Nieuws Actueel

Drama V&D zorgt voor unieke kans

Peter van Erp | Fotomontage: Jeroen Appels 7 januari 2016

Dewaloss1065

Zoveel mensen, zoveel ideeën voor de Wal in Oss nu V&D lijkt afgeschreven, schrijft het Brabants Dagblad donderdag. De rode lijn: grijp deze gelegenheid aan.

Het contrast kan bijna niet groter. De Wal van voor 1960 is in alles een tegenpool van het huidige straatbeeld. Een platte doos met een uitstraling van nul komma nul is in de plaats gekomen van monumentale panden en bomen. De idylle spat van de oude foto van Daan Scholte af, terwijl de huidige situatie slechts treurnis oproept. Niet voor niks is de gemeente Oss al jaren met de eigenaar van het pand in de slag om het aanzien van het pand en daarmee het straatbeeld op te poetsen. Indertijd werd de sloophamer gretig ter hand genomen om V&D naar Oss te halen. Nu de warenhuisketen op de fles is, is het natuurlijke moment aangebroken om niet alleen het pand, maar het hele gebied op de schop te nemen. Daar lijken de Ossenaren het wel over eens. Want niet alleen het pand van V&D is een zorgenkind, ook de winkelrij aan de kant van het parkeerterrein staat grotendeels leeg. En dan hebben we het nog niet gehad over de Galerij die aansluit op de Wal.

Een oproep van het Brabants Dagblad op de website om ideeën te spuien voor de Wal in Oss leverde direct tientallen reacties op. Veel inwoners vlassen op de komst van een grote keten als vervanger van V&D. Primark, H&M en Zara worden meermaals genoemd. Daarnaast vallen de namen van fastfoodketens McDonald's en KFC. 'Welke stad heeft er tegenwoordig nu geen Mac', verzucht ene Lieke op de site. Wat er ook op de plek van V&D komt: het huidige winkelpand kan niet blijven staan, vindt vrijwel iedereen. Mensen willen wel een keten van naam in het centrum, maar zo groot en allesbepalend als V&D hoeft het niet te worden.

Voor de gewenste architectuur wordt door sommigen verwezen naar het winkelpand van Ter Horst Van Geel, op de hoek van het Walplein en de Kruisstraat. Dit pand heeft bij een recente renovatie een historische uitstraling gekregen en werd in 2012 door het publiek nog uitgeroepen tot mooiste gebouw van Oss. Directeur Peter ter Horst is hier trots op, maar van hem hoeft het pand van V&D niet op een vergelijkbare manier te worden aangepakt. "Wij hebben de bestaande architectuur van onze gevel aan de Kruisstraat doorgetrokken naar het Walplein. Niet met de verwachting dat het ons meer omzet zou opleveren, maar puur als investering in het pand dat familiebezit is. Een modern gebouw op de plek van V&D kan ook goed aansluiten bij het Osse centrum. Maar dus niet weer zo'n trespa-doos die vanuit de lucht lijkt gedropt."

Lokale ondernemers"Bovendien: als iedereen z'n winkel in onze stijl gaat opknappen, vallen wij minder op", besluit hij met een lach. Net als veel anderen pleit Van der Horst voor opsplitsing van het grote V&D-pand. Meerdere lokale ondernemers rond een grotere drager ziet hij als meest kansrijk.

Op de site spreekt Daan van Breda zich uit voor het platgooien van het complete winkelcomplex en het afsluiten van de Burgwal voor verkeer. Op de plek van het parkeerterrein achter V&D zou een stadspark moeten komen, met aangrenzend horeca en de ingang naar een nieuw theater, dat op de plek van V&D verrijst. Aan de kant van de Molenstraat voorziet hij plek voor een drietal winkels. 'Maar dat is mijn mening.'