Nieuws Actueel

42% Nederlanders: 'Ik kan ondernemer worden!'

Bijna de helft van de Nederlanders is positief over zijn of haar eigen ondernemerschap. Vooral mensen jonger dan 40 jaar oud vinden dat ze uit ondernemershout zijn gesneden. Zo'n 56 procent geeft aan vertrouwen te hebben in zichzelf als ondernemer.

Redactie 28 augustus 2016

Zomerondernemer 1

Dit komt naar voren uit onderzoek door Kien, in opdracht van onderneemster en schrijfster Linda Spaanbroek. Voor haar nieuwe boek, dat in september verschijnt, wilde ze inzicht in de verwachtingen die Nederlanders van zichzelf hebben. 42 procent van Nederland vindt zichzelf geschikt voor het ondernemerschap, blijkt uit het onderzoek. Mannen (48 procent) vinden zichzelf meer geschikt dan vrouwen (37 procent). 19 procent van de vrouwen vindt zichzelf niet geschikt als onderneemster, omdat ze denken het niet in zich te hebben. Bij mannen is dat 12 procent.

Onzekerheid14 procent van de ondervraagde vrouwen heeft geen duidelijk idee in welke branche of sector ze onderneemster zouden willen worden (vs. 6 procent mannen). Van de vrouwen is 24 procent bang voor de financiële onzekerheid die ondernemerschap met zich mee kan brengen (vs. 17 procent mannen). Mensen die jonger zijn dan 40, zijn sneller geneigd ondernemer te worden (56 procent vs. 35 procent). Dertigplussers zien de financiële onzekerheid als drempel (22 procent vs. 13 procent).

Meer zzp'ersHet aantal zzp'ers bleef de afgelopen tien jaar stijgen. Dit houdt niet direct in dat het een financieel goed resultaat oplevert. 12,5 procent van deze zelfstandige ondernemers houdt een lager resultaat over dan de armoedegrens.