Nieuws #supportondernemers
Horecakrachten en zzp’ers melden zich massaal aan om groente- en fruittelers te helpen
Voor veel groente- en fruittelers breken de komende weken spannende tijden aan nu ze kunnen gaan oogsten. Door het coronavirus zijn veel Poolse werkers naar huis. Er dreigt geen tekort nu zich volop nieuwe krachten aandienen. Die worden met wisselend enthousiasme ontvangen.

Oirschot Organics krijgt een lawine over zich heen van personeel dat zich aanbiedt. Foto: Jean Pierre Reijnen/DCI Media
,,Het aanbod van nieuwe werknemers is te vergelijken met een lawine, zoveel aanvragen heb ik binnen gekregen" stelt Adrie Jonkers in het AD. Met zijn biologisch bedrijf Oirschot Organics teelt hij tomaten, paprika's en courgettes. Normaal bestaat zijn personeel voor het gros uit Poolse arbeidsmigranten maar die zitten nu thuis bij hun familie. Nu het oogsten op het punt van beginnen staat merkt hij dat er voldoende handen beschikbaar zijn. ,,Het zijn voornamelijk zzp'ers en mensen die in de horeca werkten die maar wat graag bij ons aan de slag gaan." Hij verwelkomt ze enthousiast.
''Het zijn voornamelijk ZZP'ers en mensen die in de horeca werkten die maar wat graag bij ons aan de slag gaan''
Bij Hof van Huijbers in Mierlo steken de asperges hun kop boven de grond, maar wie zal ze steken? ,,Op dit moment hebben we nog genoeg personeel" stelt eigenaresse Lidy van de Ven. Toch vreest ze dat wanneer de oogstpiek bereikt wordt, ze handen tekort komt. Het liefst werkt ze met haar vaste groep van twintig Poolse werknemers, maar ze weet niet zeker of ze op hen kan bouwen. ,,Dat is een goede vraag. Er zijn inmiddels veel mensen die zich gemeld hebben om bij ons te komen werken.”
Duurder om onervaren mensen aan te nemen
Ze twijfelt echter of ze van hun aanbod gebruik wil maken. ,,Het is voor ons duurder om mensen aan te nemen die nog geen ervaring hebben. Om ze de fijne kneepjes van het vak te leren, dat kost veel tijd en wat als ze dadelijk weer aan de slag kunnen in de horeca?" Ook vindt ze dat ze het niet kan maken om haar ervaren Poolse arbeidskrachten te passeren: ,,Tegenover hen hebben we ook een sociale verplichting, ze verdienen hier hun jaarsalaris." Van de Ven bekijkt op dit moment alle mogelijkheden en calculeert in dat niet alle asperges gestoken worden. ,,Als ze ervoor kiezen om in Polen te blijven of van de familie niet mogen komen, behoort dat zeker tot de mogelijkheden."
Lees ook: ‘Out Of The Foodbox’ van Boerschappen eerste 100 procent corona-proof gezinsuitje
Tomatenplukkers
De angst bij vast personeel uit Oost-Europa om besmet te raken merken ze ook bij Greenco in Someren. ,,Er zijn enkele Poolse werknemers die niet kunnen of willen komen, dat is spijtig maar we hebben voorlopig nog voldoende mensen die de tomaten plukken," stelt eigenaar René Zwinkels. Toen drie weken geleden de ernst van het coronavirus zichtbaar werd, kwam de directie direct bijeen. ,,We hebben gekeken naar wat dit voor ons zou betekenen en daar direct naar gehandeld. Veel van onze Poolse werknemers wonen bij elkaar, we hebben ze het dringende advies gegeven zich aan de regelgeving te houden."
ZLTO: er is nu meer aanbod dan vraag
Het ZLTO, de belangenorganisatie waar dertienduizend boeren en telers bij zijn aangesloten, beaamt dat er een tekort aan arbeidskrachten dreigt. ,,De mensen zijn toch een beetje huiverig en durven niet naar Nederland te komen," stelt vertegenwoordiger Mark de Jong. Toch maakt hij zich nog geen zorgen: ,,Veel mensen uit de horeca zijn bereid om nu te komen werken, er is zelfs meer aanbod dan vraag op dit moment."
Ondanks alle onzekerheid die er is, merkt appelboer Rik Jurrius in Helmond nog weinig van de crisis. De omzet van zijn winkel is de afgelopen wegen zelfs fors gestegen. ,,Mensen kopen nu niet meer alleen voor zichzelf appels maar ook voor familie en buren. Hoe verschrikkelijk deze situatie ook is, het verbroedert ons ook." Toch ondervindt hij ook wel nadelen: ,,Wij leveren ook aan bedrijven maar omdat iedereen thuis werkt, gaat dat niet meer."