Nieuws Actueel

ACM: geen woekerwinsten bij drie grootste energiebedrijven

De energiebedrijven Eneco, Essent en Vattenfall maken geen woekerwinsten dankzij de energiecrisis, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarover was vrees in onder meer de Tweede Kamer, maar de toezichthouder concludeert op basis van eigen onderzoek dat de winsten niet hoger zijn dan in vorige jaren. Het gaat om winsten van tussen de 0 en 5 procent van de omzet, wat jaarlijks neerkomt op "enkele tientjes" winst per huishouden.

ANP 1 maart 2023

ANP010323061 1

Dat klanten desondanks veel betalen voor hun energie, komt door de hoge inkoopkosten waar de energiebedrijven mee te maken hebben aldus de toezichthouder. Ook moeten bedrijven meer betalen om zich tegen de risico's van de grillige energiemarkt te beschermen, schrijft de ACM.

De gasprijzen dalen al enige tijd, maar die prijsdaling merkt de klant nog lang niet altijd. Dat komt omdat de energiebedrijven gas en elektriciteit van tevoren inkopen op de groothandelsmarkt. Daardoor ontstaat een vertraging tussen de prijzen op de markt en de prijzen die klanten voor hun energie betalen.

De ACM is scherper toezicht gaan houden toen het kabinet met een prijsplafond voor energie kwam. De komende tijd wordt onderzoek naar andere grote leveranciers voortgezet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws