Nieuws Detailhandel

Faillissement voor twintig Leonidas-winkels

Twintig Nederlandse winkels die de chocolade van Leonidas verkopen zijn failliet verklaard. Handelsonderneming Min uit Roosendaal, die bonbons verkocht onder de naam van het wereldberoemde merk, heeft de stekker eruit getrokken.

AD 11 januari 2023

Laatste update: 11 januari 2023 21:20

Leonidas chocolade winkel failliet

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief, ook over de retail

Alles weten over de toekomst van de retail? Het laatste nieuws over de winkelstraat als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Meer dan 100 jaar geleden legde Leonidas Kestekides de eerste hand aan de praline zoals we deze vandaag kennen. Vier generaties Kestekides drukten door de jaren heen hun stempel op Leonidas, wat van dit merk een heus familiebedrijf maakt. Wat begon als één winkel met een guillotineraam waar pralines op de vensterbank tentoongesteld werden, groeide uit tot een merkbeleving wereldwijd met meer dan 1300 winkels.

Het faillissement draait om twintig winkels, onder meer op Schiphol en een aantal NS-stations. Min uit Roosendaal verkocht ook de bonbons van Leonidas aan andere groothandelsbedrijven en detailhandelaars. Bij het bedrijf werken zo’n honderd werknemers. Volgens curator Bart van Logtestijn van Rassers Advocaten blijven de winkels voorlopig open, er wordt nog onderzocht of een doorstart mogelijk is. ,,We verwachten interesse’’, aldus de curator. Hij kon niet terugblikken op de oorzaak van het faillissement.

Lees ook: Driekwart van chocoladerepen in de wereld gemaakt door machines van Orangeworks in Oss

Philippe de Selliers, ceo van Leonidas, laat weten dat het faillissement van Min geen invloed heeft op het befaamde bonbonbedrijf uit België. Hij wijst erop dat Min slechts een van de veertig Nederlandse ‘doorverkopers’ was van de chocolade. ,,Nederland blijft onverminderd belangrijk voor ons.’’ De Selliers gaat onderzoeken of hij de winkels van Min kan overnemen. ,,Daar zullen we met de curator over praten, om te zien wat het beste is voor het merk.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws