Nieuws Regio

‘Nog een werf’: hoe een Belgische bouwer Nederland verovert

Cultuurverschillen tussen België en Nederland. Iedereen kan er wel een paar bedenken, maar het verschil dat het grootste Belgische bouwbedrijf, de Willy Naessens Group, noemt, is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk: ‘De Nederlandse bouw kiest staal, wij beton’.

Tekst en fotografie: Mark Litjens 25 juni 2019

Suzan Dorgelo Willy Naessens

Sinds 2015 brengt de Willy Naessens Group Nederlanders de liefde voor beton bij. Het grootste Belgische bouwbedrijf verovert vanuit Brabant de Nederlandse markt: steeds vaker zie je de blauw-rode tekst ‘Nog een Werf’ langs de snelwegen. Op locaties die geschikt zijn voor enorme panden, de specialiteit van Willy Naessens.

Efficiency en flexibiliteit erg belangrijk

,,Die vallen het meest op”, legt Suzan Dorgelo, marketing manager bij Willy Naessens Nederland, graag uit. ,,We bouwen ook kleiner hoor. Kantoorgebouwen, mkb-panden, het is juist de diversiteit die wij graag hebben. Dat betekent voor ons continuïteit. Ze zijn het smeermiddel. Als onze montageploeg even stil komt te staan bij een groot project, dan kunnen ze op één van de andere locaties verder. Zelfs in België als dat zo uitkomt. Efficiency en flexibiliteit zijn erg belangrijk voor ons.”

Efficiency en flexibiliteit wordt overigens zeer ver doorgevoerd bij de bouwer. Waar mogelijk komt alles uit eigen huis. Eigen beton-, aluminium- en staalfabrieken, eigen logistiek apparaat, eigen servicedienst, researchcentra, architecten, dakbedekkingbedrijf, kranen, heimachines, vrachtwagens, het staat allemaal op naam van de Group en dat is niet zomaar. Daar zit een groter plan achter, zegt Dorgelo: ,,Ons geheim is de zogenaamde verticale integratie: wij beheren het hele bouwproces van begin tot eind. Van zand en grind tot en met de vloerbedekking en service achteraf, indien gewenst. Je koopt als het ware alles bij de bron.”

Slim vanaf het begin

Daarbij komt nog een term om de hoek kijken: ‘Slim vanaf het begin’. ,,Wij werken het meest efficiënt als een klant ons vanaf het allereerste begin bij de plannen betrekt. Zeker in Nederland. Nu komt het nogal eens voor dat we een uitgewerkte bouwtekening krijgen waar alle constructies in staal zijn uitgevoerd. Dat moeten wij dan vertalen naar beton. Dat is zonde van tijd en geld en is onnodig als we er meteen bij zijn.”

Dat een klant bij Willy Naessens aanklopt, heeft behalve met de bijzondere werkwijze van het bedrijf en het ‘Slim vanaf het begin’-concept, onder andere ook te maken met de belangrijke voordelen van beton: ,,Beton is van nature brandveilig. Daarnaast spreekt het duurzame effect van beton aan: veel beton zorgt voor een constante temperatuur. Dat scheelt energie. Wij bouwen tenslotte met onze achterkleinkinderen in het achterhoofd”, vertelt de marketing manager.

Eigen betonconcept

Naast het duurzame karakter van beton speelt het bouwmateriaal nog een andere belangrijke rol bij de overweging om voor de Belgische bouwer te kiezen: ,,Omdat wij bouwen met een eigen betonconcept waarbij wij alles in eigen hand houden, kunnen wij al in een vroeg stadium een nauwkeurige kostenraming afgeven en – wat zo mogelijk nog belangrijker is – een solide planning. Wij weten exact wanneer de betonnen constructies en bijvoorbeeld de aluminium raamkozijnen uit onze fabrieken rollen. Dan staat ons transport meteen klaar om het naar de werf te brengen. Misschien dat het weer ooit roet in het eten gooit, maar verder werken wij op deze manier heel snel en op schema. Daarvan zijn onze ketenpartners, die verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld installatietechniek, eveneens doordrongen. Ook zij zijn er op het juiste moment”, belooft Dorgelo.

Lees ook: Deze multinational bouwt al zestig jaar met 'goesting'

De budget- en planningszekerheid, de verticale integratie en het ‘slim vanaf het begin’, legt de bouwer geen windeieren. ,,We groeien erg hard in Nederland. De economie zit mee, maar ook onze aanpak wordt gewaardeerd. Alleen al omdat wij door de verticale integratie erg concurrerend zijn, maar ook omdat ons ‘betondenken’ uniek is in Nederland,valt er hier gelukkig nog veel te veroveren. Daar helpt bij dat wij werken volgens de BREAAM-methode, waarbij duurzaamheid voorop staat.''

Vestigingen Willy Naessens in Nederland en Frankrijk

,,Een voorbeeld? Wij houden bij de bouw al rekening met de draagkracht van het dak, mocht de klant in een later stadium zonnepanelen overwegen. We bewegen op alle vlakken met onze klanten mee. Dat hebben we altijd al gedaan en dat blijven wij doen. Het brengt ons letterlijk over de grens, omdat onze klanten ons vragen om te bouwen wanneer die klant een vestiging in het buitenland wil realiseren. Zo hebben we behalve het hoofdkantoor in België vestigingen in Nederland en Frankrijk en zijn we op dit moment aan het bouwen in Denemarken, Roemenië en Luxemburg. Het rood/blauw verspreid zich over Europa”, zo luidt het slotwoord van Dorgelo.

De Willy Naessens Group is een speler van formaat: 1.850 werknemers en een gecumuleerde jaaromzet van 503 miljoen euro, afkomstig van achtduizend realisaties op acht miljoen vierkante meter grond in de verschillende Europese landen. Daarnaast is het bedrijf actief in de voedings- en vleesindustrie en bedient het in deze sector 2.400 klanten. Diversificatie is een van de belangrijkste pijlers van het bedrijf, net zoals menselijk kapitaal.

Ons ‘betondenken’ is uniek in Nederland

Suzan Dorgelo, Willy Naessens Group