Advertorial van BEEQUIP

Advertorial Regio

Waarom lease werkt als business versneller

Als je een gapend groot gat ziet in een groeiende markt, dan wil je er snel op inspringen. Daar heb je geld voor nodig. Ziet geen bank jou als starter zitten, dan zijn er gelukkig alternatieve vormen van financiering. Leasemaatschappij BEEQUIP helpt je uit de brand als je zwaar materieel nodig hebt. Installatiebureau Imcoda heeft daardoor een vliegende start kunnen maken.

De Ondernemer 17 januari 2019

IMCODA Brenda van Huuksloot

Techniek is allang niet meer voorbehouden aan mannen. Brenda van Huuksloot, mede-oprichter en eigenaar van allround installatieburau Imcoda is daar het levende bewijs van, net als Kim Cranen, één van de twee andere partners bij het groene installatiebureau. De derde partner Marco Schouwenaars is het technisch geweten bij Imcoda.

Imcoda verricht alle mogelijke installatiewerkzaamheden voor het kleinbedrijf en particulieren. De basis is elektrawerk maar Imcoda levert en plaatst ook warmtepompen, zonnepanelen, meterkasten en beveiligingssystemen. “De vraag naar duurzaamheidstoepassingen is enorm terwijl goede kennis en menskracht schaars is. Wij zijn met vier medewerkers en een groot netwerk van ZZP-ers, zodat we ook de grotere en meer kennisintensieve klussen aankunnen,” zegt Van Huuksloot.

Eerste grote klus

Een van die grotere klussen, en tegelijk de eerste in het bestaan van het jonge bedrijf, is het vol leggen van het tribunedak van Hockey Club Den Bosch met 120 zonnepanelen en alle installatiewerkzaamheden daaromheen. Een droom van een opdracht voor een startend bedrijf. “Wij zijn in de zomer van 2017 begonnen met Imcoda. We moesten gelijk aanzienlijk investeren in mensen, middelen, auto’s, opleidingen en huisvesting. Je eerste jaar is al een grote struggle” zegt Van Huuksloot. “Aankloppen bij de bank heeft geen zin. Je hebt nul kredietwaardigheid. De reguliere banken wijzen alles af.”

Lees ook: Zo haal jij cash geld uit de waarde van apparaten en machines

Geen geld

Bij het plaatsen van zonnepanelen is veiligheid uitermate belangrijk. Je hebt liftsystemen en steigers nodig om met materiaal en al op het dak te komen. “Voor het zelf aanschaffen hadden we geen geld. Huren kan wel, maar het is erg duur. Bovendien moet je een stevige borgsom meebrengen. Je krijgt vaak net niet wat je nodig hebt en je moet er op tijd mee klaar zijn want de volgende huurder staat te wachten. Terwijl buitenklussen soms uitlopen, bijvoorbeeld als het weer tegenzit.”

Via een adviseur (Peter Bisdom van Hoogwerkadvies) kwam Van Huuksloot op het spoor van BEEQUIP, leasemaatschappij voor gebruikt en nieuw groot materieel. Van laddersystemen en heftrucks tot duwbakken en enorme kranen. De spullen die Imcoda nodig had, ladderliften en steigermateriaal, hadden een aanschafwaarde van ongeveer 20 duizend euro.

Lees ook: Zo financier jij je groeiambities

Van Huuksloot: “Het was met BEEQUIP snel geregeld. Ik kreeg een goed voorstel op basis van de aanschaf van nieuw, gekeurd materieel dat na vijf jaar ons eigendom wordt. En dat voor een maandbedrag waar ik maar 2 of 3 dagen een steigerlift voor kan huren. BEEQUIP kijkt naar de kolommenbalans, waar al je in- en uitgaven opstaan, om te zien of je draait en goede omzetten maakt. En het materieel is tegelijk het onderpand. Voor een klein, startend bedrijf is deze mogelijkheid superbelangrijk. Het kunnen aanschaffen van nieuw materieel heeft ons geholpen om het eerste jaar al winst te maken. Bovendien versterkt het je kwaliteitsimago als je met nieuwe spullen werkt.”

Anders kijken

Job Maliepaard, Sales Officer BEEQUIP legt uit hoe werkt. “Wij vinden dat financiering van materieel bijna altijd mogelijk moet zijn. Daarom kijken wij verder dan bedrijfscijfers, door eerst de waarde van het materieel en bijbehorende kasstromen te beoordelen. Onze specialisten kennen het materieel waar je mee werkt. We bekijken hoe je het wilt gebruiken en wat dat betekent voor de waarde ervan. Daar baseren wij de lease-offerte op, niet op de jaarcijfers van de afgelopen jaren. Want die zijn er vaak niet, zoals bij Imcoda.” Overigens kan een ondernemer ook gebruikt materieel leasen of werkkapitaal vrij maken via sale & lease back van eigen spullen.

BEEQUIP is een initiatief van een aantal spelers uit de leasing- en equipmentwereld. Een groot deel van de groei van de financier wordt gerealiseerd in het MKB-segment. De gemiddelde leasewaarde is ongeveer 70 duizend euro. “Ondernemers kunnen hun werkkapitaal op peil houden door te leasen en tegelijkertijd materieel in huis halen dat ze anders niet kunnen bekostigen. Leasen is veel goedkoper dan huren, mede omdat de rente erg laag is. Die staat vast gedurende de hele looptijd. En bij financial lease ben je aan het einde van de rit de eigenaar van het materiaal. Je voegt dan waarde toe aan je onderneming.”

En Imcoda? Van Huuksloot: “Onze orderportefeuille ziet er goed uit. Met ingang van maart wordt het extra druk met werkzaamheden buiten, dus dan hebben we onze lift en steigers extra hard nodig. We willen nu groeien in bemensing. Dat is de volgende uitdaging.”

Het kunnen leasen van nieuw materieel heeft ons geholpen om het eerste jaar al winst te maken

Brenda van Huuksloot, mede-oprichter en eigenaar van installatiebureau Imcoda