Nieuws Actueel

Café langer open zonder portier

Middelburgse cafés die meedoen aan een proef met latere sluitingstijd hoeven geen portier in te huren. Wel moeten ze zelf de troep opruimen die hun gasten op straat laten liggen, zo schrijft PZC.

Maurits Sep 24 mei 2016

Tap kroeg 1065

Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten. Vanaf 1 juni mogen cafés twee nachten - vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag een uur langer open blijven. Klanten mogen vanaf twee uur niet meer naar binnen, maar wel binnen blijven tot drie uur. De proef duurt een half jaar.

Alleen SP, SGP en CU stemden tegen de proef; PvdA, CDA, VVD, D66, LPM en GL voor.

Oneerlijke concurrentieCDA en SP deden een poging om de kroegen te verplichten een portier in te huren om de veiligheid te handhaven. Alleen de SGP vond dat een goed idee, de andere fracties zagen dit als een poging om via een omweg de proef om zeep te helpen. LPM: "Dit is financieel onverantwoord voor die kroegen." D66: "Dit heeft een desastreus karakter." VVD: "We moeten de proef niet bij voorbaat de grond in boren." De SP wees erop dat cafés met een nachtvergunning wel een portier moeten hebben. Daarom ontstaat nu 'oneerlijke concurrentie'. Ook het CDA hield voet bij stuk. "Zeker bij dat ingewikkelde eenrichtingverkeer vanaf twee uur is een beveiliger nodig." De raad vond het voldoende dat de burgemeester bij problemen een kroeg kan verwijderen uit de proef.

Op initiatief van de PvdA moeten de cafébazen wel zorgen dat afval op straat wordt opgeruimd. Omwonenden hebben daar de meeste last van, stelde de PvdA. "Ondernemers ruimen dat onvoldoende op." LPM en VVD stemden tegen deze opruimplicht. De LPM vindt het reinigen van straten een taak voor de gemeente. Bovendien is de wethouder hier al mee bezig, stelde de VVD.