Nieuws Regio

Verliefd op robots in 2040

Maarten Steinbuch van de Technische Universiteit Eindhoven blikt een generatie vooruit naar een tijd waarin robots en kunstmatige intelligentie de standaard zijn. Maar de robotisering brengt ook moeilijke vragen met zich mee.

Maarten Steinbuch 21 maart 2017

Robot 23

Over een generatie ziet de wereld er anders uit. Als onze kinderen onze leeftijd hebben, leven we in 2040. Stel je eens voor: de smartphones (als die nog bestaan) zijn dan zo slim als alle mensen bij elkaar, het is inmiddels verboden om zelf je auto te besturen, de eerste proeven zijn gelukt om mensen onsterfelijk te maken, en je kunt je hersenen draadloos met de cloud verbinden, waardoor je ongelofelijk creatief kunt zijn. Als robots overal voor en bij worden gebruikt, wat is dan de menselijke maat?

Lees ook: Werkgevers willen liever mensen dan meer robots

Kunstmatige intelligentie

Kinderen vragen mij weleens na een robotcollege: kan een robot verliefd worden? Tot nu toe antwoord ik altijd dat een mens wel verliefd kan worden op een robot en dat een robot wel net kan doen alsof, maar nooit zelf echt kan 'voelen'. Weet ik dat wel zeker? Hoe ontwikkelt zich de kunstmatige intelligentie nu daarin vele honderden miljoenen dollars geïnvesteerd worden, en bijvoorbeeld autonome auto's zelf gaan leren? Hoe gaat de bestuurder hiermee om? En daarmee zijn we weer bij 2040. De nieuwe generatie zal veel moeilijke vragen moeten beantwoorden zoals: wat doen we met conflicten in de wereld als er autonome oorlogrobots zijn, wat doe je als je altijd gezond kunt blijven en toch niet onsterfelijk wilt zijn?