Nieuws Actueel

De Zwarte Cross en Grolsch verenigen zich tegen krimp in de Achterhoek

Een door de Zwarte Cross en Grolsch opgerichte stichting met Guus Hiddink, Bennie Jolink en binnenkort misschien ook Klaas-Jan Huntelaar als ambassadeurs: Stichting Pak An moet ondernemerschap in de Achterhoek stimuleren en verstrekt daarvoor zeker de komende tien jaar microkredieten.

Van onze redactie 27 juli 2016

Stichting Pak An

De Achterhoek heeft last van krimp. Veel jongeren trekken weg uit het oosten om te gaan studeren, maar keren na hun afstuderen niet terug naar het platteland. Om de vergrijzing en krimp tegen te gaan zijn de Zwarte Cross en Grolsch de Stichting Pak An begonnen: hiermee bieden zij ondersteuning in de vorm van financiering, faciliteiten en mankracht aan vooruitstrevende lokale initiatieven.

Voorwaarden

Creatieve geesten uit het hele land mogen hun ideeën indienen, zolang de Achterhoek er maar baat bij heeft. “Wij willen een beweging op gang brengen, positief en ondernemend initiatief belonen en zichtbaar maken,” vertelt directeur Johan Godschalk. Een aanvraag indienen is niet zo moeilijk: op de website van Stichting Pak An zijn simpele sjablonen voor een projectplan en begroting te vinden.

De stichting wil de komende drie jaar minimaal 50.000 per jaar aan microkredieten verstrekken. Wanneer het bedrag terugbetaald wordt is aan de ondernemer, en dat tegen een rente van 0,0%. Alle terugbetaalde kredieten komen weer ten goede aan nieuw ingediende plannen.

De eerste initiatieven

Tijdens de Zwarte Cross-persdag werden de eerste drie ideeën geselecteerd uit 35 inzendingen. Het Dorpsontbijt in Etten dat Ettenaren samenbrengt op hun nieuwe dorpsplein, de Zelhemse distilleerderij de Bronckhorst en het Eibergse Koo-Lego, dat meststoffen transformeert tot producten.