Nieuws Detailhandel
Joost van der Goot doet zaken in getroffen gebied Turkije: 'Partners juist nu gebaat bij vertrouwen'
Ceo van vloerkledenwebshop Volero.nl Joost van der Goot stond op het punt met een aantal collega's af te reizen naar het Turkse Gaziantep voor een bezoek aan de stoffenfabriek waar zij mee samenwerken. De reis ging op het laatste moment niet door. Even later vond de vernietigende aardbeving plaats.
Laatste update: 14 februari 2023 21:50
De Ondernemer Live
Wekelijks op dinsdag van 11.00 tot 13.00 uur, De Ondernemer Live op New Business Radio en YouTube, met presentatoren Remy Gieling en Roland Tameling. In de video hierboven is het gesprek terug te zien met Joost van der Goot, ceo van vloerkledenwebshop Volero.nl. Bekijk de volledige aflevering via deze link.
De aardbeving in Turkije en Syrië staat nu al te boek als de meest verschrikkelijke van de afgelopen vijftig jaar. Het dodental stijgt intussen tot voorbij de 40.000.
Ondernemer Joost van der Goot, founder van vloerkledenwebshop Volero.nl, doet zaken in het zwaar getroffen gebied, in het Turkse Gaziantep. Hij krijgt van dichtbij mee wat de impact is op de lokale bevolking, de ondernemers en toeleveranciers met wie hij al jarenlang samenwerkt. ,,Toen de berichten naar buiten kwamen, hebben wij meteen contact gezocht met onze vaste mensen van de fabriek. Ook iedereen hier is natuurlijk erg geschrokken", vertelt Joost in De Ondernemer Live. ,,Er is nog veel onduidelijkheid, maar de dorpen om de stad heen zijn zwaarder getroffen dan Gaziantep zelf. De fabriek van onze kledenmakers is vrijwel ongeschonden."
"Het is pijnlijk dat die cultuur, naast al het menselijk leed, is weggevaagd. Vergeet deze plek daarom ook straks niet. Ga over een jaar ook eens kijken of je iets kunt doen"
120.000 vloerkleden per jaar uit Gaziantep
Eigenlijk zou Joost er vandaag zelf zijn geland. ,,Daardoor voelt het best dichtbij", erkent hij. De betrokkenheid vanuit Volero is dan ook groot. ,,Wij ontmoeten onze Turkse partners zo’n twee keer per jaar, de samenwerking is heel familiair. Als je daar bent word je bijvoorbeeld ook uitgenodigd voor een barbecue thuis. Ze gaan heel persoonlijk met je om. Nu is er daar de vrees dat wij bang zijn daar zaken te doen, maar we hebben meteen aangegeven er voor de lange termijn in te zitten, gaan er vanwege de aardbeving echt geen productie wegtrekken. Vertrouwen geven dus."
Gaziantep is een belangrijke hub in de tapijtindustrie. Joost werkt met zijn Volero al zo’n vijf jaar samen met de Turkse fabriek. ,,Turkije, met name dan Gaziantep, is op het gebied van machinaal geweven vloerkleden hét productiegebied. Wij zijn destijds heel klein begonnen. Je haalt eerst wat weg bij tussenleveranciers en naarmate je volumes stijgen kun je steeds dichter bij de bron komen. Zo kwamen wij terecht in Gaziantep. In het begin spannend, bestellingen gaan louter per container." Inmiddels ‘doet’ Volero vijftig tot zestig containers per jaar, goed voor zo’n 120.000 vloerkleden.
Lees ook: Ondernemer Gokhan werkt zich slag in rondte om landgenoten te helpen aan warme kleren
'Geef via Giro555, niet alleen voor Turkije maar ook Syrïe'
Hoe lang het gaat duren voor die massale productie weer volledig op gang kan komen, is niet bekend. Behalve gebouwen en infrastructuur zijn ook energievoorzieningen beschadigd of vernietigd. Joost benadrukt dat het gebied waar de fabriek staat ‘tien tot vijftien jaar is teruggeworpen in de tijd’.
,,Het is heel hectisch. De eerste week is voorbij en de schade wordt nu pas goed zichtbaar. Het aantal slachtoffers zal nog stijgen en dat is vreselijk." Wat Joost betreft heeft vervoer van vloerkleden nu niet de hoogste prioriteit en worden de havens vooral gebruikt om hulpgoederen verwerken. Maar hij snapt de noodzaak van continuïteit voor de medewerkers van de fabriek. ,,Werk is heel belangrijk voor ze want er is daar nauwelijks een vangnet. Het is vanuit economisch oogpunt noodzaak. Maar nu zijn nog veel medewerkers elders voor hulp aan familie."
'Vergeet Gaziantep ook straks niet'
Joost roept iedereen dan ook op de komende dagen geld te storten via Giro555 waarbij hij benadrukt dat het niet alleen Turkije is dat hulp nodig heeft, maar ook Syrië.
Over Gaziantep - op de ANP-foto hieronder - zegt hij in De Ondernemer Live tot slot: ,,Het is een heel mooie, oude culturele stad. De mensen die daar wonen zijn daar trots op. Het is pijnlijk dat die cultuur, naast al het menselijk leed, is weggevaagd. Vergeet deze plek daarom ook straks niet. Ga over een jaar ook eens kijken of je iets kunt doen.”