Zwollenaren en liefhebbers van het signature-gebakje van Banketbakkerij en Lunchroom Van Orsouw haalden gisteren opgelucht adem. Want hoewel Van Orsouw failliet is, krijgen het gebakje én zijn maker, patissier Max van Dijk, een tweede leven onder de hoede van de nieuwe eigenaren: Kees Schreuder en Carine Wiersma.
Hazelino
Het ís ook gewoon een hazelino. Hazelnootschuim, met mokkacrème en slagroom. Daar zijn honderden verschillende uitvoeringen van. ,,Het verhaal gaat dat een klant van meneer Van Orsouw vond dat de hazelino een andere naam moest krijgen", verhaalt Van Dijk. ,,Die klant vond dat het speciaal moest worden. Van Orsouw beloofde hem een taart als hij met een nieuwe naam op de proppen kwam. De volgende dag stapte de man de banketbakkerij binnen: 'Orsolino moet je hem noemen'. De naam was geboren en de klant een taart rijker."
Lees ook: Deze Zwolse bakker gebruikt als eerste 100 procent Nederlandse tarwe
Mokka
Wat onderscheidt de Orsolino dan nog van de hazelino?
,,De mokkacrème", zegt Van Dijk. ,,Die koken we hier nog steeds zelf. Collega-patissiers verklaren me voor gek, maar we maken hier alles zelf. Is toch het lekkerste."
Tijdrovend proces
Het is geen tijdrovend proces, dat mokka koken. Acht minuten kost het om met Nescafé en water de substantie tot koken te brengen en vervolgens af te laten koelen. Et voilá, mokkacrème. Op een koekje van mokkaschuim wordt wat mokkacrème gesmeerd, dan krijgt ie een dakje van schuim en wordt de crème er ook nog omheen gesmeerd. Maskeren heet het officieel. Uiteindelijk krijgt het een toef slagroom en wordt het op een papiertje (de caisse) gelegd. Of in een doos, maar dat is de volwassen variant van het gebakje, de Orsolinotaart.
Lees ook: Horecabazen boeken extra omzet en gaan verspilling tegen met app Too Good To Go
Miljoen
,,In de hoogtijdagen, rond Moeder- of Vaderdag, Pasen of Kerstmis, komen de klanten van heinde en ver. Dan maken we er tussen de 1200 en 1300 per week", schat Van Dijk. ,,Van die grote dus. Die kleintjes weet ik helemaal geen aantallen van. Ik ben gestopt met tellen. Maar in mijn tijd, ik sta hier nu 23 jaar, moet ik er meer dan een miljoen gemaakt hebben."
Klanten
En dat gebakje valt ook goed bij zijn klanten.
,,We zaten vanmorgen in de auto vanuit Dalfsen naar Zwolle toen onze dochter belde dat Van Orsouw failliet was", vertellen Jan (65) en Anja (63) Sluijter. ,,Ik dacht dat mijn hart stopte." Ze zitten hier zeker drie keer per week. Koffie, krantje en een Orsolino. ,,Fijn dat die blijft bestaan", zegt Anja. ,,En fijn dat Max blijft. Hopelijk is dit de opleving die het bedrijf nodig had."
Historie
Van Orsouw werd in 1943 in de Diezerstraat in Zwolle opgestart. Sinds 1961 zit het aan de Grote Markt, waar Max van Dijk het 23 jaar geleden van de familie Van Orsouw overnam. Gisteren werden de laatste overnamepapieren getekend door Kees Schreuders en Carien Wiersma van Italiaans restaurant Vito's. Samen met Max van Dijk, die als patissier bij het tweetal blijft werken, wordt de banketbakkerij/lunchroom gemoderniseerd, verbouwd en doorgestart. Na de zomer gaat het verder als Maxim's.
Ik onderscheid me met de zelfgemaakte mokkacrème
Max van Dijk, banketbakker