Retail

Diepvriesproducten niet sexy? Floris en Jules (24) willen beweging starten met Way to Cool

 
De twee oprichters van Way to Cool, Floris van Wijngaarden en Jules de Jong (l). Foto’s: Way to Cool
De twee oprichters van Way to Cool, Floris van Wijngaarden en Jules de Jong (l). Foto’s: Way to Cool
 
Geschreven door:
Leestijd 6 minuten

De derde lade in de diepvries moet worden ingeruimd voor de producten van Way to Cool, maar liefst meer laden. De ambitie van de ondernemers Floris van Wijngaarden en Jules de Jong is wat ze zelf noemen, rigoureus. De twee willen namelijk van het weinig sexy diepvriesproduct een movement maken. ‘We streven erna om de consument bewuster om te laten gaan me hun diepvriezer.’

Lees verder onder de advertentie

Het begon voor Floris van Wijngaarden (24) in het bedrijf van zijn vader. De 52-jarige Jurgen van Wijngaarden runt al een kwart eeuw vanuit Utrecht zijn cateringbedrijf Vineyard. ,,Jurgen zag tijdens de coronapandemie de kans om de personeelsmaaltijden te verbeteren. Hij betrok mij daarbij en samen zijn we het verder gaan ontwikkelen”, vertelt Floris op het hoofdkantoor van Way to Cool in Utrecht, waar ook de diepvriesloods staat. ,,Aan het einde van de lockdown is mijn vader weer verder gegaan met zijn cateringactiviteiten. Ik dacht: ‘dat laat ik niet liggen!’. Samen met Jules (24), we hebben samen de hotelschool in Leeuwarden gedaan, heb ik het opgepakt en zijn het verder gaan ontwikkelen. Via de webshop verkopen we nu zo’n zestig diepvriesproducten.”

Vader Jurgen is niet alleen een belangrijke steun en toeverlaat van de twee ondernemers. Zijn bedrijf Vineyard is ook de financier van Way To Cool. ,,Op dit moment hebben we geen andere investeerders”, gaat Floris verder. ,,Op termijn hebben we wel andere financiers nodig om onze ambities te realiseren. We staan er voor open, maar het ligt eraan hoe de markt zich gaat ontwikkelen.”

Lees ook: The Cool Market brengt gerechten Michelinrestaurants bij consument thuis

Lees verder onder de advertentie

Waar begin je aan, zullen vast veel vrienden van de twee hebben gezegd. Floris is er niet bang voor om het diepvriesconcept op te pakken dat in coronatijd in de steigers is gezet. ,,Mijn drive? Ik vind het van jongs af aan al heel tof om een merk te bouwen en te ondernemen. Vanuit mijn horeca-achtergrond heb ik veel kennis over eten vergaard. Ik heb altijd al vertrouwen gehad in vriezen, vanwege houdbaarheid en kwaliteit. Nu zit er wel degelijk een uitdaging in om een diepvrieswinkel neer te zetten, naast al het andere online aanbod. Maar we geloven erin dat onze generatie vriesproducten zullen gaan omarmen!”

Hij stopt even. Het gesleur van groenten over de wereld zit hem en Jules duidelijk dwars. ,,We kunnen niet producten uit andere landen blijven importeren, omdat ze in Nederland niet te verkrijgen zijn om ze dan vervolgens hier vers te verkopen. Het is veel duurzamer om Nederlandse producten tijdens de oogst, in te vriezen, zodat we deze het hele jaar door vers kunnen eten! Jules gaat heel Nederland door om bedrijven te vinden die verantwoord telen en het gelijk ook invriezen. Uiteindelijk willen wij de Nederlandse blauwe bes in het seizoen inkopen en invriezen. Op deze manier kunnen we de bessen uit Zuid-Afrika lekker daar laten.”

Als iets niet sexy is, zijn het wel diepvriesproducten. Jullie dachten: No Guts No Glory?

Floris zegt stoïcijns: “Niet sexy? Straks kan je met Kerst drie dagen lang culinair koken zonder al te veel moeite, met de beste producten, alles ready to (h)eat!”

