Regio

Hoezo vrijheid óf zekerheid? Sally heeft het allebei

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Sally (31) werkt in de media. We hebben vast weleens een productie van haar voorbij zien komen, want Sally is maker van bekende televisieprogramma's en online content. Veel van haar werkzaamheden vinden plaats op projectbasis. Ze werkt daarom als zelfstandige, maar laat zich 'verlonen' via payroll. Zo blijft ze flexibel zelfstandig én weet ze zich verzekerd van zowel een tijdige betaling als een correcte afdracht van belasting en sociale premies.

Lees verder onder de advertentie

,,Het sociale vangnet was voor mij dé reden om te blijven werken via payroll”, zegt Sally halverwege het gesprek. Even daarvoor vertelde Sally hoe ze haar carrière startte als redacteur om vervolgens als scriptschrijver, verslaggever en regisseur de complete montage van mediaproducties te verzorgen. Toen een productiebedrijf haar enkele jaren geleden voor een RTL-productie wilde betalen via een payrollconstructie, had ze geen idee wat dat inhield.

,,Ik verdiepte me erin en het voordeel bleek voor mij vooral te zitten in de administratie en sociale zekerheid. In medialand wordt meestal gewerkt op projectbasis en weinig collega's zijn in vaste dienst bij (media)productiebedrijven. Je kunt dan als zzp'er aan de slag en facturen sturen, maar je laten verlonen via payrolling is aantrekkelijker.”

Prima geregeld

,,Ik draag nu zo'n 50 procent van mijn inkomsten af aan onder meer sociale premies, belasting en een arbeidsongeschiktheidsverzekering”, legt Sally uit. ,,Dat lijkt misschien best wat, maar ik heb het er graag voor over. Ik weet precies waar ik aan toe ben. Toen ik een paar jaar geleden zwanger werd, waren verlof en uitkering ook prima geregeld.

Lees verder onder de advertentie

Inmiddels ben ik trotse moeder van een anderhalf jaar oude zoon en werk ik gemiddeld 32 uur per week: een prima combinatie. Ik heb de vrijheid om zelf keuzes te maken in opdrachten die me aanspreken zoals een zelfstandige dat doet, maar voel ook de borging van een organisatie wat betreft sociale zekerheid. Dat is beslist een prettig idee.''

Grijs gebied

Het geeft Sally ook een gevoel van zekerheid dat ze niet hoeft te vrezen voor problemen met de belastingdienst. Na de afschaffing van de VAR bevinden kleine zelfstandigen zich in ons land in een grijs gebied als het gaat om de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Sinds mei 2016 moeten de samenwerkingsafspraken op papier worden vastgelegd in een 'modelovereenkomst', maar dit leidt in de praktijk tot veel onduidelijkheid en onzekerheid.

Sally: ,,Het werken met een modelovereenkomst is geen garantie dat je alles volgens de regels doet. Bovendien ben je er dan nog niet, want je mist alsnog een 'sociaal vangnet' waarin andere zaken goed geregeld zijn. Daarom ben ik sinds die klus voor de RTL-productie altijd via payrollbedrijf Tentoo blijven werken.''

Lees verder onder de advertentie

Wil je ook zo onbekommerd zelfstandig ondernemen als Sally? Kijk dan op tentoo.nl.

Toen ik zwanger werd, waren verlof en uitkering prima geregeld

Sally