Nieuws Actueel

De frikandel-foodtruck ziet het licht

De eerste foodtruck gespecialiseerd in frikandellen komt (uiteraard) uit Tilburg. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Bas Vermeer | Foto: Jan van Eijndhoven/ Beeld werkt 16 september 2016

Frikandel 1065

Waar komen de beste frikandellen ter wereld vandaan? Exact.

En waar ziet de eerste in frikandellen gespecialiseerde foodtruck het licht? Wederom juist.

Snackstad Tilburg maakt de grote culinaire sprong voorwaarts met de geboorte van de Freakandel. Een op het Franse platteland opgeduikelde Citroën HY die werd omgebouwd tot mobiel frikandellen-walhalla. 'Haute frituur', staat er op de zijkant van de in de Spoorzone geparkeerde truck. Op een portier staat een afbeelding van een frikandel met aureooltje erboven. "Op foodtruck-festivals voert culinair eten boventoon", vertelt ondernemer Martijn Lavoir. "Er is geen doorsnee voedsel, terwijl dat juist zo lekker kan zijn na een paar biertjes." Hij lacht: "Als er een schaal met borrelgarnituur door het café gaat, wat is er dan altijd als eerste op? De snack waarvan er in Nederland 600 miljoen per jaar worden gegeten."

DubbeldellerNiet dat het heel doorsnee is, wat er bij de foodtruck op het menu staat. Natuurlijk ontbreekt de 'gewone' frikandel speciaal niet - 'dat zou een doodzonde zijn' - maar er zijn ook frikandellen met een geheim sausje te krijgen, met discodip of een roze sausje. "En we hebben de dubbeldeller", zegt Ronald van den Ende, de compagnon van Lavoir. "Twee frikandellen óp elkaar, op een speciale manier vastgezet."

Ook staat 'pulled del' op het menu. "Nu pulled pork en pulled chicken zo populair zijn, kan de frikandel niet achterblijven." In het luxere segment zijn er de frikandellen op wit geroosterd brood. En kom er niet mee dat 'een frikandel een frikandel is'. "Dat ze komen bovendrijven en hopla... Nee hoor, het gaat ook om de temperatuur van de frituur. En of je ze in olie, frituurvet of ossewit dompelt. Maar dat houden we geheim."

VuurdoopDe Freakandel beleeft de vuurdoop tijdens het foodtruckfestival Smaak Karavaan dat vanavond van start gaat. Het geloof in de Freakandel is in ieder geval onwankelbaar: "We hebben 1600 frikandellen op voorraad."