Lees verder onder de advertentie

Floris en Jules keken naar soortgelijke vriesbedrijven. ,,In het buitenland zijn er een paar diepvriesformules die heel succesvol zijn, vooral in Frankrijk en Zweden. De Franse consument gaat op zaterdagochtend naar een Carrefour of een Picard om uit het diepvriesschap croissants, baguettes en een mooi stukje vlees te halen, om dat vervolgens thuis in de diepvries voor langere periode te bewaren. De consument hoeft dan niet elke dag boodschappen te doen. Natuurlijk zijn deze landen dunner bevolkt. Hier in Nederland hebben we op iedere hoek van de straat een supermarkt. Maar op gebied van duurzaamheid tipt in Nederland diepvries de kroon. Daarnaast steken we in op gemak. Als je bij ons boodschappen doet, hoef je niet op de houdbaarheidsdatum te letten. Alle producten liggen geduldig in de diepvries en daarmee gaan we verspilling tegen.”

Maar de perceptie van diepvries is toch dat het niet gezond is?

Iets minder stoïcijns, feller: ,,Wij willen de consument graag overtuigen dat dat helemaal niet het geval hoeft te zijn. De lokaal ingekochte groenten verwerken we in onze maaltijden en vriezen we gelijk met de shock freezing methode in. Bij een temperatuur van -40°C brengen we de maaltijden zo snel mogelijk naar -18°C, de bewaartemperatuur in de vriezer.”

Way to Cool
Way to Cool
Lees verder onder de advertentie

Floris en Jules namen al de eerste hobbels

Ondernemerschap is ook omgaan met tegenslagen en niet alleen een (hopelijk) goed businessplan uitrollen. De paden naar het uiteindelijke doel zijn al een aantal keren veranderd, maar de visie is hetzelfde gebleven, vertelt Floris, die in juli 2022 met Way to Cool begon. ,,Waar we voorheen alleen onze kansen zagen in de hotellerie, begonnen we ook kansen te zien op de consumentenmarkt. We leveren nu aan meerdere hotels en zagen mogelijkheden in de zorgsector. Helaas krijgen mensen in de zorg vaak belabberd te eten, maar door houdbare kant-en-klaar diepvriesmaaltijden in te slaan kan ook daar kostenbewust worden gegeten. Verder hadden we iemand aangenomen en dat bleek geen match. Spijtig, maar ook daar leer je weer van.”

Waar we voorheen alleen onze kansen zagen in de hotellerie, begonnen we ook kansen te zien op de consumentenmarkt.

Floris van Wijngaarden Way to Cool

Om Way To Cool goed in de markt te zetten moeten in ieder geval tweehonderd producten aan het assortiment worden toegevoerd. Om dit bij de consument duidelijk te maken gaat er flink wat geld en energie naar marketing. Floris: ,,Door krachten te bundelen met mede-ondernemers, die aansluiten op ons diepvriesplatform, geven we elkaar de kans om diepvriesproducten te verkopen. Dus we zoeken het ook in samenwerkingen met bedrijven die dezelfde missie delen als wij. Op die manier creëren we aandacht via meerdere marketingkanalen. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Mama Deli (baby- en peutervoeding uit de vriezer/red.). Zij hebben online een groot bereik en samen brengen we een gezamenlijke missie naar buiten.’’

Je partner Jules gaat stad en land af. Wat is zijn doel?

,,Eind dit jaar wil Jules het assortiment gevuld hebben met alle categorieën die je in de alledaagse supermarkt ook vindt. Jules bezoekt hiervoor boerenerven om zo de meest lokale producten te vinden, want juist door de houdbaarheid van vriesproducten kunnen wij ook de kleinere ondernemer meenemen in ons assortiment. Maar Jules gaat ook op zoek naar grotere samenwerkingen. Zo zijn we bijvoorbeeld in gesprek met groothandels die ‘buitenbeentjes’ groente en fruit verkopen. Wij willen deze in doosjes weer doorverkopen. Niet een ‘doosje vol fruit’, maar een ‘doosje vol buitenbeentjes’. Wij willen gewoon die kromme wortel in ons diepvriesassortiment.”

Lees verder onder de advertentie

Floris stopt even en spreekt een andere, gedurfde wens uit voor wellicht al eind volgend jaar. Hij ziet een fysieke diepvrieswinkel voor zich waar je diepvriesproducten en -gerechten van verschillende Nederlandse ondernemers kan kopen. ,,Je kunt echter ook zelf je maaltijd opwarmen en dan in een ander gedeelte opeten. Het is een winkel en restaurant ineen en je kunt op deze manier personeelskosten besparen. Wij zien het als de nieuwe, gezonde vriesverse snackbar.”

Lees ook: Niels en Jorn bezorgen gezonde diepvriesmaaltijd: ‘Veel makkelijker dan Sonja Bakker!’

Lees verder onder de advertentie