Video supportondernemers

Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar: Niels Meijssen (Beterboeken/Moonback)

Niels Meijssen, startup-strateeg en initiatiefnemer van Beterboeken.nl, is de Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar. De jaarlijkse ondernemersaward werd in Utrecht uitgereikt in de brandstore van zijn voorganger, de winnaar van 2019, Derrick Neleman.

Van onze redactie 26 februari 2021

MyChannels Video ID: 199947

In de brandstore van Neleman Wijnen in Utrecht waar Derrick Neleman (links) precies een jaar geleden de award kreeg overhandigd, werd Niels Meijssen (midden) door hem opgewacht en door Gerard van den Broek (rechts), directeur van De Ondernemer.

Video: Mark van Binsbergen Media - Foto's: Ruud Voest.

Voor Meijssen begon het ondernemersavontuur van Beterboeken.nl met een boos bericht op LinkedIn. Hij liet zijn onvrede blijken over de aanspraak die Booking.com maakte op de NOW-regeling. Ook maakte hij zich boos over de manier waarop het grootste internationale boekingsplatform zijn geld verdient. Dat had alles te maken met dark patterns: technieken die online gebruikt worden om mensen te manipuleren en te verleiden tot bepaald gedrag. Meijssen voegde er aan toe: bij meer dan 1000 reacties zou hij crowdfundingsactie opzetten om zelf een eerlijk alternatief voor Booking.com op te tuigen.

Die reacties kreeg hij - en snel ook, maar vooral veel en veel meer. Meijssen kondigde dus aan inderdaad een boekingsplatform te gaan bouwen dat 'zich naar de hotels faciliterend in plaats van dominant opstelt'. De beloofde crowfundingsactie kwam er ook, die niet de gewenste één maar zelfs twee miljoen euro opleverde.

Mei 2020, kort na het LinkedIn-bericht van Niels Meijssen het eerste artikel over zijn plan op De Ondernemer: Na kritiek op overheidssteun mogelijk nieuw Nederlands alternatief Booking.com

‘Er mag best geld verdiend worden, maar niet ten koste van alles,’ maakte Meijssen al snel duidelijk. Daarom wilde hij van Beterboeken.nl een 'steward owned bedrijf' maken: wie investeert kan uiteindelijk niet meebeslissen over de koers van het bedrijf. Iedereen kan drie keer zijn inzet terugkrijgen, daarna stopt het, wordt het bedrijf uiteindelijk weer van zichzelf (dus niet van aandeelhouders) en kan het de eigen koers blijven varen.

Nieuwe naam voor Beterboeken.nl

Elk nadeel bleek ook nu een voordeel te hebben: de coronacrisis gaf Meijssen en zijn inmiddels gevormde team juist de tijd voor een gedegen aanpak: om de eerste contacten met hotels te leggen, een technisch goed platform te bouwen en die ook al te testen. En dat alles op de website en via de nieuwsbrief in volledige transparantie naar alles en iedereen die hem vanaf het allereerste moment support. Beterboeken.nl is klaar om live te gaan, maar dat gaat straks wel gebeuren onder een andere naam.

Derrick Neleman vertelt op video, tijdens de Week van de Ondernemer: Wat van een ondernemer een inspirerende ondernemer maakt

Top 15 inspirerende ondernemers

Op alle genomineerden voor de Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar 2020-verkiezing werden zo'n 15.000 stemmen uitgebracht. Dit zijn de vijftien meest inspirerende ondernemers van ons land: zij kenmerken zich door een brede achtergrond, een mix van startend en ervaren en uiteenlopende branches.

Naast Niels Meijssen behaalden deze veertien ondernemers 'het linkerrijtje' (op alfabetische volgorde):

Ed Bindels (Amac/Liemès), Frank ten Bokum (Bcause), Ellyne Bierman (Reflower), Jordy Cobelens (TW Steel), Elske Doets (Doets Reizen), Judith Eyck (Zoover/Vakanties.nl), Jopie Geerts (Girav), Joep Groenink (Mr. Bowmont), Willem Kors (Leentjes Poederpret), Esther Meijer-Litjens/Stephanie Litjens (SOAP), Kirsten Toesset (De Kleine Keuken), Sabi Tolou (Sendcloud), Crispijn de Koning (Verum Drinks), Jouri Schoemaker/Martijn Bijmolt (Pieter Pot) en Caroline van Velze (Zuiver).

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.