Nieuws Actueel

Brussel: Apple legt streamingdiensten te veel beperkingen op

De Europese Commissie vindt dat Apple muziekstreamingdiensten te veel beperkingen oplegt. Dat stelt de Europese concurrentiewaakhond in een aangepaste klacht tegen de iPhone-maker. Met name de eis dat streamingdiensten hun klanten niet in de app mogen attenderen op andere mogelijkheden om een goedkoper abonnement af te sluiten, is volgens de commissie misbruik van marktmacht van Apple.

ANP 28 februari 2023

ANP280223109 1

Apple eist dat makers van apps in de App Store gebruik maken van het eigen betalingssysteem van het techbedrijf. Ook verlangt Apple over iedere transactie een commissie tot 30 procent. Dus over elk abonnement dat een Apple-gebruiker bij Spotify afsluit moet het Zweedse bedrijf commissie betalen aan Apple. Spotify had daarover geklaagd, temeer omdat Apple met de eigen streamingdienst Apple Music ook een concurrent is. Die eis beperkt de concurrentie niet, meent de commissie nu.

Maar daarnaast mogen appmakers hun klanten niet vanuit de app naar bijvoorbeeld de eigen site sturen om ze daar een abonnement af te laten sluiten dat goedkoper is omdat daar geen commissie van naar Apple gaat. Dat vereiste is volgens de commissie tegen de Europese wet. Bovendien worden Europese consumenten daardoor gedwongen meer te betalen dan noodzakelijk is. En consumenten hebben zo minder keuze omdat het moeilijker is voor meer partijen om de markt te betreden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws