Nieuws Actueel

Bezoekers Arnhem willen ook na zes uur shoppen

Het winkelend publiek weet de Arnhemse binnenstad weer massaal te vinden, zo blijkt uit de nieuwste bezoekerspeiling 'Binnenstadsmonitor' van de gemeente. Het winkelhart krijgt van het grote publiek overwegend mooie rapportcijfers. Consumenten geven aan ook na zes uur ’s avonds te willen winkelen. Dat schrijft De Gelderlander.

Harry dan der Ploeg | Foto: Stock 1 februari 2017

Winkelgoed

De bereikbaarheid van het openbaar vervoer piekt het hoogste met een 8,1. In 2006 was dit nog een 7,4. De horeca krijgt een 7,8 ten opzichte van de 7,4 tien jaar terug. De culturele voorzieningen zitten nu op een 7,4, in 2006 was dat een 6,9.

Winkelaanbod

De waardering voor de bereikbaarheid met de auto ligt echter veel lager, op 6,2. Veel mensen vinden parkeren bovendien te duur. De kwaliteit van de parkeerplaatsen op straat vormt een dieptepunt met een 5,8. Ook het winkelaanbod is onderhevig aan kritiek. Bezoekers vinden dat er nog 'te veel van hetzelfde is', doelend op de winkelketens die overheersen.

Het aantal bezoekers ligt nu op gemiddeld 323.000 per week en is daarmee bijna terug op het niveau van 2011, vóór de economische crisis. De koopzondag is een hit, vooral bij bezoekers van buiten Arnhem. Bezoekers blijven bovendien langer in het centrum hangen. Winkelen is veruit de belangrijkste drijfveer voor een bezoek aan het stadshart, maar de horeca is duidelijk in opmars, zo blijkt uit de reacties. Vooral de donderdagavond is voor de liefhebbers van restaurants en andere horecagelegenheden populair.

Langer open

Zes op de tien bezoekers van de Arnhemse binnenstad wil ook na zes uur 's avonds nog kunnen shoppen, zo blijkt uit de Binnenstadmonitor. Zo'n 32 procent wil dat kunnen doen tot zeven uur, zo'n 30 procent tot acht uur in de avond.

"Daar moeten we wel wat mee doen", reageert voorzitter Gerard Velthuizen van het Binnenstad Platform Arnhem, de overkoepelende organisatie van bij het centrum betrokken ondernemers. Hij voegt er aan toe dat het lastig is voor ondernemers om met hun openingstijden één lijn te trekken. "Zelfstandige ondernemers zijn eigenheimers."

Vrijdagavond

Een paar ketens nemen nu in Arnhem het voortouw. Primark gaat door tot 18.30 uur, Kruidvat tot 19.00 uur. De veel bekritiseerde koopavond op donderdag blijft voor 45 procent van het publiek nog gewild. Een kwart van de bezoekers heeft de voorkeur voor de vrijdag als koopavond.

Op een halfjaarlijkse 'shopping night' zit slechts een klein deel van het publiek te wachten. Bijna twee derde van de bezoekers van de binnenstad (64 procent) heeft daar geen behoefte aan. Van de liefhebbers is 49 procent jonger dan 35 jaar.

Wethouder Ron König (Economische Zaken) is verheugd dat de leegstand nu bijna 'op een regulier percentage zit'. Ook is hij blij dat de huur van veel winkelvastgoed is gedaald. König: "Dat geeft nieuwe winkels weer kansen."