zal hij dan wat extra handen in moeten schakelen om aan de vraag te kunnen voldoen.

Lees ook: Zo redt Verspillingsfabriek half miljoen kilo voedsel per jaar

Lees verder onder de advertentie

Jonnie Boer

Gijs ontwikkelde ook een eigen variant van de koek; de cranberry Vondelkoek. En samen met topkok Jonnie Boer van het befaamde Zwolse restaurant De Librije maakte hij het recept voor de Vondel Revolution, met daarin onder andere szechuanpeper en anijs. Die wordt in september tijdens het avant-garde cuisine festival Chefs (R)Evolution gepresenteerd. "Ik mag de koeken daar live bakken", vertelt Gijs niet zonder trots. Waar het naartoe gaat? De jonge ondernemer lacht: "Geen idee, maar Bolletje is ook klein begonnen."

Mijn opa wilde het recept eigenlijk niet prijsgeven

Gijs Ruhof