Nieuws Regio
Overprikkeld of onderkoeld
Zelfs als ik geen appje, telefoontje, mailtje of like verwacht, check ik regelmatig mijn smartphone. Uit automatisme. Er schijnen tools te bestaan die bijhouden hoe vaak je op je telefoon kijkt. Die ga ik dus mooi niet installeren, want ik ben bang voor het resultaat. Te vaak, te grijperig. En dan zie ik mezelf nog als gematigd verslaafd aan prikkels en niet hypergevoelig voor fomo: fear of missing out.

Wat blijkt: mensen brengen dagelijks gemiddeld 3 uur door op hun smartphone. Die constante bereikbaarheid en afleiding kan op termijn bijdragen aan een burn-out. Dat zegt Daantje Derks, hoofddocent arbeidspsychologie aan de Erasmus Universiteit, in een artikel in NRC. Ook de auteurs van het boek Van Big bang tot burn-out stellen dat veel psychische klachten worden veroorzaakt doordat ons stresssysteem zwaar verouderd is en in deze tijd vol prikkels en informatie voortdurend aanslaat op een manier die tegen ons werkt. Heel vervelend om overprikkeld of overspannen te raken, zeker als je ondernemer bent. En dat zijn nou juist de mensen die het gevoel hebben dat ze de hele dag bereikbaar moeten zijn. Dat herken ik wel, maar ik probeer er niet aan toe te geven. Hoe moeilijk dat ook is.
3 tips tegen overprikkeling
Ik ben ondernemer geworden, omdat ik bij het advocatenkantoor waar ik in dienst was, het gevoel had dat ik nooit echt vrij was. Alle afspraken buiten kantoor maakte ik onder voorbehoud van werk. Toen ik ging ondernemen, besloot ik bewust dat ik voor mezelf niet weer zo’n gevangenis zou creëren. Meestal gaat dat goed. Een paar dingen helpen mij daarbij.
1. Mijn (jonge) kinderen verplichten me om mijn aandacht volledig op hen te richten. Dus denk ik niet aan werk in de tijd die ik met hen doorbreng. Vaak zet ik zelfs mijn telefoon uit op mijn vrije middagen met de kinderen en gaan we lekker naar buiten. Dat voelt dan echt als een grote luxe.
2. Na acht uur ’s avonds en voor acht uur ’s ochtends check ik geen mails. Meestal dan.
3. Ik heb geen tv. Al vijf jaar niet. Voor de patatgeneratie waartoe ik behoor, is dat net zoiets als brood met hagelslag afzweren. Het ging zo: toen we verhuisden, vergaten we steeds om die zware tv op te hangen in ons nieuwe huis. Nu zijn we vijf jaar verder en is onze muur nog steeds niet opgeleukt met een zwart beeldscherm. Dat laten we maar zo. Want het is heel eenvoudig: geen tv betekent een keuze minder uit het palet van prikkels. Zo houd ik bijvoorbeeld tijd over om boeken te lezen, vroeg te gaan slapen of een vriendin te bellen. Sporten is niet zo mijn ding, maar het zou kunnen in de uitgespaarde tv-tijd.
Meer tips
Dat is mijn persoonlijke top 3 in de strijd tegen overprikkeling. Maar er zijn meer tips te vinden. Zo schijnt het slim te zijn om je smartphone niet te gebruiken als wekker. Met een ouderwetse wekker word je wakker zonder afleiding. Minstens 10 minuten mediteren per dag kan stress al reduceren. Er zijn – grappig genoeg – apps die je daarbij begeleiden. Er bestaan ook mensen die zweren bij slechts twee mailmomenten per dag. Een cursus mindfulness kan ook helpen om rust, focus en balans te bereiken. De resultaten zijn bemoedigend.
Verbinding met de wereld
Helemaal prikkelvrij leven? Nee, dat zou ik toch ook niet willen. Een simpel bestaan in de jungle van Zuid-Amerika trekt me niet. Ik geniet er namelijk van om in verbinding te staan met de wereld, zelfs via mijn telefoon. Maar niet non-stop. En niet om maar wat te doen te hebben. Het is net als met eten: ik geniet van lekker eten - een goede maaltijd op gezette tijden - maar van de hele dag door snacken zou ik doodziek worden. En moddervet. Doodvermoeiend.
Fleur Brockhus is ex-advocate en freelance schrijver voor De Amersfoortse. Verder schreef zij de roman De urenfabriek, en is zij vaste columnist op advocatie.nl. Wil jij manieren vinden om prikkels de baas te blijven? Bekijk de pagina van De Amersfoortse over preventie of doe de Stresstest.