Nieuws Regio

Sterren van de hemel koken op groene stroom

Biologisch eten, het wordt steeds gewoner. Ook als je uit eten gaat. Een chefkok van een succesvol duurzaam restaurant overweegt groene stroom te nemen.

De Ondernemer i.s.m. Nuon 1 december 2017

Baker delivers bread at lunchroom WEB

Want als je zorgvuldig je ingrediënten kiest, past groene stroom daar heel goed bij. Maar alleen als die stroom dan ook écht groen is. Begin dit jaar opent Tom zijn eigen restaurant. Hij heeft jaren hard gewerkt om, met succes, zijn Michelin-ster te behouden. Maar nu wil de ondernemende chefkok het anders gaan doen. Eerlijk en duurzaam koken. Laagdrempelig, betaalbaar en toch op ‘sterren-niveau’. Bovendien wil Tom zelf gaan ondernemen.

Groene stroom op het menu

Met de opening van zijn eerste restaurant krijgt Tom direct de nodige publiciteit: een chefkok die bewust zijn Michelin-ster inlevert. En overstapt op biologische menu’s, met groenten en kruiden veelal uit eigen kas. Seizoensgebonden. En wat hij zelf niet kweekt, haalt hij bij lokale leveranciers. Niet alleen de media, ook de gasten stromen toe.

Het valt de chefkok op dat het milieu veel van zijn klanten aan het hart gaat: ze vragen hem niet alleen naar de herkomst van zijn producten, maar sommigen vragen hem bijvoorbeeld ook of hij het restaurant en zijn kassen met groene energie verwarmt. Dat zet ‘m aan het denken. Groene stroom is natuurlijk wél zo verantwoord. Doet Nuon, zijn huidige energieleverancier, niet iets met windenergie?

Een garantie op groen

Hij belt ‘ns met de Ondernemersdesk van Nuon. Energie-adviseur Sanne legt hem uit hoe het zit met groene stroom van Nuon: die wordt in Nederland opgewekt met duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en water.

‘Maar groene stroom is toch niet altijd zo groen als ze zeggen? Daar wordt toch weleens mee gesjoemeld?’ vraagt Tom. Sanne beaamt dat. Veel energieleveranciers kopen bijvoorbeeld in Noorwegen Garanties van Oorsprong. Die garanderen dat de energie, opgewekt via Noorse waterkrachtcentrales, inderdaad groen is. Maar die Garanties zeggen niks over de stroom die wij in Nederland uit ons stopcontact krijgen.

Investeren

Daarom, legt Sanne uit, is het goed dat energieproducenten juist in Nederland investeren in nieuwe wind- en zonneparken. Dat zorgt voor een schonere leefomgeving. En dan weet je zeker dat er meer duurzaam opgewekte stroom op de markt komt, die echt groen is. Niet alleen goed voor ons, maar ook voor de volgende generaties.

Nuon is goed voor ruim 20% van alle windenergie die in Nederland wordt opgewekt. En dat percentage gaat de komende jaren verder omhoog, vertelt Sanne. Niet dat grijze stroom, zolang we duurzaam opgewekte energie nog niet goed kunnen opslaan, helemaal uit beeld verdwijnt: ook op windstille, bewolkte dagen - als windmolens en zonnepanelen vrijwel geen energie opleveren - wil niemand zonder energie zitten.

Goede bespaartips

Klanten die voor groene stroom kiezen, krijgen van Nuon een certificaat. Dat biedt de garantie dat de verbruikte groene stroom ook echt in Nederland is opgewekt. Uit duurzame productiebronnen, zoals wind. Zo kan Tom zijn gasten laten zien dat hij onderneemt met groene energie. De chefkok besluit de overstap naar groene stroom te maken. Sanne heeft aan een half woord genoeg en regelt de overstap. Ze geeft hem vervolgens nog een paar goede bespaartips. Zoals het isoleren van de koude leidingen van zijn koeling. En het plaatsen van energiezuinige ledlampen in de keuken.

Lees ook: Energieleverancier geeft bierbrouwer weer grip op cashflow

Deskundige tips Ondernemersdesk

Er zijn veel meer ondernemers zoals Tom die dubben over hun energieverbruik. Bij Nuon MKB kunnen ze terecht met al hun vragen. Op welke punten kan ik besparen op energieverbruik? Hoe stap ik over op groene stroom? Kan ik zelf bepalen wanneer ik mijn energie betaal?

Daarnaast hebben de energie-adviseurs van de Ondernemersdesk van Nuon nog veel meer tips. Bijvoorbeeld hoe milieuvriendelijk ondernemen voor fiscaal voordeel kan zorgen. Zo kunnen groene ondernemers gebruikmaken van de Energie Investeringsaftrek (EIA): daarbij mag je de kosten van investeringen in energiezuinige technieken en milieuvriendelijke oplossingen voor 58% aftrekken van de fiscale winst.

Meer weten over de groene stroom en bespaartips die Nuon ondernemers biedt?Ga naar www.nuon.nl/ondernemersdesk.

Klanten die voor groene stroom kiezen, krijgen van Nuon een certificaat