Nieuws #supportondernemers
Gouden tijden bloemisten: 'Moederdag wordt zoals nog niet vertoond'
Bloemisten beleven gouden tijden. ,,Het paasweekeinde zijn alle records gebroken, komende Moederdag wordt zoals nog niet vertoond.”

Leidse bloemist Ronald Boezaard van bloemenstal Hans Kanbier verkoopt deze periode veel tulpen. Foto: AD/Guus Schoonewille.
Toen het kabinet medio maart met strenge coronamaatregelen kwam, vreesde de Leidse bloemist Ronald Boezaard (58) even het ergste. Al veertig jaar staat hij met zijn bloemenkiosk op het Noordeinde, op een steenworp van de geboorteplek van Rembrandt. ,,Ik verkoop zelfs meer bloemen dan normaal. Mensen zitten allemaal thuis te werken en willen het een beetje gezellig maken.”
Het paasweekeinde liep het storm bij Boezaard en was het een toer alle klanten op 1,5 meter afstand te houden. Niet alleen tulpen, rozen, orchideeën en andere bloemen lopen als een trein. ,,Tuinbloemen en -planten gaan eveneens hard. Iedereen gaat nu zijn tuintje doen.”
Bij het Utrechtse Buitengewoon Bloemen meldt eigenaresse Jannet den Ouden bij het AD eveneens veel toeloop. ,,Mensen hebben behoefte aan gezelligheid en dat kan met bloemen.” Bij het Haagse Bloemenhuis aan de Regentesselaan is het in de winkel zelf vaak rustig, maar online stromen de bestellingen binnen, vertelt eigenaar Ron. ,,Mensen sturen elkaar bloemen, omdat ze die verjaardag niet konden vieren en met Pasen niet samen konden zijn.”
Lees ook: Pakket van 650 miljoen voor bloementelers en patatboeren
'Alle records zijn gebroken'
Directeur Jeroen de Zwart van Fleurop bevestigt de ervaringen van bloemenkramen. Bij de coöperatie zijn 750 van de circa 3000 bloemisten in Nederland aangesloten.
,,Ik heb me voorafgaand aan de coronabeperkingen echt zorgen gemaakt om onze ondernemers en de tientallen medewerkers op het hoofdkantoor”, stelt De Zwart, die zich al oriënteerde op het aanvragen van arbeidstijdverkorting. Het tegendeel gebeurde. ,,Sinds 12 maart is de verkoop in één stijgende lijn omhoog gegaan met als hoogtepunt afgelopen paasweekeinde. Alle records zijn gebroken. Mijn probleem is nu: hoe krijgen we alles bezorgd, hoe regel ik het?”
Volgens De Zwart compenseren gewone Nederlanders de terugval in vraag van horeca, hotels, werkgevers. Werkgevers blijven sowieso meer bloemen kopen dan verwacht. ,,Abonnementen om kantoren en hotels aan te kleden, de zogenaamde balieboeketten, zijn stilgezet. Maar bedrijven bestellen wel massaal bloemen om klanten en werknemers een hart onder de riem te steken. Dat compenseert het omzetverlies op de zakenmarkt deels.”
Volgens De Zwart zal het voorlopig druk blijven. ,,De lockdown blijft nog wel even. Op 10 mei is het Moederdag en die wordt zoals nog nooit vertoond. Het gaat heel ingewikkeld voor ons zijn om alle bestellingen voor elkaar te krijgen.”
Lees ook: Tik voor Westlandse kwekers: door corona geen paasbloemen naar Vaticaan
Export stilgevallen
De topdrukte ten spijt is het niet overal rozengeur en maneschijn. Van de 7 miljard euro die Nederlandse siertelers jaarlijks omzetten is de Nederlandse markt slechts goed voor 15 procent. De rest van de bloemen gaat naar het buitenland. Toen Nederland en andere landen strenge coronamaatregelen instelden, viel de export compleet stil.
Op 13 maart, de dag nadat Rutte de maatregelen aankondigde, was er op de veilingen van Royal FloraHolland geen koper te vinden voor alle bloemen die telers aanleverden. Het was een bloedbad. Miljoenen rozen, tulpen en orchideeën werden ‘doorgedraaid’: de minimumvraagprijs werd op de veilingen niet gehaald, waardoor ze onverkocht bleven en door de shredder konden.
De veilingmeester greep daarop in. Telers mochten nog maar 30 procent van hun bloemen aanleveren. De prijzen herstelden. Hoewel de situatie nog steeds moeilijk is, ziet Michel van Schie van Royal FloraHolland voorzichtige positieve signalen. In diverse landen blijft de vraag op peil of is er weer vraag. ,,De verkoop komt weer langzaam op gang en telers mogen weer meer aanleveren.”
Luchtfoto hieronder: Bloemenveiling Aalsmeer op 19 maart, de week nadat de strenge coronamaatregelen ingingen viel de vraag totaal weg. Talloze partijen bloemen bleven onverkocht en werden vernietigd. Foto: Peter Bakker/www.luchtopname.nl.
Schappelijke prijs
Gisteren werden er zestig miljoen bloemen en tuinplanten geveild. ,,De totale omzet lag 30 procent lager dan dezelfde dag vorig jaar.” Wat helpt, is dat de vraag uit Nederland en Duitsland op peil blijft. Waar ons land goed is voor een jaaromzet van 800 miljoen euro per jaar is dat voor onze oosterburen het dubbele. Ook naar diverse andere landen kunnen bloemen, zoals Zwitserland en Denemarken. Tegelijk is de omzet uit door corona getroffen landen als Frankrijk, Italië en Spanje compleet weggevallen.
De malaise bij telers komt Nederlandse bloemisten en kopers paradoxaal genoeg juist ten goede, zeggen bloemisten. ,,De beste bloemen, de zogeheten A1-kwaliteit, ging vroeger vooral naar het buitenland”, vertelt de Utrechtse bloemist Jannet den Ouden. ,,Nu gaat die naar het binnenland en kunnen mensen mooie bloemen kopen voor een schappelijke prijs.”
,,Mensen houden geld in hun zak, omdat die vakantie niet doorgaat. Dan kun je net zo goed 250 van die 1000 of meer uitgespaarde euro's gebruiken voor je tuin of om wekelijks een bloemetje te kopen.”
Volgens de Leidse bloemist Ronald Boezaard waren tulpen en andere bloemen enkele weken terug heel goedkoop. ,,Maar nu zijn de prijzen vrijwel hersteld. Een bosje veronica's moet ik zelfs voor 4 euro inkopen. Dat is hartstikke veel geld.” Zelf ziet Boezaard de sector ook aantrekken. ,,Op de veiling van Rijnsburg werden dinsdag 2000, 2500 karren geveild. Dat waren er eerder maar 700 tot 900.”
‘Elke week een bloemetje’
Tulpenkweker Henk van der Slot uit Lisse, per seizoen verkoopt hij 1,2 miljoen tulpen, weet zich nog aardig staande te houden. ,,Het kan beter, maar dramatisch is het ook niet. Het had erger kunnen zijn.” Hij is blij dat mensen veel bloemen kopen. ,,Mensen houden geld in hun zak, omdat die vakantie niet doorgaat. Dan kun je net zo goed 250 van die 1000 of meer uitgespaarde euro's gebruiken voor je tuin of om wekelijks een bloemetje te kopen.”
Van der Slot, relatief een kleine teler, zegt dat vooral kleine, creatieve ondernemers overeind blijven. ,,Grote kwekers die afhankelijk zijn van één of twee klanten of van supermarkten hebben een probleem. Ik ken een collega die zich richt op Noord-Italië. Dan valt alles weg.”