Nieuws Regio
Wat zijn de risico’s van de nieuwe Wet DBA?
Ben je freelancer, ZZP’er, of ben je zelf opdrachtgever? Dan is het aan te raden om samen om de tafel te gaan zitten en met elkaar af te stemmen welke afspraken jullie willen maken, want binnenkort is de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) niet meer geldig.

Op 1 mei van dit jaar treedt de nieuwe Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) in werking. De Schipper Groep heeft hulpmiddelen ontwikkeld om risico’s op dit gebied in kaart te brengen en te beperken. Daarnaast houden zij ondernemers en zzp’ers actief op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Bij de Schipper Groep nemen onder anderen belastingadviseur Sebastian van Wijk en juriste arbeidsrecht Liesbeth Mijnsbergen graag de tijd om één en ander uit te leggen.
“Door de VAR-beschikking voelde de opdrachtgever zich aardig gedekt; geen aansprakelijkheid en geen verantwoordelijkheid. Althans zo leek het”, legt Sebastian van Wijk uit. Maar het gemak waarmee een VAR-beschikking kan worden aangevraagd, is tegelijkertijd de reden waarom hij vandaag de dag niet meer volstaat.
“Toen het slecht ging met de bedrijven was het een redmiddel om afscheid te nemen van werknemers en ze in te huren als zzp’er. Daardoor liep je als opdrachtgever veel minder risico’s. Maar de enorme toename van het aantal zzp’ers was voor de overheid aanleiding om zichzelf eens achter de oren te krabben. Zijn dit allemaal echte zelfstandigen of is er in veel gevallen sprake van een zogeheten ‘schijnzelfstandigheid’? Er moet een nieuw systeem komen dat beter controleerbaar en beter toetsbaar is. Dat is de nieuwe Wet DBA waarin de verantwoordelijkheid duidelijk meer bij de opdrachtgever ligt.”
Lees verder onder de foto met Sebastian van Wijk.
“Je moet de situatie echt goed onder de loep nemen”, adviseert Liesbeth Mijnsbergen. “Is degene die jij inhuurt wel een echte zzp’er of is er sprake van schijnzelfstandigheid? Je kunt het allemaal nog zo mooi op papier hebben gezet, maar het is toch de praktijk die telt.” Wanneer de praktijk een dienstverband laat zien, lopen opdrachtgevers het risico op een naheffing met een boete en moeten zij misschien wel een transitievergoeding betalen. “Ga met elkaar rond de tafel zitten om afspraken te maken, er staan modelcontracten op de website van de Belastingdienst, maar je kunt ook zelf een contract opstellen en ter goedkeuring voorleggen aan de fiscus”, adviseert Van Wijk. “Beide partijen willen immers een win-winsituatie.”
Meer weten? Ga naar SchipperGroep en abonneer je op de gratis tweewekelijkse nieuwsbrief voor zzp’ers en opdrachtgevers.
Schipper Accountants BV 010-48 00 155 info@schippergroep.nl www.SchipperGroep.nl.