Nieuws Regio
Zo waait de wind in ondernemersland
Er waait een groene wind over het Nederlandse ondernemerslandschap. Het leeuwendeel van de ondernemers heeft namelijk duurzaam ondernemen hoog op de agenda staan. Een van de meest groene manieren waarmee dat kan, is met windenergie. Mooi meegenomen dus, dat het veel en hard waait in ons kikkerlandje.

Windmolens zijn weer helemaal terug van weggeweest. In de vroege middeleeuwen waren we al hét land van de windmolen, alleen leveren de molens van onze tijd geen gemalen meel, maar keiharde kilowatturen. De windturbine lijkt nieuwerwets, maar stiekem dateert het eerste exemplaar al uit 1888. Dat model zou nu weinig zoden aan dijk zetten, want het wekte slechts elektriciteit op voor 350 lampen. Tegenwoordig levert een windmolen uiteraard heel wat meer power: genoeg voor zo'n 3000 huishoudens. Een trend in de zakelijke sector is dat men daar graag letterlijk en figuurlijk de wind in de zeilen wil voelen. De overstap naar windenergie levert onder meer de volgende voordelen op:
- Ondernemers zorgen voor meer vergroening, dankzij de overstap op windenergie
- Windenergie is beschikbaar voor zowel grote partijen als kleine bedrijven
- Afname van windenergie kan bijdragen aan een hogere positie op de CO2-prestatieladder
- Zekerheid door een vast stroomtarief
- Ook het woon-werkverkeer kan volledig groen: sinds 1 januari rijden álle treinen in ons land (als eerste ter wereld!) 100% op windstroom
- Duurzaam ondernemen versterkt het imago
Op dit moment genereert windenergie zo'n zes procent van de Nederlandse energiebehoefte. Denemarken en Schotland bewijzen dat het veel beter kan. Die draaien op windrijke dagen namelijk volledig zelfvoorzienend. Nederland lijkt met zijn ligging aan zee en al dat vlakke land ook geschapen voor windenergie. In potentie zou in 2030 de wind tot wel 70% van de totale Nederlandse energievraag voor haar rekening kunnen nemen. Dus genoeg werk aan de winkel voor windspecialist Anne Melchers, ontwikkelaar Wind op Land bij Eneco, die drie ontwikkelingen op haar duurzame werkveld schetst.
#1 Windmolens staan soms stil. De techniek niet.
Windturbines staan (uiteraard) op non-actief als het windstil is, maar óók als het stormt - in verband met veiligheid. De techniek staat echter nooit stil. Anne Melchers: "De eerste windturbines in Nederland stammen uit de jaren 70. Die zijn praktisch bejaard. In die tijd was een windmolen 15 meter hoog, de modellen van vandaag de dag kunnen met gemak 150 meter hoog worden. Ook de grootte van de rotor groeide enorm en dat betekent dat je op dezelfde plek nu veel meer energie kunt opwekken. Hoe groot turbines in de toekomst kunnen worden? Niemand die het weet. Maar wél dat we blijven innoveren. Er zijn bijvoorbeeld ook windturbines in de vorm van vliegers ontwikkeld, die heel hoog in de lucht energie opwekken." Bijkomend voordeel van windenergie is dat het als uiterst innovatieve technologie tegelijkertijd onze kenniseconomie versterkt.
#2 Eigen oogst is het lekkerst
Steeds meer consumenten en bedrijven willen transparantie en inzicht in waar de groene stroom zijn oorsprong vindt. Met Eneco HollandseWind® ben je er zeker van dat het in eigen land is opgewekt. Anne: "Dat is goed voor het Nederlandse klimaat. Als een windturbine draait, kan een kolencentrale minder hard draaien en komt er minder vervuiling in de lucht. We zien dat er behoefte is aan meer windparken om de energietransitie te stimuleren. Grote bedrijven als Schiphol en Google vragen ons expliciet om als eerste de stroom uit een nieuw gebouwd windpark af te nemen. Er zijn ook partijen die eigenaar willen zijn van een windpark. Wie investeert in een windpark, krijgt daar een stuk stabiliteit voor terug, want je weet dat de komende vijftien jaar de energieprijs niet gaat stijgen. Google en Fuji Film zijn aansprekende en grote partners, maar bij kleinere partijen proeven we ook interesse om deel uit te maken van de ontwikkeling in eigen regio. Een mooi voorbeeld is het Amsterdamse E-Harbour, een jachthaven voor elektrische vaartuigen. Zij wilden een windmolen zo dichtbij als mogelijk en dat was er een van ons, in Heerhugowaard." Bijkomend voordeel is dat als je als ondernemer kunt aantonen waar jouw duurzame stroom vandaan komt, dat het ‘t bedrijfsimago ten goede komt.
#3 De groeipotentie is enorm
"Eneco heeft momenteel 363 windmolens op land en 103 windmolens op zee. Samen is dat goed voor de opwek van ruim 1000 MWh. Hoeveel dat is? Genoeg om jaarlijks ruim 900.000 huishoudens van groene stroom te voorzien - bijvoorbeeld Groningen, Friesland én Drenthe. De komende jaren verwacht ik dat er veel nieuwe windmolens bij komen. Dat móet ook, want de overheid heeft als doelstelling om in 2020 6000 MWh windenergie op land op te wekken."
Wind van om de hoek
Duurzaam ondernemen kan een mooie combinatie zijn van gezond verstand én zakelijk inzicht. Bedrijven die te boek staan als 'groene ondernemers' zijn succesvoller in de werving en het behoud van klanten. Denk maar eens aan offertes en aanbestedingen, waarbij een goede positie op de CO2-prestatieladder steeds belangrijker wordt. Een eenvoudige wijze om daar een paar treden te stijgen, is via ‘Eneco HollandseWind® uit…'. Sterker nog: daarmee scoor je direct maximaal in de categorie ‘Elektriciteit’. Het unieke aan HollandseWind uit… is dat je zelf kiest welk dichtstbijzijnde windpark van Eneco de stroom levert. Daar hoort uiteraard een officiële Verklaring van Herkomst bij, ook te gebruiken in het jaarverslag. Met deze energievorm werk je concreet aan een mvo-doelstelling. Door betrokkenheid in een duurzaam project versterk je je imago. Daarnaast wordt een aantal communicatiemiddelen aangereikt waarmee je de groene keuze voor HollandseWind goed kunt uitdragen naar de hele wereld, en in het bijzonder naar regionale stakeholders.
Er zijn bijvoorbeeld ook windturbines in de vorm van vliegers ontwikkeld, die heel hoog in de lucht energie opwekken