Nieuws Actueel

Amersfoorts bedrijfsleven vreest te veel sociale woningen

De VAB (Vereniging van Amersfoortse Bedrijven) vreest dat bij het oplossen van de kantorenleegstand te veel de nadruk komt te liggen op het realiseren van sociale woningbouw. Dat bericht het AD.

Eric van der Velden 27 juni 2016

Leegstand kantoren te huur rotterdam amersfoort

"Het is hartstikke goed dat er nu subsidie is voor de transformatie van kantoorpanden naar sociale huurwoningen", zegt bestuurslid Ilja de Wolf. "Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Een hele mooie oplossing voor een leegstaand bedrijfspand kan bijvoorbeeld het toestaan van horeca zijn, zoals al is gebeurd op Isselt met restaurant Rauw. Je kan ook denken aan het faciliteren van allerlei start-ups of het toestaan van gemengde industrie op De Hoef. Alleen inzetten op sociale woningbouw vinden we te eng."

AantrekkenEen andere zorg van de VAB is dat het accent van het economische beleid van de gemeente wel erg veel op het aantrekken van bedrijven van elders is komen te liggen. "Ook op zich goed", zegt De Wolf, "maar vergeet niet om aan je eigen ondernemers te denken. Ik moet daarbij zeggen dat het onder wethouder Yvonne Kemmerling van economische zaken wel goed gaat. De kritiek betreft haar voorganger: de energie was sterk naar buiten gericht, voor de bedrijven die er al zaten en het moeilijk hadden, was er heel wat minder aandacht."

AmbitieDe VAB reageert op de Kadernota 2017-2020. "Het lijkt erop dat in 2019 het stimuleringsgeld voor de Amersfoortse economie vervalt. Ook daar zijn we bezorgd over. Aan ambitie om een vitale stad te willen zijn geen gebrek. Maar daar horen wel financiële middelen bij."