Nieuws Actueel

Afzetprijzen industrie stijgen ruim 14 procent in december

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in december ruim 14 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Hoewel de prijsstijging voor de zesde maand op rij is afgevlakt, blijft de toename van de afzetprijzen met 14,2 procent "ongekend groot", meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In november waren de prijzen nog dik 17 procent hoger dan een jaar eerder.

ANP 30 januari 2023

ANP300123049 1

De grote prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het statistiekbureau voor extra druk op de prijzen. En die prijsdruk komt bovenop de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

In vrijwel alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in december hoger dan een jaar eerder. Vooral in de aardolie-industrie en de chemie is het prijsniveau flink omhooggegaan. In de eerstgenoemde branche lag het prijsniveau 27,1 procent hoger dan een jaar terug en in de chemie stegen de prijzen met ruim 10 procent. Dat komt omdat de afzetprijzen van de industrie nauw samenhangen met de olieprijzen, die flink zijn gestegen. Zo kostte een vat ruwe Brent-olie in december zo'n 77 euro. Dat was bijna 17 procent meer dan een jaar eerder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws