Nieuws Actueel

AEX lijkt opmars voort te zetten na sterk herstel Wall Street

De Amsterdamse beurs lijkt donderdag de opmars voort te zetten na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers putten moed uit het stevige herstel op Wall Street. Een sterker dan verwachte toename van het Amerikaanse consumentenvertrouwen en goed ontvangen resultaten van sportmerk Nike zorgden voor optimisme over de kracht van de grootste economie ter wereld.

ANP 22 december 2022

ANP221222060 1

De Aziatische aandelenmarkten wonnen donderdag ook overwegend terrein. De Nikkei in Tokio sloot 0,5 procent in de plus en doorbrak daarmee een vijfdaagse verliesreeks. De Hang Seng-index in Hongkong boekte een tussentijdse winst van 2,4 procent. Vooral de Chinese vastgoedbedrijven en techondernemingen lieten stevige koerswinsten zien.

De beurs in Shanghai bleef achter met een min van 0,5 procent. Beleggers bleven voorzichtig door de aanhoudende zorgen over de impact van de coronagolf op de productie van het land, na het loslaten van de strikte maatregelen tegen de verspreiding van het virus.

Op het Damrak zal Prosus mogelijk profiteren van de positieve stemming in de Chinese techsector. Zo dikte Tencent bijna 4 procent aan in Hongkong. Techinvesteerder Prosus heeft een groot belang in het Chinese internet- en gamesbedrijf.

In de chipsector verwerken beleggers de tegenvallende resultaten van Micron Technology. De Amerikaanse fabrikant van geheugenchips dook in het afgelopen kwartaal in de rode cijfers en kondigde aan het personeelsbestand in 2023 met zo'n 10 procent te verminderen. Het bedrijf heeft ongeveer 48.000 medewerkers.

Shell heeft de productie van een drijvende installatie voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) voor de westkust van Australië stopgezet nadat er brand was uitgebroken. De "kleine brand" in de lng-faciliteit van Prelude was "snel onder controle", zei het olie- en gasconcern in een verklaring. Het bedrijf doet nu onderzoek naar de oorzaak van het incident. Prelude is goed voor bijna een derde van de totale lng-productie van Shell in Australië.

Van Lanschot Kempen liet weten overeenstemming te hebben bereikt met Mercier Vanderlinden over de versnelde overname van het resterende van 30 procent in de Belgische vermogensbeheerder. De overname wordt deels betaald in aandelen Van Lanschot Kempen. De partners van Mercier Vanderlinden krijgen daarmee een belang van ruim 3 procent krijgen in de bank voor vermogende particulieren.

De euro was 1,0643 dollar waard, tegen 1,0610 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 78,57 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 82,42 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws