Ontwikkelingen op het gebied van ICT, robotisering, automatisering en globalisering stellen nieuwe eisen aan werknemers en het middelbaar beroepsonderwijs. Enkele jaren terug riep de Tweede Kamer toenmalig minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, op tot het flexibeler maken van het mbo. Met als doel studenten opleiden voor een baan die nog niet bestaat.
Nauwe samenwerking
Een uitdaging die ROC West-Brabant met beide handen heeft aangegrepen. De onderwijsinstelling werkt steeds nauwer samen met het bedrijfsleven. Zo sleutelen studenten autotechniek aan de nieuwste hybride motoren. En onderhouden de horeca-docenten van de Zoomvliet Hotelschool nauwe banden met de horeca.
Lees ook: Jong talent moet BV Zeeland opstuwen
Grote vraag
Die verbinding is nodig, zegt Coert van den Maagdenberg, afdelingsmanager van de Zoomvliet Hotelschool in Bergen op Zoom. Zowel in het toerisme, de zorg als in de techniek is de vraag naar personeel groot. ,,Onze studenten worden nog net niet weggekaapt voordat ze een diploma op zak hebben", zegt Van den Maagdenberg.
Hij merkt dat de toeristische sector steeds meer druk uitoefent. Een logisch gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt. In het voorjaar en de zomermaanden komt de horeca aan de kust handen te kort. Koks, medewerkers in de bediening, gastdames en -heren, ze zijn nauwelijks te vinden. Alleen de vacaturebank van Zeelandnet telt ruim driehonderd horecavacatures. Dan moet het seizoen nog beginnen.
De Zoomvliet Hotelschool biedt onderwijs aan zo'n 400 studenten, 70 procent afkomstig uit Zeeland. De jongens en meisjes volgen opleidingen tot kok, horecaondernemer of voor functies in de toeristische sector. Populaire beroepen. Ook buiten deze sectoren. ,,Studenten met een hotelschool-achtergrond zijn gewild", zegt Van den Maagdenberg. ,,Die weten wat gastvrijheid inhoudt. In het bank- en verzekeringswezen is dat een pre."
Vernieuwing
Hoewel het het ROC West-Brabant lukt steeds meer jongeren te interesseren voor een horeca-opleiding, kan het onderwijs de gaten die pensionado's de komende jaren achterlaten, niet allemaal vullen. Een kant-en-klare oplossing heeft Van den Maagdenberg niet. Wel werkt hij, binnen de opleiding, constant aan vernieuwing. Zoals het inrichten van een eetcafé, dat nu kantine is. ,,Lunchrooms schieten als paddenstoelen uit de grond. Die trends moet je volgen."
Techneuten
Anderhalve kilometer verderop, bij het Markiezaat College, is de situatie niet anders. Ook daar krijgen jongeren in het derde jaar al een vast contract aangeboden. De leerlingen, veel jongens en steeds meer meiden, volgen opleidingen als installatie- en elektrotechniek, logistiek, procestechniek, vliegtuigtechniek, bouw en vormgeving.
Met de populariteit van de opleidingen zit het wel goed, weet afdelingsmanager Wim Appels. ,,Steeds meer jongeren kiezen voor techniek. Ze weten dat daar de toekomst zit. En werkgelegenheid is er volop. Techneuten, daar staat het bedrijfsleven om te springen." De school werkt veel samen met bedrijven uit de regio. ,,We proberen onze lespakketten zoveel mogelijk af te stemmen op de praktijk. Zodat een student luchtvaarttechniek een onderwerp als hydrauliek ook toe kan passen in de industrie."
Verbetering ziet Appels nog wel. Vooral met het midden- en kleinbedrijf. ,,Nu investeren in een samenwerking met het onderwijs betaalt zich op een later moment dubbel en dwars terug in voldoende nieuwe medewerkers."
Pendeldienst voor Zeeuwse studenten Truck Academy
Brancheorganisatie BOVAG wil een pendeldienst opzetten voor Zeeuwse studenten die willen studeren aan de Truck Academy in Breda. Dat zegt John Kerstens, afdelingsmanager van het Radius College in Breda. De nieuwe Truck Academy gaat vrachtwagenmonteurs opleiden. Volgens Kerstens hebben Zeeuwse bedrijven gevraagd om een pendeldienst voor Zeeuwse studenten. ,,Bedrijven schreeuwen om goed vakpersoneel, en wij hebben voldoende studenten nodig op de nieuwe opleiding", zegt Kerstens.