Podcast

Mokumono Cycles: de fietsenmarkt opschudden én samenwerken met concurrenten

Na gister Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely in onze radio-uitzending te hebben gehad, schuiven er vandaag weer ondernemers aan in onze studio die de status quo van hun markt uitdagen. We hebben het over de broers Bob en Tom Schiller van Mokumono Cycles, een nieuwe speler in de fietsindustrie, die de fietsproductie helemaal anders aan wil pakken.

Mokumono cycles fietsen prijs markt tom bob schiller

Anna Neeltje de Boer (presentator van De Ondernemer) en de broers Bob en Tom Schiller.

Beluister hier de podcast met Bob en Tom Schiller van Mokumono terug:

Een fiets maken: dat betekent tegenwoordig een frame en alle onderdelen bestellen uit Azië. Dat is goedkoop, maar er kleven ook nadelen aan. Lange levertijden en minder controle over kwaliteit en de naleving van bepaalde arbeidsvoorwaarden zijn er maar een paar. Tom en Bob Schiller besloten het daarom anders te doen en richtte Mokumono Cycles op, een bedrijf dat de gehele fiets in Nederland produceert.

Geïnspireerd door de auto-industrie

Maar om te kunnen concurreren met de lagelonenlanden moest het bedrijf wel iets veranderen aan het productieproces van de fiets. Bob Schiller werd als student aan de Design Academy Eindhoven geïnspireerd door de auto-industrie en bedacht een fietsontwerp dat met een geautomatiseerd proces geproduceerd kon worden: een fiets gemaakt van aan elkaar gelaste aluminiumplaten.

Lees ook: Stella Fietsen: 'Ook buiten Nederland kansen voor onze e-bikes'

De ontwerper en ondernemer is nu sinds 2015 bezig met het verfijnen van de fiets. Zijn broer Tom, die zich meer met de commerciële kant bezighoudt, sloot later aan. Met een crowdfundingscampagne op Kickstarter in 2016 haalde het bedrijf 93.000 euro op en kon het aan de slag om de eerste fietsen ook echt te produceren en aan de klant te verkopen.

Internationale klanten

Niet alleen de productie, maar ook andere aspecten van de onderneming houden de broers Schiller graag dichtbij. Zo hebben ze met de verkoop van de eerste 100 fietsen alles zelf gedaan, van de webshop bijhouden tot service en marketing. Al kwamen de eerste klanten niet persé uit de buurt, zo kwamen de eerste bestellingen onder meer uit de VS, Duitsland en Spanje.

Voor de toekomst hebben de ondernemers plannen om samen te werken met een gevestigd e-bikemerk. De krachten bundelen met concurrerende merken is sowieso niet taboe voor de broers, dat kan immers juist een manier zijn om hun missie voor een duurzamere fietsproductie te verspreiden. Het is een visie die je bij meer sociale ondernemingen ziet en die Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely ook al eerder opperde in onze podcast.

Hoe Bob en Tom Schiller het vinden om als broers een bedrijf te runnen en hoe ze met de beperkte middelen van een start-up een nieuw product op de markt zetten, hoor je in de bovenstaande radio-uitzending.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details