Nieuws Regio

Stralend bedrijfsresultaat

Wat hebben een bankfiliaal, kunstenaarswerkplaats en de stal van boer Frans met elkaar gemeen? Deze daken wekken lokaal energie op, voor de ondernemers zelf én hun omgeving. En dat is een win-winsituatie.

De Ondernemer i.s.m. Eneco 11 januari 2018

Enecoartikel3

Uit onderzoek van Markteffect blijkt dat maar liefst 94 procent van de ondervraagde ondernemers duurzaam ondernemen belangrijk vindt. Goed nieuws! Want, er komen steeds meer producten en initiatieven beschikbaar om die gedachte in praktijk te brengen. En rendabel te maken.

Een van die nieuwe oplossingen heet ZonneHub™: de overtreffende trap van zonnepanelen. Want liggen zonnepanelen doorgaans op individuele daken, voor ZonneHub geldt dat je juist samen sterk staat. Met ZonneHub bieden ondernemers het dak van hun bedrijfspand aan om energie op te wekken. Voor omwonenden én voor henzelf. Een staaltje collectief ondernemen in de wetenschap dat de zon voor niets op gaat. En dat de stap naar duurzaam ondernemen net zo weinig hoeft te kosten.

Met ZonneHub sla je als ondernemer verschillende vliegen in een klap:

  • Zonnepanelen op je dak, zonder zelf te hoeven investeren
  • Je benut loze dakruimte rendabel en duurzaam
  • Je bouwt een band op met je omgeving en plaatselijke klanten
  • Geen gedoe: Eneco neemt al het regelwerk uit handen en zorgt voor installatie en onderhoud
  • Bovendien ontvang je als ondernemer 5 procent van de geplaatste zonnepanelen gratis voor eigen gebruik

ZonneHub is een gloednieuw initiatief van Eneco. Het Rabobankfiliaal in Etten-Leur had vorig jaar de primeur. Daar wekken inmiddels 170 panelen stroom op voor omwonenden en klanten van Rabobank. De tweede ZonneHub – met maar liefst 228 panelen – wordt dit voorjaar aangesloten in het Zuid-Hollandse Schelluinen, op het boerenerf van Frans Kruis. "Dan heb ik evenveel zonnepanelen als koeien", aldus boer Frans.

Frans, waarom stel jij jouw dak beschikbaar voor ZonneHub?
"Ik nam het bedrijf niet zo lang geleden over van mijn ouders. Drie jaar geleden heb ik een compleet nieuwe stal laten bouwen. Geld voor nóg een grote investering heb ik niet. Dat maakt ZonneHub een goede optie. Het dak ligt er nu eenmaal toch en het is hartstikke mooi als een ander daar ook gebruik van kan maken. Dat ik niet zelf zonnepanelen plaats, maar het via ZonneHub laat lopen, scheelt ook enorm in het papierwerk. Bijvoorbeeld met de Belastingdienst, maar ook qua onderhoud, want dat wordt allemaal verzorgd. In de agrarische wereld wordt veel gesproken over het ter beschikking stellen van je land voor zonnepanelen. Persoonlijk vind ik dat foeilelijk, zo'n polder vol panelen. En ook onnodig: er is zoveel onbenut dak in Nederland. Zonde!"

Hoe hoorde je over dit initiatief?
"Wij waren met het hele gezin uitgenodigd voor een Enecodag voor zakelijke klanten in Blijdorp, een leuk uitje. Ik had iemand geregeld die het melken voor een keer van me overnam en vervolgens togen wij met onze vijf kinderen naar de dierentuin. Daar stonden ook stands met allerlei slimme oplossingen, zoals de Toon thermostaat, maar ook een over ZonneHub. Daar wierp ik een balletje op: 'ik heb wel een dak te huur'. 'Nou', was het antwoord, 'we hebben net twee weken geleden dit nieuwe initiatief in de markt gezet'. Ik heb mijn naam en e-mailadres achtergelaten en zo is het balletje gaan rollen."

Wat betekent het voor jouw bedrijf?
"Ik merk dat het goed is voor de uitstraling. Ik word wel eens spontaan aangesproken door dorpsbewoners, die enthousiast vertellen 'ik heb straks een paar panelen op jouw dak liggen'. Na een interview in de plaatselijke krant kreeg ik veel reacties, daarna begon het aantal deelnemers ook te stijgen. Het is toch een kwestie van het eerste schaap dat over de dam moet. Daarnaast zie ik het ook als een verantwoordelijkheid. De landbouw neemt behoorlijk veel gebruiksruimte in Nederland in. Dat ik op deze manier iets terug kan doen, is zeer welkom. Bovendien kost het me niets en krijg ik in ruil twaalf panelen voor eigen gebruik. Het past natuurlijk ook mooi bij het bedrijf. Ik ben de vierde generatie boer, dat is al een staaltje duurzaamheid op zich. Daarbij, respectvol omgaan met de natuur is in ons vak besloten. In de landbouw gaan we niet voor de hoogste winst, maar voor winst op de lange termijn. Die duurzaamheidsles is me met de paplepel ingegoten. En ja hoor, er komt straks ook een vijfde generatie hier."

Meer weten over dit bijzondere initiatief of zelf een dak in de aanbieding? Kijk dan op www.zonnehub.nl/dak