Waar de meeste tienermeiden schoenen en tassen verzamelen, verzamelde Sayen als 11-jarige al bikini’s. "Gek, hè? En dat in Hengelo. Het is niet dat ik ze hier heel veel kon dragen.”
Beachvibe
Haar liefde voor zwemkleding begon op het paradijselijke Bali, waar ze dankzij haar Indische roots veel zomervakanties doorbracht. „Ik struinde als kind vol bewondering langs alle winkeltjes vol bikini’s. Zwemkleding is op Bali echt onderdeel van een lifestyle. Ik kende die beachvibe helemaal niet.”
Heineken
Haar liefde voor bikini’s was als de liefde die haar vriendinnen hadden voor hakken en make-up - niks bijzonders dus. En dus zocht Sayen er ook nooit iets achter. Ze behaalde haar diploma Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werkte zich vervolgens binnen Heineken op tot accountmanager. Een goed betaalde baan, maar niet dé baan voor Sayen.
Lees ook: Zakenvrouw van het Jaar Monique Delfgaauw: van receptioniste tot directeur
De vraag ‘wat wil ik nou echt?’ bleef knagen. Ze besloot samen met haar vriend alles achter zich te laten en naar Curaçao te verhuizen. Daar, op het tropische strand, kreeg ze een openbaring. Ze las in een boek de vraag: ‘Als je geen geld hoeft te verdienen, wat zou je dan doen?’. „Opeens wist ik het”, vertelt Sayen. „Bikini’s! Ik ga bikini’s maken.”
Álles in haar uppie
Met spaargeld en geleend geld van haar zus bouwde ze haar merk 22Paradise in anderhalf jaar op. Het ontwerpen van een logo, stoffen uitzoeken, het vinden van een fabriek: álles deed de Hengelose in haar eentje.
„Ontwerpen vond ik altijd al leuk, maar ik had nooit zo over het ondernemerschap nagedacht. Er komt zó veel bij kijken.” Het ontwerpen daarentegen ging vanzelf. „Hier ligt mijn hart. Ik kan de ideeën bijna niet tegenhouden. Soms zit ik ’s nachts nog te schetsen.” En die schetsen monden volgens de Hengelose niet uit in de productie van ‘gewone’ bikini’s. „Het zijn geen H&M’tjes met touwtjes die je zelf moet knopen. Ik maak bikini’s van stoffen die jaren meegaan en met een goede pasvorm.”
Prijs
Een model toont een van Sayens tropische bikinis tijdens een fotoshoot op Bali. ©Felicia van Ham
En dat zie je terug in de prijs. „Ja, mijn bikini’s zijn met 110 euro misschien duurder dan gemiddeld, maar ik wil dat ze duurzaam en ethisch verantwoord zijn. Geen kinderhandjes en slechte werkomstandigheden, zoals in Zuidoost-Azië”, zegt ze stellig. „Ik snap gewoon echt niet dat grote concerns dit wel oké vinden.”
Lees ook: Dit zijn de beste adviezen van succesvolle zakenvrouwen
Sayens bikini’s worden dan ook niet gemaakt in China, maar in een fabriek in Barcelona, die voldoet aan de Europese regelgeving. En de stoffen voor haar bikini’s zijn gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan, zoals visnetten. „Ja, het is duurder, maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om het anders te doen. De mode-industrie is enorm vervuilend en ik kan er nu als designer voor kiezen om het anders aan te pakken. Dit zou de norm moeten zijn.”
Haar tropische ontwerpen sierden de afgelopen jaren onder meer de cover van Libelle, ze richtte een webshop op en haar bikini’s liggen in verschillende winkels op Curaçao.
Lees ook: VersLokaal introduceert nieuw horecaconcept in Hengelo
De Bijenkorf
Sayen is inmiddels terugverhuisd naar Nederland om haar merk te ‘professionaliseren’. „Ik heb nu bijvoorbeeld een branding agency in de arm genomen en een pasvormspecialist.” Alles in voorbereiding op haar presentatie aan de Nederlandse retail. „Superspannend! Ik begin bij boetiekjes en conceptstores, maar leveren aan een winkel als de Bijenkorf is mijn droom.”
Haar tweede collectie, die bestaat uit twee bikini’s en een badpak in verschillende prints, moet rond augustus klaar zijn. Het productieproces start dan in het najaar, zodat haar ontwerpen in het voorjaar van 2019 in de Nederlandse winkels liggen.
Lees ook: Deze zakenvrouwen gaan voor goud en bundelen hun succes
Trots
Sayen glimlacht als ze terugblikt op haar openbaring op het strand op Curaçao. Ze is trots op wat ze al heeft bereikt, maar tegelijkertijd kritisch op haar voortgang. „Ik sta nog maar aan het begin, ik ben er nog lang niet.” Maar dat ze eindelijk een doel voor ogen heeft, geeft rust. „Alle puzzelstukjes zijn op hun plaats gevallen.”
Ja, mijn bikini’s zijn met 110 euro misschien duurder dan gemiddeld, maar ik wil dat ze duurzaam en ethisch verantwoord zijn
Sayen Nijman, oprichter 22Paradise