Nieuws Actueel

Sabine Wendel: Van Big Brother-BN'er naar ondernemer

Housing freelancer is ze tegenwoordig, Sabine Wendel. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Zoek je een woning in Amsterdam, dan kan Wendel (42) je helpen. En wil je een huis, studio of appartement verhuren, dan mag je haar ook bellen. „Mijn netwerk is mijn grote kracht.”

Chris van Mersbergen 31 augustus 2016

Sabine wendel makelaar ondernemer

Dat netwerk moet haar ook van pas komen bij haar nieuwe avontuur: het vernieuwende makelaarsconcept Let US. Dat is op Ibiza al een succes, Wendel gaat het nu in Amsterdam van de grond tillen. „Let US maakt veel gebruik van moderne technologie. Met een superleuke app sta je rechtstreeks in contact met je verhuurder, heel makkelijk.”

Maar goed, Amsterdam dus. Wendel woont er alweer een jaar of vijftien. „Niet zo heel lang na Big Brother ben ik verhuisd.” Dat was niet voor niets. Haar verblijf in het Big Brother-huis in 1999 leverde zo’n storm aan publiciteit op, dat een ongestoord leven voor Wendel in Tilburg niet meer mogelijk was. „Als je bekend bent, komen mensen constant in jouw comfortzone, zonder dat ze dat door hebben. Sommigen reageerden vervelend, anderen lief, anderen waren een beetje bang voor me. Maar fijn was het niet. Ik had het gevoel dat ik ergens anders heen moest.” Om alles even te ontvluchten, ging ze een weekend logeren bij een vriendin in Amsterdam. „Ik ben niet meer teruggegaan. Big Brother Ruud heeft me nog verhuisd, haha. Ik voelde me hier veel vrijer. Het maakte niet uit dat ik Sabine van Big Brother was, ik werd er veel minder op aangesproken.”

De band met het zuiden – Wendel groeide op in Oisterwijk – is desondanks onverminderd sterk. Ze komt nog vaak bij haar ouders, die wonen vlak over de grens, en ook veel vrienden uit haar Tilburgse tijd ziet ze nog. „Ik ben een trouw type.” Toch is ze nog steeds blij dat ze destijds de keuze maakte om te vertrekken. „Amsterdam is mijn stadje geworden. Het lijkt wel of de mensen hier blijer zijn, vrijer ook.” En dat is ze dan ook. „Ik ben hier hartstikke gelukkig.” Niks te klagen? „Het zou leuk zijn als ik een soulmate tegenkom, iemand met wie ik de rest van mijn leven zou kunnen doorbrengen. Maar dat is geen must. Ik vermaak me prima.”

Zo gelukkig met zichzelf was Wendel in de jaren na Big Brother niet. Alle aandacht achteraf, alle meningen, de roddelbladen: ze wist niet goed hoe ze ermee moest omgaan. „Toen ben ik mezelf echt kwijtgeraakt. Er kwam van alles op mijn pad: een tripje New York, een reportage in de Playboy. Je wordt enorm geleefd, en ik was er totaal niet op voorbereid. Ik was niet de enige: veel deelnemers hebben er daarna last van gehad. In het huis kregen we niets mee van de hype die Big Brother was. Dat merkten we pas toen we eruit kwamen. Nazorg was er niet. Dat heb ik toen wel gemist.”

Sommige deelnemers van toen zien elkaar nog. Wendel is goed bevriend met de oorspronkelijk uit Goirle afkomstige Cyrille, die het slechts elf dagen volhield in het Big Brother-huis. Verder heeft ze sporadisch contact met Ruud, Tara en Bart, met wie ze voor het oog van de camera nog een spraakmakend amoureus avontuur tussen de lakens beleefde. „We houden soms stiekem een reünie. Je hebt iets gemeen – de eerste mensen ooit die deelgenomen hebben aan een reallifesoap.” Het is een cliché, maar zo werken die dingen: zonder Big Brother was ze misschien nooit gekomen waar ze nu is. Vrij, onafhankelijk, gelukkig, wereldwijs. „Daarom beschouw ik het avontuur van toen ook echt als een cadeautje. Heel bijzonder om er deel van uit te hebben gemaakt.”