Nieuws Regio
IoT: de revolutie is begonnen!
Over de eerste Industriële Revolutie leerden we in de geschiedenisles, maar de vierde... daar zitten we stiekem al middenin! En dat allemaal dankzij het Internet of Things. Wie nu nog geen jota snapt van IoT, doet er goed aan om daar snel verandering in te brengen.

Ooit waren stoom, elektriciteit en het internet de krachten die de wereld voorgoed een andere draai gaven. Aan dat lijstje kan nu een minstens zo'n impactvolle technologie aan worden toegevoegd: het Internet of Things (oftewel IoT). Waar de komst van het internet de communicatie tussen mensen onderling naar een hoger niveau tilde door computers aan elkaar te knopen, doet IoT dat met dingen. Een aantal van die 'dingen' zijn al redelijk ingeburgerd in de huiskamer en op de werkvloer. Een beveiligingscamera die zijn opnames in de cloud parkeert bijvoorbeeld, de slimme thermostaat of lampen die automatisch doven na werktijd of aanfloepen als de eigenaar zijn huis nadert. Stuk voor stuk voorbeelden van IoT-toepassingen. En denk nu niet dat het fenomeen nog in de kinderschoenen staat. Negen jaar geleden al waren er voor het eerst meer dingen verbonden met internet, dan mensen! Volgens onderzoeksbureau Gartner zullen in 2020 maar liefst 25 miljard apparaten met elkaar verbonden zijn.
Transformatie
Het is dus de (nabije) toekomst waar IoT écht zijn stempel op gaat drukken. Netwerkspecialist Cisco Systems berekende dat er het komende decennium acht biljoen dollar omgaat in IoT. Da's een smak geld, maar als 'disruptive' technologie gaat het daarnaast ook het bedrijfsleven ingrijpend veranderen. Sterker nog, dat dóet het al. Bijvoorbeeld in het geval van schoonmaakbedrijf Hago Next. Hago maakt onderdeel uit van Vebego, een internationaal opererend familiebedrijf met ruim 35.000 medewerkers in Nederland, Belgie, Zwitserland en Duitsland. Zij maakte dankzij IoT een transformatie door. Het schoonmaakbedrijf bezocht de eendaagse workshop bij de IoT Academy - een samenwerking van KPN en RDM Makerspace om de innovatie in ons land aan te zwengelen. In slechts één dag zag Hago Next (destijds nog Vebego) de kansen om zijn businessmodel uit te bouwen. Het zijn een stel sensoren die dat mogelijk maken en die de traditionele schoonmaakkar transformeren tot een geavanceerd meetstation. Van schoonmaakkar tot smartcar! De servicemedewerker op zijn ronde registreert zo automatisch ook zaken als de luchtkwaliteit. Dat soort data is uiteindelijk goud (of in ieder geval geld) waard als je het werkklimaat wil optimaliseren. ,,Onze schoonmakers worden gezondmakers, die de productiviteit van het personeel kunnen verhogen", zo vat Roy Ploum, Business Development Manager Online bij Vebego het samen.
Het facilitaire bedrijf ontsloot zo naast het oude vertrouwde bedrijfsmodel nieuwe diensten en groeikansen. ,,Op dit moment zijn we aan het experimenteren wat IoT voor ons betekent. Ik zie over een aantal jaar wel gebeuren dat IoT een basis vormt voor het gebouwbeheer om verdere automatisering uit te gaan rollen, zoals schoonmakers die veel slimmer gaan kijken wáár ze moeten gaan schoonmaken, of zelfs een slag van robotisering", aldus Peter Mudde, Projectmanager online bij Vebego.
Het pionieren zit Nederlanders in het bloed - we zijn immers een ondernemend volkje. Geen wonder dus dat we op IoT-gebied aardig voor de muziek uitlopen. Ook KPN mag zich pionier noemen. Dat stopte zeven jaar geleden al simkaartjes in elektriciteitsmeters, als een van de eerste stappen op IoT-gebied. KPN rolde ook in sneltreinvaart een eigen LoRa-netwerk uit, een speciaal netwerk voor IoT-toepassingen die een geringe hoeveelheid data communiceren en daardoor met een laag energieverbruik toekunnen.
Iot-workshops
Maar KPN wil zijn voortrekkersfunctie ook inzetten om andere bedrijven te helpen. Bijvoorbeeld met speciale IoT-workshops, waarin bedrijven kunnen ervaren hoe Internet of Things de eigen organisatie kan ondersteunen, de bedrijfsprocessen kan versoepelen en de innovatieve mogelijkheden verkennen. Deelnemers gaan in een ochtend- of middagdeel zelf aan de slag om IoT-oplossingen te maken, zoals een slimme deurbel of intelligente vuilnisbak. Daarna wordt gekeken naar de vraagstukken binnen de organisatie, en hoe IoT daar een steentje aan bij zou kunnen dragen. Bijvoorbeeld een oplossing die het productieproces efficiënter maakt, of een vinding die extra waarde biedt aan de klant. Omdat iedereen zijn eigen expertise en kijk op de zaak heeft, zijn de deelnemers van de IoT-workshop een mix van verschillende disciplines, zoals marketing, operatie en IT.
De workshop wordt afgesloten met een presentatie van alle ideeën, waarna het beste idee wordt geselecteerd. KPN faciliteert vervolgens de uitwerking van dit idee in de vorm van een prototype, samen met een of meerdere partners. Dat prototype wordt al na een aantal weken opgeleverd, inclusief een value case. Zo draagt de workshop niet alleen bij aan een beter begrip van de mogelijkheden van IoT, maar worden ook direct concrete stappen naar mogelijke oplossingen gezet. Vraag maar aan Hago Next hóe concreet, want hun smart car was dus een van de ideeën die uit zo'n IoT-workshop kwam rollen!
We zitten middenin de digitale transformatie. Hoe zet je als organisatie daarin de juiste stappen? KPN biedt concrete handvatten en helpt ondernemend Nederland vooruit met The Digital Dutch. Op zeer verschillende manieren en met diverse tools: zie kpn.com/zakelijk/thedigitaldutch