Nieuws Regio
Wat ondernemers kunnen leren van familiebedrijven
Familiebedrijven doen het vaak opvallend goed. Hoe komt dat? Wat kunnen andere ondernemers ervan leren? Boris Jonkers (directeur van De Familiebedrijven Adviesgroep) zet het op een rijtje.

Omdat familiebedrijven een veel langere horizon hebben, maken ze andere sociaal-economische keuzes en hebben ze een ander investeringsbeleid. Ze zien hun bedrijf als een boom die vruchten geeft. Wat doen ze anders?
1. Ze hechten sterk aan loyaliteit, niet alleen van klanten, maar ook van werknemers en leveranciers. Ze vervullen een plaats in de lokale samenleving.
2. Familiebedrijven, die uiteraard ook rendement moeten maken, sturen op continuïteit. Een bedrijf met externe aandeelhouders zal een investering binnen drie tot vijf jaar willen terugverdienen. En wie een klapper hoopt te maken om zijn bedrijf daarna te verkopen, wil dat ook. Familiebedrijven daarentegen investeren ook rustig als het geld pas na tien jaar wordt terugverdiend. Als het een keertje slecht gaat, gaan ze niet direct in personeelskosten snijden, maar nemen ze hun verlies. Daardoor trekken ze doorgaans meer kwaliteit aan. Dit heeft tot gevolg dat ze na een crisis sneller uit de startblokken komen.
3. Familiebedrijven hebben ook vaak een sterk netwerk van klanten en leveranciers opgebouwd. Hun belangen zijn in balans met die van het bedrijf. Er wordt niet met het mes tussen de tanden onderhandeld, waardoor partijen bereid zijn iets voor elkaar te doen en klanten niet snel weglopen. Dat heeft een enorme waarde, al is die niet makkelijk in cijfers uit te drukken.
4. De oprichters van familiebedrijven doen meer dan nodig is om hun doelen te halen en beschikken over een groot uithoudings-vermogen. Ze kunnen ook meer omdat de hele familie meehelpt als het nodig is. Er werken twee systemen mee, het bedrijf en de familie. Op termijn is geld niet meer het belangrijkste, maar het voortbestaan van het bedrijf.
Leren van anderen
Een nadeel is dat het bedrijf te veel onderdeel van hun identiteit wordt, dat ze terugschrikken voor grote veranderingen en dat ze vaak moeite hebben om hard in te grijpen als het nodig is. Op dit gebied kunnen familiebedrijven dus ook nog wat leren van andere ondernemers.