Nieuws #supportondernemers

Tweede Kamer wil tijdelijk verbod op uitverkoop

'Sale', 'korting', 'uitverkoop', tot 1 juli zul je die borden waarschijnlijk niet meer zien in de winkelstraten. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de uitverkoop tijdelijk verbieden. Het kabinet kijkt naar de mogelijkheden voor een verbod en hoopt er zo snel mogelijk uitsluitsel over te kunnen geven.

De Ondernemer / NOS 14 april 2020

Laatste update: 15 april 2020 22:45

Korting aanbieding sale

Het gaat om een verbod voor alle winkels in de non-foodsector, zowel online als in de winkels. Een uitverkoopverbod moet kleine ondernemers beschermen tegen grote bedrijven die tijdens de coronacrisis nog wel open zijn en met prijzen stunten. In de dagelijkse De Ondernemer Update (hierboven terug te luisteren) op New Business Radio reageert Strabo-winkelcentrumonderzoeker Hans van Tellingen op het mogelijke verbod én op de voorzichtige gang van de consumenten weer richting winkelstraten.

Lees ook: Hans van Tellingen: 'Het recessiespook kan zomaar worden weggevaagd'

'Je wilt niet dat Amazon de lokale boekwinkel nu wegconcurreert'

,,Alles wat er gedaan kan worden om winkels in de winkelstraat overeind kan houden, is goed", zegt CDA-Kamerlid Amhaouch de NOS. ,,Dan kunnen ze hun huidige voorraad tegen normale prijs verkopen."

,,Je wilt niet dat Amazon de lokale boekwinkel nu wegconcurreert", zegt D66-Kamerlid Verhoeven. De partij pleit in 'normale' tijden voor een vrije markt, waar ondernemers zelf mogen weten wat ze doen met de prijzen. ,,Maar het zijn uitzonderlijke tijden, die vragen om uitzonderlijke maatregelen."

Ook coalitiepartners VVD en CU zien een tijdelijk verbod zitten, omdat het kan voorkomen dat gezonde bedrijven omvallen. ,,Je wilt extreme dumping in deze bizarre tijd kunnen voorkomen", vindt CU-Kamerlid Bruins. ,,Solidariteit is juist nu belangrijk."

Lees ook: Gezamenlijke oproep verhuurders en winkeliers: schort huur drie maanden op

Hans van Tellingen: 'Kijk ook naar de langere termijn'

,,Van groot belang is de continuïteit van de retail op de korte, middellange én langere termijn. Als onethische bedrijven als Amazon kunnen stunten met de prijzen, zal dit ten koste gaan van de echte, ‘stenen’ retailers," vindt Hans van Tellingen van winkelcentrumonderzoeker Strabo en auteurs van Waarom Stenen Winkels Winnen.

,,Die laatste groep moet te allen tijde beschermd worden. Zij geven sjeu aan de binnenstad. Zij bevorderen de leefbaarheid en het gemeenschapsgevoel. Daarbij dienen zij al veel meer belasting te betalen zoals precariobelasting én steunen stenen retailers ook de voetbal- en de hockeyclub. Steun als overheid het goede en laat webwinkeliers niet stunten met de prijzen."

Van Tellingen vindt dat deze al genoeg bevoordeeld worden. ,,Er is überhaupt geen gelijk speelveld. En dat speelveld wordt door de coronacrisis nog ongelijker. Belast de webwinkeliers meer. Vraag een fee voor bezorging. En laat ze al helemaal niet stunten met de prijzen. Een tijdelijk uitverkoopverbod, in ieder geval voor webwinkeliers, juich ik daarom van harte toe."

Lees ook: Voer bezorgbelasting in voor webwinkels (en verlaag de belasting voor stenen winkels)

Petitie verbod meer dan 6300 keer getekend

De roep om een verbod klinkt ook uit sector zelf. Een petitie, in het leven geroepen door winkeliers Annemiek Buijs en Karin Vink, is inmiddels meer dan 6300 keer getekend. Zij willen voorkomen dat de grote (internationale) winkelketens en merken online flinke kortingen aanbieden, terwijl zij met grote voorraden zitten.

Toch zijn niet alle winkeliers voorstander van een verbod op uitverkoop, omdat zij vrezen dat de paar mensen die nog gaan winkelen in deze tijden van crisis thuisblijven als er geen kortingen zijn.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.